27 nov 2010

Kostholdsråd fra HelseGunnar: Spis fisk – slikk sol!

Problemet med å være passe usosial datanerd som foretrekker inne fremfor ute og skygge fremfor sol er at vitamin D fort kan bli en mangelvare i den ellers så genetisk overlegne kroppen. Jeg sier genetisk overlegen, fordi i en verden hvor manges arbeidshverdag er å sitte foran en PC i timesvis, anser jeg min kropp som en slags Human v.2.0.

Etter å ha sittet henslengt foran en datamaskin i dårlig sittestilling store deler av døgnet i over 20 år, sliter jeg fortsatt ikke med noen form for ryggproblemer. Mine veltrente klassekamerater har derimot vondt i både rygg, knær og hofter. Hah! Jeg har aldri hatt problemer med hodepine av å stirre inn i en dataskjerm 36 timer i strekk. Jeg har aldri hatt «musearm» (annet enn etter litt overivrig stimulering av kvinnelige overnattingsgjester) eller andre lignende plager. Så ja, jeg tror jeg er på toppen av en evolusjonspyramide tilpasset den moderne hverdag.

Med unntak av dette vitaminmangelet da. Jeg burde visst ha spist mer fisk. Eller tatt tran. Men nå har legen befalt meg å spise fiskeoljekapsler og vitamin D-tabletter daglig for å få opp nivåene mine. Ikke at jeg har merket noe til mangelen, men blodprøvene viste at jeg hadde i underkant lite av dette vitaminet, og da er det bare å krype til korset.

De tre forrige avsnittene skrev jeg egentlig bare for å kunne inkludere denne grafikken fra Information is Beautiful, og minne deg på at å spise fisk noen ganger i uka og få litt sol på huden sikkert ikke er noen dårlig ide.

Kall meg gjerne HelseGunnar heretter.

vitamin_D_550.png

Flattr this!

 • Bjørn T

  Heehehe.. «in decent exposure»… jeg synes det var litt morsomt.

 • http://www.serendipitycat.no ~SerendipityCat~

  Hmm.. jeg har også D-vitaminmangel. Satser på masse sushi, det må da være bra. :-)

 • http://www.twitter.com/erik_arnesen Erik Arnesen

  Fornuftig.

  Ta gjerne også en titt på Den norske matvaretabellen, hvor du kan finne andre kilder til vitamin D i maten (pr 100 gram): http://matportalen.no/matvaretabellen/index_html?grouping=1198081039.89&advancedsearch=performed&searchmode=advanced&nut=vitd&index_vitd_min=0&index_vitd_max=275

  Legg merke til at det er f.eks. 1.3 µg i 100 gram fyrstekake med mandler og 2.2 µg i serinakaker, så nå er det bare å fråtse! ;-)

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Og 1 µg = 40 IU? Så for å få i seg 2000 IU må an spise 7,7 kg fyrstekake?

  Mmmmmm.

 • http://tanketank.org/ Dan-Raoul Miranda

  @ Gunnar Roland Tjomlid:
  Eg likar tankegangen din!

  Og grafikken og. Men merker eg er særdeles godt rusta. Eg opplever sjeldan noko problem med rygg/nakke i større grad, og elskar fisk. Perfekt nerd it is!

 • http://www.aspergman.com Arvid

  Interessant foredrag om Vitamin D(3):

 • Pernille

  @ Gunnar Roland Tjomlid:

  7,7 kg fyrstekake?? Jeg vil også ha D-vitaminmangel.

 • Elin*

  Jeg er nok også laget for det «moderne» liv. Jobbet foran en data i 20 år. Håndarbeid om kveldene.Alt slik som visstnok sliter på baksden din. Alle kollegaer klager på rygg, nakke og skuldre. Men jeg har aldri hatt slike problemer.
  En dag i Oslo i slutten av november. Bitende sur vind. Frøs og bant meg i kroppen. Jeg hadde vondt i ryggen i flere dager etterpå. Så jeg er altså ikke laget for kulde. Greit å vite.
  D-vitaminmangel har nå nesten alle i Norge sånn med jevna forstod jeg av legen min. Det er fordi vi ikke er laget for å være i mørke så lenge som vintrene her er.
  Nei til vinter og kulde. Brrrrr – minus 21 i dag, gruer meg for ut.

  Ha en god dag.

 • http://pappasblogg.no hallgeirg

  hva med å lage seg dataskjermer med solariumssol-lamper?

 • Vages

  Hmm… jeg mener å ha hørt i skeptikermiljøene at supplementering sjelden virker. Why is this?

  Er det ikke mulig å bare ta sol i solarium?

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  @ Vages:

  Å innta vitamtiner/antioksidanter som kosttilskudd har null effekt (hos folk uten mangelsykdommer), og kan i enkelte tilfeller kanskje også være direkte farlig. De siste års store metastudier har vist dette.

  http://www2.cochrane.org/reviews/en/ab007176.html

  Det har likevel vært en viss enighet om at vitamin D kan være et unntak, og det tilsettes nå til mange produkter, bl.a. melk. Kort tid etter at jeg skrev denne bloggposten kom det likevel ut en rapport som kort sagt sa at referanseverdiene av vitamin D var satt for høyt, at folk flest ikke trenger vitamin D-tilskudd (selv her oppe i nord), og at tilskudd kunne være direkte farlig.

  http://www.nytimes.com/2010/11/30/health/30vitamin.html?_r=1

  Så da er vi tilbake til null. Ingen vitaminer viser seg å være nyttige inntatt som kosttilskudd hos ellers friske mennesker.

 • http://www.facebook.com eivind

  Siden jeg driver å leser meg opp på næringsstoffer i jobbsammenheng (og kom over den utmerkede bloggen din) tenkte jeg å komme med noen bidrag :) Sendte vell noe til deg på mail for lenge siden Gunnar, men vet ikke om du så det. Ift benbrudd etc så trenger man ikke allverden dosen på 200-300 UI er lagt for å hindre bl.a rakitt), men ift andre parametere kan det hende høyere nivåer kan ha andre fordeler. Deler av immunsystemet har reseptorer for d-vitamin, noe som tyder på at det kan ha en rolle ift sykdom f.eks ved autoimmune sykdommer. F.eks er MS omtrent fraværende ved ekvator, mens leddgikt forekommer i mindre grad:
  http://www.webmd.com/multiple-sclerosis/news/20090428/high-doses-vitamin-d-cut-ms-relapses
  http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100407121227.htm assosiasjon, men ikke nødvendigvis sikker sammenheng, dog interessant

  http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D_and_Omega-3_Trial Denne er jeg spent på hva vil vise!
  http://www.sciencedaily.com/releases/2010/05/100501013417.htm

  Vitamin D er ingen vidunderkur slik enkelte hevder, MEN en mangel på noe vil føre til negative konsekvenser og forskerne strides ift hva «riktig» dose er, vitamin C mangel fører til skjørbuk, mangel på vitamin A dårlig nattesyn etc. USA økte nylig sine anbefalinger til 600 UI pr dag, så det tyder nok på at anbefalingene vil øke noe i tiden som kommer. Toksisk dose er regnet ut fra minimum 10000 UI over flere måneder, noe som gjør at jeg føler det ikke er farlig å anbefale folk høyere doser enn de får idag siden man potensielt kan få helseeffekter av det og sjansen for overdosering er liten ved unntak av store inntak via kosttilskudd

 • Tommy

  Nei.
  Har du sett på maken. Helsegunnar!
  Spiser ennå D vitamin?
  Tips: få inn K2 samtidig. Noen forskere bruker kalsium og Dvitamin for å indusere hjerteproblemer på mus. Med K2 slipper man unna forkalkninger i bløtvevet. Kanskje gammelt nytt nå. Ikke alle vet…

 • Kent Inge Olsen

  En video fra Dr Rhonda Patrick. Hun har en doktorgrad i biomedisin og er ikke enig i påstanden om at vitamtiner/antioksidanter som kosttilskudd har null effekt. https://www.youtube.com/watch?v=o0u8UdZeOhc&autoplay=1

Velkommen til Saksynt debatt!

Jeg ønsker en konstruktiv debatt. Her er noen gode tips:

Brudd på disse regler kan derfor medføre sletting og/eller permanent utestenging fra mitt kommentarfelt.

LUKK