Jeg er sint!

Jeg våknet i dag rundt kl 06:30 av et vanvittig tordenskrall. Et smell på linje med det som fikk blokka jeg bor i til å svaie i går kl 15:25. Etter å ha sittet opp i nesten hele natt for å høre de stadig mer rystende meldingene som kom fra presse og politi, var hodet mitt fylt av uro. Jeg hadde hørt uoffisielle rykter om minst 70 drepte på Utøya, men da jeg la meg for å sove hadde politiet ennå ikke bekreftet noe. Da jeg våknet sjekket jeg siste nytt på iPhonen min, og de aller verste prognoser var blitt bekreftet. På tross av bare et par timers søvn, var det umulig å sovne igjen.

Dette er en grusom dag å våkne opp til. Antallet døde etter bomben i Oslo sentrum og massakren på Utøya vil overstige 100. De fleste av disse er ungdommer. Jeg klarer ikke skrive dette uten at øynene fylles av tårer. Det er så ubeskrivelig vondt og det er fullstendig utenfor fatteevne.

Foreløpig vet jeg ikke om jeg kjenner noen av de omkomne eller skadde personlig, men jeg har allerede sett meldinger om at folk jeg kjenner fra Twitter, folk jeg har spøkt med og kommunisert med, er alvorlig skadd eller muligens drept. Det gjør alt enda mer virkelig. Og uvirkelig.

Det å se ungdommer fra Utøya stå på TV og fortelle om hvordan de så venner bli henrettet en etter en mens de selv bare så vidt slapp unna kuleregnet, er noe jeg aldri trodde jeg skulle trenge å høre. Det disse ungdommene gjennomlevde i går kan vi aldri sette oss inn i. Mitt hjerte og tanker går ut til alle ofrene, direkte og indirekte, for disse grusomme handlingene.

Jeg blir så uendelig trist. Men jeg blir også veldig sint.

Jeg blir sint på såkalte «synske» som later som om dere kan se inn i fremtiden, men som ikke en eneste gang er i stand til å se noe dere kan rapportere før det faktisk skjer. Det hjelper oss fryktelig lite at dere nå i ettertid vil hevde at dere så dette komme. Dere vet hvem dere er, enten dere har solgt bøker fylt av vrangforestillinger og løgner for millioner av kroner i dette landet, eller vunnet synskhetskonkurranser på TV. Over 100 menneskeliv er gått tapt, og dere inkompetente rasshøl av noen svindlere vil likevel påstå i ukene og årene som kommer at dere kan se inn i fremtiden. Hold for evig kjeft for faen.

Jeg blir sint på alle som umiddelbart etter bomben i sentrum la skylden på muslimer og innvandring. Dere som fylte Twitter, Facebook og kommentarfelt med muslimhets og antiinnvandringspropaganda burde skamme dere. Jeg blir kvalm av dere, og jeg er lei meg for at en norsk terrorist skapte uro også for alle våre nye landsmenn, mange som har flyktet nettopp fra denne type vold og utrygghet.

Jeg blir sint på dere som faktisk begynte å trakassere muslimer i Oslos gater, både barn og voksne, både verbalt og fysisk, i tiden etter bomben. Det er helt uvirkelig at dere kan velge å så disse ondskapens frø i kjølvannet av en så ond handling.

Jeg blir sint på alle dere som da det viste seg at gjerningsmannen var etnisk norsk fortsatt valgte å skylde på innvandringen, fordi «han hadde ikke gjort dette om han ikke var forbannet på regjeringens innvandringspolitikk«. Jeg blir sint på at dere forsøker å rettferdiggjøre den umiddelbare og uberettigede kritikk av innvandring og muslimer gjennom patetiske logiske krumspring. Hele mentaliteten dere står for er på linje med det drapsmannen ser ut til å ha representert, og det siste vi trenger er at dere viderefører dette hat og denne meningsløse og ødeleggende frykt.

Jeg blir sint på islamistiske grupperinger som umiddelbart utnyttet tragedien til å spre mer trusler og som dermed skapte frykt for vår sikkerhet. Dere er motbydelige mennesker, og dere har konstruert en motbydelig gud.

Jeg blir sint på konspirasjonsteoretikere på blant annet Nyhetsspeilet.no som like etter bomben smalt startet å antyde at dette var en dekkoperasjon utført av regjeringen selv for å kunne innføre strengere overvåking eller dekke over båtgaven statsministeren ble kritisert for nylig. Dere er en svært forstyrret gruppe individer. Mangelen på rasjonell tenking og empati er skremmende, og dere gir næring til den paranoia som nettopp fører til denne type drapshandlinger.

Jeg blir sint på dere som roper etter tortur og dødsstraff for gjerningsmannen. Mannen skal få en rettferdig og grundig rettsak og tilhørende dom og straff. Dette landet ønsker ikke mer blod på sine hender. Ikke en gang blodet til en massedrapsmann.

Men først og fremst er jeg sint på deg, Anders Behring Breivik, fordi du valgte å sette deg selv og dine egne ideer over andre menneskers rett til å leve. Fordi du kaldblodig skjøt og drepte mange titalls uskyldige ungdommer basert på en fundamentalt manglende evne til å kritisere dine egne ideer og tanker, og en fundamentalt manglende evne til å respektere andres ideer og tanker. Og liv. Ikke minst liv.

Jeg er sint fordi du har skapt så ufattelig mye lidelse for mange tusen vitner og pårørende, og så mye sorg for millioner av andre sjokkerte mennesker i dette landet og i utlandet. Du er et forferdelig monster av et individ, og jeg håper vi aldri får se noen med din paranoia og ondskap igjen i dette landet.

 • Kenneth Lien

  Sint er ordet, rett fra hjertet. Nå er det viktig at Norge forblir Norge og ikke blir et post-9/11 USA som skal beskytte alle fra ingenting, og fokuserer på samhold, rettferdighet og medmenneskelighet. Er skikkelig stolt av både politi, andre hjelpemannskaper og Stoltenberg.

 • Godt sakt. Jeg våknet selv til nyheter om at antall døde var 10 ganger høyere en det som var sagt da jeg la meg for å sove i går kveld. Og jeg ble helt kvalm da jeg så hvor høyt antall døde faktisk var.

  Jeg kan ikke fatte hvor forferdelig de skadede og pårørende har det akkurat nå.

  Det er så sant det mange andre har sakt om denne hendelsen. At den har brakt fram det absolutt beste, og det absolutt verste verste i menneskeheten.

  La oss huske hvilke verdier som gjort Norge til det landet det er i dag, og la oss aldri vike fra dem. Spesielt etter noe som dette.

 • Helene

  Utrolig bra skrevet! Takk!

 • Alexander

  Takk for at du setter ord på mange av følelsene og tankene vi alle sitter med i dag…

 • Jan Olav

  TAKK!

 • Er så usigelig enig.

 • Major Graaskjegg

  Vi er mange som kjenner oss igjen i dette. Takk.

 • Takk, Gunnar.

 • ida

  flott tekst

 • håvard sebu

  Veldig bra skrevet. Håper alle du(og jeg) er sint på leser det du har skrevet og går inn i seg selv!

 • Linn

  Dette. Alt dette.

 • Odd Egil Sjølseth

  Takk for særdeles treffende ord, Tjomlid. Kudos.

 • Her har du litt mer å være sint for:
  http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat11/thread161813/?next=20

  Kommentar 26

  Gud har straffet Arbeiderpartiet.

 • Sigrun

  Tusen takk for at du satte de riktige ordene på dette. Jeg håper majoriteten er enige med deg, det er i hvertfall jeg.

 • Fornuftige tanker, godt skrevet.

 • Ingen vits i at jeg blogger når du likevel skriver alt jeg tenker. Takk!

 • Mona

  Fantastisk god tekst….Du sier og skriver det jeg tenker.

 • Øyvind

  Bra gjort å sette ord på det de aller fleste av oss føler nå. Beundringsverdig.

 • Andreas

  TAKK!

 • Anders B

  Du setter ord på mine tanker. Takk.

 • Siri

  Hei. Godt skrevet og helt enig bortsett fra det du skriver om synske. Det blir altfor enkelt og svart-hvitt.

 • Pernille Sandemose

  Veldig bra Gunnar. Jeg er glad du tok med at du er sint på alle som roper på tortur og dødsstraff for gjerningsmannen. Det er bare deprimerende og korttenkt.

 • Sidsel

  Utrolig godt skrevet. Takk for gode ord

 • Frank

  Flott skrevet.

  Som jeg sa på Facebook, dette er en dag det er vanskelig å være i mot dødsstraff, i slike situasjoner er slikt en impuls. Jeg tror ikke folk flest faktisk ønsker et slikt samfunn. Håper ihvertfall ikke det. Hat-kommentarene mot Breivik er uttrykk for sinne og frustrasjon.

 • Linn

  Jeg er sint!
  Men jeg er også sint på norges strafferegler, 21 år for dette ER for mildt! Han skulle ikke bli dødsdømt men satt i en celle på livstid så han kan tenke over hva han har gjort. Uansett hvordan straff han får vil det være for mildt!!!!! Skjerp dere norge

 • Tusen takk, du klarte å gjøre det jeg har prøvd på det siste døgnet: Å sette ord på tankene mine. Virkelig bra skrevet!

 • Frank

  Vi har noe som heter forvaring i Norge. Forhåpentligvis slippes denne mannen aldri løs igjen.

 • Nei, jeg blir ikke sint, bare utrolig skuffet.
  Over at det samfunnet jeg lever i avler slike utskudd, som velger en enkel løsning på de utfordringene vi står overfor i landet vårt. Og det gjelder ikke bare gjerningsmannen som drepte 94 mennesker i går.
  Vi vet at marginalisering fører til radikalisering. Vi må begynne å ta det inn over oss, at vi med vår måte å håndtere samfunnets utfordringer skaper individer som velger enkle løsninger. Kanskje ikke så bestialske som å skyte 84 mennesker og spenge ti til, men de kan velge andre enkle løsninger som gjør vondt både for enkeltindivider og for flere.
  Det er på det vi skal bruke energien vår, på å legge til rette for at enkeltindivider og marginale grupper får plass og forståelse. Slik at de forstår at det finns ikke enkle løsninger, bare de kompliserte, de som fører til fred og forsoning, ikke de enkle som fører til krig.

  Original Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, om respekt, verdighet og kommunikasjon

 • Jeg er så utrolig enig i alt du skriver! Veldig bra skrevet

 • Anders Sperle Hansen

  Godt sagt.

 • Danny

  At du bruker en sånn tragisk hendelse til å rakke ned på klarsynte gjør meg kvalm.Oppfordrer deg til å slette det avsnittet.Vi skaper ingenting positivt med å rakke ned på hverandre.Vi må ALLE stå sammen i dette som er en forferdelig tragedie for hele nasjonen.

  I dag er vi alle AUF-ere!

 • sylvia

  Dette er så ufattelig trist og rystende, men jeg syns ikke man skal dele ut skyld til noen utenom gjerningsmannen selv. Legg alle uoverensbestemmelser og hat tilside og la oss stå sammen i denne tragedien.

 • Mariann

  Takk for at du så godt har satt ord på det jeg også føler i dag. Sorg og sinne. Fabian Stang sa at de omkomne skal ikke ha dødd forgjeves, vi skal bli sterkere, gladere i hverandre. Ta bedre vare på hverandre. Det skylder vi dem som så brutalt ble revet bort.

 • Veldig, veldig enig. Takk for at du sa det for oss.

 • Mette Pettersen

  Flott skrevet !!

  Men ingen nevner gjerningsmannens familie som ofre, berørte….
  Det er som man skulle håpe han ikke har noe famile.

  Mine tanker går også til dem, håper de også får krisehjelp og den oppfølging de måtte ha behov for, og at de har noen som bryr seg om dem.

 • sylvia

  Ja tenkt på gjerningsmannens familie og for en skyld de må føle. De som kjenner han som en venn og bekjente som anklager seg selv og tenker at de kansje kunne ha stanset han…for en forferdelig tragedie..

 • Jeg kan stille meg bak hvert eneste punkt du skriver her, men jeg kunne ikke ha skrevet det like poengtert. Nå oppfordrer jeg alle til å vise hvor de står ved å engasjere seg i det demokratiske systemet vi har, og melder seg inn i det paritet som det er mest naturlig å melde seg inn i.

 • Det er vanskelig å si noe i dag, og enda vanskeligere å la være. Fint innlegg, blant dagens beste, vil jeg tro. Nyhetsspeilet er en fantastisk side – for eksempel om du skal lære ungdomsskoleelever om kildekritikk.

 • Monica Nøklebye

  TAKK:-) Dette var dekkende og FLOTT skrevet.
  Gråter når jeg leser det men det er liksom helt greit

 • Kate

  Veldig bra skrevet, Gunnar. Love you.

 • Ole Christian

  Enig. Vil bare bytte ut «sint» med «lei meg».

 • Søren, du er et medmenneske og en kunstner!

 • Jørgen

  Flott skrevet, har ikke annet å si enn det.

 • FF

  ok, du er sint. akkurat som massemorderen. håper du ikke klikker som ham en dag.

 • Maria

  Har hatt tusen tanker og meninger jeg har hatt lyst til å skrike ut, men har samtidig vært tom for ord. Takk for at du samlet dem. Fantastisk skrevet.
  Forferdelig at man ikke kan la de pårørende få litt tid på seg til å sørge, uten at alt dette skjer i tillegg.
  Sender ut mine tanker og tårer til de som er rammet av denne tragiske hendelsen. Mitt hjerte bløder for dere, og Norge.

 • Vel talt.

 • sint.
  men aller mest så forferdelig trist, så forferdelig hjerteknust.
  jeg trodde 22. juli ville bli en helt normal, kjedelig dag. jeg skulle på jobb. jeg skulle hjem. det var det.
  og alle trodde 22. juli ville bli en helt normal dag, en fin dag, en kjip dag, en ok dag, en fantastisk dag.
  ingen trodde det ville bli en tragisk dag.
  ingen trodde hele landet ville huske den.
  ingen trodde hele verden ville huske den.

  og det er uforståelig.

 • Takk. Du setter ord på det mange av oss tenker i dag. Det er ufattelig hva som har rammet oss, og ikke minst hvordan det kan skje. Det er en dag det er vanskelig å vite hva man skal si.

  Noen ord fra oss: http://fempiker.com/2011/07/23/hva-tenkte-du-anders/

 • Elisabeth

  utrolig bra skrevet på noe vi alle tenker.
  Må si jeg skammer meg fordi det første jeg tenkte var al qaida og muslimer.
  Sjokket ble derfor stort da det kom fram at det var en hvit, mann, blond og norsk…
  utifra bildene av han ville jeg aldri plukket ut han på gata som en morder…
  så takk for et flott perspektiv og en tankevekker til alle oss som forhåndsdømmer litt for mye..

 • Tony

  Leste den der og er ikke mye imponert over hvordan du ville at gjerningsmannen skal få en »rettferdig» rettsak og dom..Vil 21 års fengsel,i Norge,som er det samme som ett hotel være fair???Nei..Blir godt irritert når eg leser sånne ting som det..Helst vil nok du at vi snakket til denne gjerningsmannen og lar han få gå,for han har nok sikkert lært no..Norge har vært og vil nok fortsatt være trangsynt..Men kanskje våkner vi litt opp og skjønner at verden ikke er den samme no som den var for 30-40år siden..Rettferdig rettsak skal han få,den er eg enig i..Men at straffen skal bli fengsel/hotel i 21år,ikke faen..

 • Stian

  Som andre sier – han havner garantert i forvaring etterpå. Nordmenn kommer til å hate han om 21 år også, han kan aldri slippes løs på gatene igjen – både for sin egen og andres sikkerhet. I praksis får han livstid, men på papiret står det 21 år (+forvaring etterpå).

 • Han rakker ikke ned på klarsynte, bare de som påstår å være det. Hvis du kan bevise det er jeg sikker på Gunnar og jeg gladelig spør deg hvor i helvete informasjonen angående 22. juli 2011 ble av.

 • Tonje

  Veldig enig!

 • Det finnes ikke synske mennesker. De som selger seg som synske bedrar andre mennesker. Det er sort/hvitt.

  Når bl.a. Snåsamannen, Sylvia Browne, John Edward og mange flere tjener seg til mangemillionærer på å bedra folk med slike påståtte evner, gjennom enkle psykologiske triks og juks, og gang på gang skaper lidelse for pårørende til savnede eller ved å aldri en eneste gang bidra med noe av verdi for menneskeheten som de burde kunne gjøre om de hadde de påståtte evner, så er dette ren og skjær kynisk faenskap.

  Snåsamannen hevder han så mordet på John F. Kennedy dagen før det skjedde, men advarte ingen. Han hevder å kunne spå VM-resultatet, men feilet. Han hevdet å spå sitt boksalg, men feilet. Han har feilet på hver eneste offentliggjorte spådom av en hendelse før hendelsen. Likevel selger han bøker bl.a. på påstanden om å ha evnen til å se inn i fremtiden. For de millionene han har tjent kunne han tatt seg bryet til å advare oss om gårsdagens tragiske hendelser. Men nei, hans synske evner er bare gunstige for å selge bøker. Eller mer korrekt: Han har ikke disse evnene.

  Det er helt på sin plass å daske slike kyniske løgnere med ord på en dag hvor dette poenget er så uendelig tydelig.

 • Det er tanker som har vært i mitt hode også i hele dag. Hans familie må ha det fryktelig nå, og jeg håper de møter varme og forståelse fra sitt nærmiljø, samt profesjonell hjelp.

 • Takk, og veldig fin bloggpost dere også har skrevet. Har delt den på Twitter og Facebook.

 • I Norge har vi også mulighet til å gi forvaring. Det er vanskelig å se for seg at en slik mann ikke vil få lovens strengeste straff + forvaring. Tror neppe han slipper ut igjen noengang…

  På den annen side er det ingenting som tilsier at strengere straff ville avverget noe slikt som dette. En slik mann handler ikke ut fra et rasjonelt perspektiv hvor mulig straff er en av faktorene.

 • Godt innlegg rett fra levra. Kunne ikke sagt det bedre selv!

 • sylvia

  Ja jeg håper ikke de blir angrepet av hatet folk føler ovenfor gjerningsmannen. At folk vil forstå at det ikke vil få noen tilbake i live ved gå løs på hans familie og venner. Håper folk vil lytte til Stoltenbergs ord og ikke la hatet og redselen få grobunn i samfunnet etter dette.

 • @Gunnar «En slik mann handler ikke ut fra et rasjonelt perspektiv hvor mulig straff er en av faktorene.»

  Snarere tvert imot, alt tyder på at han håpet på å bli en slags martyr, synes jeg, særlig den nylig opprettede facebookprofilen med ferdig redigerte pressebilder – samt det at han overga seg uten noen som helst kamp.

  Muligens sitter han der og er lei seg for at vi ikke har dødsstraff her i landet; den ultimate martyrdøden om man er skrudd nok.

 • vivi

  Veldig enig!
  NÅ, er jeg sint, jeg og. Da jeg våknet til nyhetene i morgentimene, følte jeg ingenting. Det var vanskelig å forstå det. Måtte ut og bort fra nyhetene som rullet over skjermen.
  Er i sommerbyen Stavern. Skulle vært på sommershow og på fiskerestaurant. Alt er avlyst.

  Rørende plakater i restaurantene her:

  Her serves kun kaffe, vi deler varme pledd og omtanke i dag!

  Alle flaggene på halv stang. Kirkedørene som står oppe. Og den øredøvende stillheten.

  Det er sorg i hjertene våre.

 • Laffen

  Mange gode refleksjoner her men syntes du må ta beregning med at det er mange som reagerer på så vidt forskjellige måter, sjokket kan gjøre slikt med oss mennesker. Vi ønsker blodhevn i alle mulige retninger og med mye sinne, vi fortviler og gråter. Med tiden legger sjokket seg og man blir mer rasjonell og de aller fleste av oss vil at rettferd skjer fyllest. Vi må tillate at mennesker reagerer slik de har behov for i sorgen og sjokket men vi skal selvfølgelig ta avstand fra spekulasjoner og utnyttelse av dette.

 • willy_sim

  du fikk sagt det – rett fra hjertet… bra skrevet må jeg si :))

 • Velartikulert og vefortjent mye lest. Det er lett å være enig i det du skriver. Vi leter alle etter ord i dag, og dine treffer mange. Jeg har tillatt meg å lenke til innlegget ditt i min egen bloggpost, håper det er greit. http://ingunnkjolwiig.no/blogg/2011/7/23/vi-skal-ikke-svikte-etter-utyaoslo.html

 • Aurora

  Veldig bra skrevet! Du fikk sagt det.

 • Godt skrevet.

 • Tom vel!

  I sitt manifest skriver han at en ekte templar kjemper til døden, aldri overgir seg. I sine egne øyne har han nok tapt, han overga seg jo når politiet kom.

 • takk for at du deler og setter ord på det så mange tenker og føler.

 • Takk for at du alltid finner ordene!

 • Lars

  Hei. Slik som jeg ser dette er det skrevet av en ‘bedreviter’ som prøver å vise at h*n har alt rett. Plutselig etter vi fikk vite at mannen var norsk, ble alle sure på de som konkluderte med al-quaida eller en gruppe som kommer fra midtvesten. Er det noe å bli sint for etter all propaganda og mange andre terroristhandlinger begått i verden, at det kanskje kunne være ekstreme islamister som har gjort dette? Mennesket er et «dyr» som høyere makter kan overtale med hjelp fra god nok retorikk. Ikke alle er like smarte som deg, kritiske, og tenker litt lengere enn nesa på disse områdene, men er det noen grunn til å hate alle? Hat avler hat, så i stedet for å hate kan vi heller vise vår sympati.
  Ellers var det bra skrevet det som kom før «Jeg blir sint». Men ikke ta meg feil, selv om jeg ikke er delvis uenig i det du skriver, mener jeg at handlingen var totalt ødeleggende for vår lille nasjon.

  -Lars

 • Aina

  Takk.

 • Bjørn T.

  Jeg er ikke sint.

  Jeg er heller ikke skuffet, forbannet, overrasket, sorgfull eller noe annet. Jeg er ganske trist, men på andres vegne. For min egen del er jeg merkelig lite affektert. Jeg kjenner berørte. jeg har venner som var på Utøya. Jeg har vært i kontakt med dem. Jeg vet de har det bra. Så bra det kan ha det i alle fall. Jeg har tilbudt dem den hjelp de ber om, hva enn den er, men de har familie. De blir tatt vare på av noen som kan gjøre det bedre enn meg. Det hjelper ikke dem om jeg sitter alene hjemme og er sint. Det hjelper ikke meg heller.

  Vi trodde aldri dette kunne skje, sier mange. Jeg trodde det kunne skje. Det er helt naturlig at dette kunne skje. Vi er et åpent land. Alle har tilgang. Overalt. Vi gjør nesten alt det de som foretrekker tankemonopol og dogmatisk levesett hater, og likevel har vi det bedre enn de som lever under slike forutsetninger. For disse haterne vil vi være et opplagt mål. Vi er alt de hverken er eller får til å være, og de vet det.

  Jeg hater terror. Men jeg hater ikke terror mer i dag enn jeg gjorde i forigårs. Med den irriterende unavnen jeg har om å tenke gjennom de fleste scenarier på forhånd har jeg for lengst sett for meg muligheten for terrorangrep mot Norge. Ikke slik å forstå at jeg forventet at det skulle skje, men jeg forventet heller ikke at det ikke skulle skje. Er dette en kalkulert risiko vi må leve med? Frihet i bytte mot noe utrygghet? Kanskje.

  Det jeg antakelig føler mest er en form for skam. Fordi jeg er litt glad. Glad for at jeg ikke er direkte berørt selv. Glad for at gjerningspersonen tvinger verden til å nyansere sitt behov om hva som er trusselbildet, at alle ekstremister er farlige, ikke bare de som er litt kollagene. Denne følelesen overmanner til en viss grad det jeg har av sinne og sorg, noe som er ubehagelig å oppleve. Jeg vet jeg burde vært sintere. Tristere.

  Vi er komplekse organismer. Vi vil føle så uendelig mye i slike situasjoner. Sinne er en viktig følelse, men den bør ikke være den eneste du har.

  Sier jeg at man ikke skal være sint? Langt i fra. Vær sint. Vær trist. Vær det du trenger å være. Men dersom du er veldig trist eller veldig sint: Vær ikke alene.

 • Sophie

  Det helt riktig at ikke Norge som land kommer til å drepe eller torturere han, men merk mine ord. Jeg er villig til å vedde penger på at noen kommer til å sørge for at han ikke ser mange dagers dagslys etter løslatelsen.. Han har drept så mange unge mennesker, at en eller annen pappa kommer til å betale noen for jobben eller gjøre det selv…

  Dessuten! Hva var det egentlig han ville oppnå?! Han ville straffe partiet, men gjør på en måte det motsatte. Ikke at dette ikke var ille! For det er grusomt og jeg er så gled for jeg slapp å være der og jeg er så utrolig lei meg på vegne av alle pårørende. Men nå kommer jo partiet til å få massevis av sympati stemmer!

  Ett ord: SOSIOPAT

 • Martine

  utrulig bra skrive! har nesten ikkje ord på det som har skjedd!

 • Jente 14

  Dette er en ubegripelig tragedie. Jeg gråter og gråter. Det er viktig at vi nå støtter hverandre uansett forskjeller, og ikke setter i gang hat kampanjer mot mennesker som er annerledes enn oss. Det var hat og sinne som drev morderen til å ta livet av disse unge menneskene, så hvorfor spre mer sinne og hat nå?

  Husk på dem som lider, er skadet og som har mistet et familiemedlem!

  Jeg håper vi sees i fakkeltoget uansett hvem du er og hvor forskjellig vi er, og at du som skriver her holder ditt sinne under kontroll.

 • Tove

  Man må vokte seg vel for å forveksle sinne med hat.

 • Lene

  Takk for sterke ord, du setter ord på det mange av oss føler….. Selv føler jeg mest tomhet, maktesløshet og tristhet….

 • Mitt sinne tar aldri andre veier enn ut i ord. Og det er svært lang vei fra sinne til hat. Jeg vil alltid kjempe for idiotenes rett til å si idiotiske ting, men jeg vil også alltid kritisere dem for det så hardt jeg kan.

 • Leser man sinne som hat, så har man en veldig utvannet definisjon av begrepet hat.

  Dette er tiden å kritisere de som bevisst har valgt å forholde seg ukritiske til sine egne fordommer. Jeg håper det var en oppvekker for mange.

 • Lars

  Hvis man er sint på noen, så hater man dem? Eller liker man dem da?

  Dagen etter angrepet er ikke tiden for å kritisere de som har blitt så og si hjernevasket av verdens befolkning. Skal innrømme jeg trodde selv det kunne være al-quaida, men det er fordi det er det folk flest forbinner med terror i nyhetsbildet.

 • Det er alltid riktig tid for å kritisere de som påfører uskyldige mennesker lidelse. Når disse holdningene fører til at muslimer trakasseres i gatene bare timer etter bomben gikk av, så må det kritiseres umiddelbart.

  Det er lov å tenke sine tanker, men de jeg kritiserer er de som gikk aktivt ut og ropte etter ny innvandringskritisk regjering, stengte grenser, utluking av «ugresset» i landet, teppebombing av Afghanistan, og la direkte skyld på muslimer og ikke-vestlig innvandring i åpne fora. Det skaper lidelse for uskyldige mennesker. Det må møtes med kritikk og sinne, fordi alt dette er spirer til den islam-paranoia som fikk gjerningsmannen selv til å klikke.

 • Gunnar snakker som vanlig om ting jeg selv tenker! Flott og ærlig innlegg!

  Les gjerne mitt også:
  http://martinbrathen.wordpress.com/2011/07/24/herre-hor-var-bonn/

 • Pingback: Massakren 22.07.2011 | aspergman.com()

 • Kersti

  Tusen tack för en så fint skriven text, jag fick liksom hjälp att formulera mig när jag läste den. Mest gröt i huvudet fortfarande…

 • Takk for at du setter ord på følelser som så mange sitter inne med.

 • Philip Christensen

  Du kan i det minste koste på det ett argument for at det ikke stemmer, det han sier om «synske».

 • Marius

  Dette er tydeligvis noe du ikke har innblikk nok i til å kunne uttale deg. Å dra inn snåsamannen som en svindler-det blir for dumt, når vi alle vet hvor mange liv/mennsker han har helbredet. Og det UTEN å ta penger.
  Dessuten handler ikke dette om synske, det handler om en gal mann som har tatt livet av mange mennesker. Utrolig at du/dere kan bruke tid på å kritisere de synske oppi denne tragedien, prøve å ha noen å kanalisere sinnet utover- bruk heller kjærlighetens kraft for vise empati og stå sammen i disse tragiske tider. Sinne avler sinne og KJÆRLIGHET avler KJÆRLIGHET!

 • Jeg vil alltid kjempe for idiotenes rett til å si idiotiske ting, men jeg vil også alltid kritisere dem for det så hardt jeg kan.

  Kritisere dem for å si idiotiske ting? Eller for innholdet i det de sa?

 • Natteravn

  Lars:
  «Hvis man er sint på noen, så hater man dem? Eller liker man dem da?»

  Kort forklart: Hvis man er sint på noen, så liker man dem ikke. Hvis man hater noen, så vil man utslette dem.
  En mann som møter noen han er sint på kan kjefte, og kanskje slå, men møter han noen han hater vil han drepe ham. Så ja, det er en enorm forskjell på å hate og å være sint.

 • Snåsamannen er ikke synsk. Hans påståtte helbredelser er en sak som jeg ikke har nevnt, og som derfor er et ikke-tema i denne saken. Det fritar ham likevel ikke for sine øvrige løgner og bedrageri. Hvis disse menneskene er synske, og velger å selge seg selv som synske, så har de et ansvar for å vise oss det når det virkelig gjelder. Det gjør de aldri, og det kan vi ikke akseptere. (Og joda, han har fått penger. Ikke la deg lure.)

  Du har dessverre ikke fulgt så godt med på den lidelse synske skaper for andre mennesker hvis du ikke føler de fortjener at en slik situasjon passer godt til å kritisere dem. Astrologer er allerede ute og sier de (i ettertid) ser helt tydelig at noe ville skje den 22. juli. Synes du det er greit? Jeg kan garantere at vi vil se eksempler på «synske» som også etterhvert vil hevde de «så» at noe ville skje denne tragiske datoen. Derfor peker jeg dem ut nå, men følelsene hos folk ennå er sterke.

  Selvsagt skal vi bruke kjærlighetens kraft for å stå sammen, men skal vi komme oss videre må vi tørre å kritisere de holdninger som nettopp fører til denne type tragedier, og sjarlatanene som utnytter slike tragedier til å selge sine falske tjenester og evner.

  Hvis du ikke er sint på en mann som kaldblodig skyter ned kanskje rundt 120-130 unge mennesker, så vil jeg si det er du som mangler kjærlighet. Kjærligheten til vår frihet og til andre mennesker gjør at man skal være sint når noen fullstendig knuser dette. De som velger å fortsatt holde kjeft og la slikt grums få leve videre bidrar ikke til å gjøre oss tryggere mot at slike handlinger, og all annen form for trakassering av uskyldige mennesker, kan gjenta seg. Sinne er en naturlig reaksjon, og en drivkraft for å ville gjøre verden bedre gjennom ord og ikke-voldelige handlinger.

 • Lars

  Natteravn: Selv om dette er totalt urelevant, så er det mange personer jeg hater, men kunne aldri tenk å utslette dem? Hvor groteskt er ikke det? Alle hater noen, men man ser ikke at folk blir utslettet hver dag pga dette? Jeg vil heller bare ignorere dem. Hvis man hater noen, så vil man langt ifra drepe dem. Vil du risikere 21 år med fengsling fordi du hater en person? Og hvis man er sint på noen slår man ikke til personen uten videre. Jeg kan være sint på familie og videre, og jeg kan hate folk som aldri er snill tilbake til meg, uansett hva jeg har gjort for dem. Tror du har din egen definisjon av dette, eller så er det jeg som har min personlige definisjon over hvordan jeg oppfører meg med folk jeg hater. Uansett, totalt off-topic, burde ikke blitt diskutert engang.

 • Du setter ord på mye av det jeg har følt selv, takk for et flott innlegg!

 • Jøran

  Sinne er såklart en naturlig og menneskelig reaksjon etter en slik tragisk hendelse, men ikke særlig konstruktivt. At en slik udåd som er begått er rystende og dypt tragisk er jo alle enige om. I bloggen er det nevnt bl.a. sinne mot «synske» som ikke viser seg å bidra med å kunne evt. forhindre slike hendelser. Om noen skulle virkelig hevde å kunne spå framtiden slik den utarter seg (hva vet vel jeg), og realteten tilsier noe annet, så er det selvsagt kritikkverdig.
  Å ta opp slike kontroverser i en slik sammenheng synes jeg ikke er helt på sin plass, nettopp fordi det er kontroversielt og hva framtiden angår, så er det de færreste «synske» jeg har hørt om som sier de evner å se fremtiden.
  Når det gjelder spekulasjoner om hvem som sto bak ugjerningene, så er det nok naturlig at mange trodde at dette var en islamistisk gruppering som sto bak (som ble kommentert her tidligere), pga. medienes makt og sterke fokus på disse grupperingene. Jeg selv er enig med at folk (av denne grunn) trekker forhastede konklusjoner rett og slett ut fra det som er blitt hørt og sagt uttallige ganger i årrekker. Å prøve å få et helhetlig bilde av det som skjer, og det som har skjedd er viktig for å kunne forebygge slike hendelser i framtiden.
  Derfor mener jeg det er to ting som er viktig for at man skal kunne gå videre:
  stå sammen om det som har skjedd, støtte hverandre og vise solidaritet (på tvers av politiske synspunkt og livssyn) og frambringe fakta og kunnskap om hvordan man kan unngå slike tragiske hendelser i ettertid.

 • Arman

  Ja. Det Gunnar sa. Sint.

 • Marius

  Unødvendig å uttale deg om saker du ikke har peiling på.

  Gjerningsmannen er tatt og godt er det!
  .. men kritisere synske i denne samheng er helt uhørt.

  Over og ut!

 • Pingback: Reaksjoner og bearbeiding | fru Hilde()

 • Line S

  Nydelig skrevet!! Og akkurat det jeg tenker selv,men som jeg ikke har fått satt ord på……… Tusen takk!!

 • Brita

  Er så enig, så enig.
  Tusen takk!
  Du klarer sette ord på det vi andre opplever som et virvar av følelser med sorg, frustrasjon…og sinne.

  Men kan vi ikke nå slutte å nevne denne fryktelige morderen med navn? Slutte å legge ut bilder av ham, slutte å google ham og IKKE se videoen som han har laget? Ikke gjør ham til mer kjendis enn han allerede har blitt. I sitt manifest har han sagt at han heller vil bli hatet enn glemt. La rettsvesenet få ham i trygg forvaring, og ignorer ham.

  Hold fokuset på ofrene og de pårørende!
  Spre samhold, toleranse og kjærlighet.

 • Jeff

  Apropos «synske»

  http://astrologyandpsychicpredictions.wordpress.com/2011/07/22/the-tragedy-in-norway/

  Slike ting får også meg til å se rødt

 • Kan jeg få kommentere til alle dere som mener at det var «naturlig» å anta at det var en islamistisk gruppe som sto bak?

  Jeg er ikke terrorekspert. Jeg er ikke statsviter. Jeg er ikke journalist. Spør du min mor vil hun si at jeg knapt kan være oppdatert siden jeg leser så lite aviser.

  Men jeg er visst i det lille mindretall som faktisk leser, forstår og biter meg merke i statistikk.

  Jeg tenkte nemlig umiddelbart: Sjansen for at det er islamister er jo minimal! Nesten ingen terrorangrep i Europa utføres av «de andre», det er jo nesten alltid internt!

  SELVSAGT tenkte jeg også: Men det KAN jo være. Men jeg dro ikke automatisk konklusjonen at det VAR, jeg avventet situasjonsforløpet før jeg skrev eller sa noe (jeg var forsåvid noget målløs generellt). Og jeg irriterte meg grenseløst over NRKs mange «eksperter» som snakket som om vi visste hvem som sto bak.

  Hvor ble det av prinsippet: Uskyldig inntil det motsatte er bevist?

 • Det er da ikke mange som har kommentert at det skulle være «naturlig» at en islamistisk gruppering skulle stå bak dette? Jeg finner bare én i farten…

  Men er ellers helt enig med både deg og artikkelforfatter at det at «konklusjonene» ble trukket før man i det hele tatt visste noe som helst var helt på viddene.

 • Jøran

  «Naturlig» var kanskje et feilvalgt ord, men ja, er enig om at man bør tenke litt bredere enn hva det som blir sagt i mediene o.a. At terror etterhvert er nesten blitt synonymt med islamister og enda verre: islam, er bl.a. på grunn av hvordan mediefokuset har vært de siste 10-20 årene og hvordan enkelte kan feiltolke verdensbildet generelt mtp. på terrorisme. Beste hadde kanskje vært å assosiere disse terroristene mot «ekstremistiske grupperinger» og ikke «islamistiske», som er basert på destruktive ideologier. At terroren har mange ansikter er en kjent sak, men fokusen på dette burde vært litt sterkere.

 • Jøran

  «Naturlig» var kanskje et feilvalgt ord, men ja, er enig at hver enkelt bør kunne tenke bredere enn hva som blir sagt. Mediene har generelt veldig stor innvirkning på folket, og de siste 10-20 årene har fokuset vært rettet mot terror av islamistiske grupperinger og jihadister. Å bruke hyppigere begreper som «ekstremisme» framfor «islamisme» ville kanskje begrenset feiltolkninger og assosiasjonene mot islam. «Destruktiv ideologi» vil sette en fellesnevner for disse ulike gruppene hvilke ødeleggelser som kan ramme et samfunn. At terroren har mange ansikter burde være en kjent sak.
  Jeg må innrømme at jeg tenkte først at jihadister sto bak ugjerningene etter de første nyhetsbildene av tragedien, selv om jeg har et nokså liberalt syn på innvandring og asylpolitikk o.l. Dette er på bakgrunn av det trusselbildet som har framstått i mediene i den siste tiden.
  Jeg mener hovedgrunnen til at spekulasjonene om at islamistiske grupperinger sto bak ikke fikk grobunn, er at gjerningsmannen ble tatt relativt raskt, i motsetning til andre lignende tilfeller. Uvitenhet er et vakuum som higer etter å fylles, gjerne med uriktige opplysninger og spekulasjoner.

 • Pingback: En utvandret innvandrer langt hjemmefra()

 • Ja, men ingen tvinger deg til å lese slike uttalelser eller forholde deg til dem.
  Jeg sier ofte med Trampe Kanin i Bambi:
  «If you can’t say anything good, don’t say anything at all»

  Selv om Arnulf Øverlands Du må ikke sove noen ganger kan inspirere til noe annet

 • Pingback: Har vi en forståelse av tragediene?()

 • Bjørn T.

  Det går også an å si «All it takes for evil to prevail is for good people to do nothing». eller lettere parafrasert: Alt som skal til for å spre idioti er at de som har peiling tier stille…

 • Martha Joy

  Hei, alle som har klikket dislike på Kjetils kommentar.
  Han siterer noen. Men siden forumet han siterer fra ikke tillater deg å kopiere tekst så er det litt klønete gjort. Det er altså et sitat fra linken han la inn. Det er ikke det han mener selv. Derimot skriver «olav grimdalen» noe helt forferdelig oppgulp om at gud straffer Arbeiderpartiet fordi de lærer ungdommen å hate Israel.

  Ellers, takk for en god tekst, Gunnar. Du har satt ord på mange av tankene og følelsene mine. Selv om jeg aller mest er lei meg.

 • Bjørn Willy Johansen

  Godt skrivet,enig med deg i alt .

 • Herman

  Takk for at du har mot og tar deg tid til å skrive slik du gjør!

 • J.Smith

  Nei, det er faktisk veldig på sin plass! (Takk, Gunnar!)

  Eller har du, Marius, en god forklaring på hvorfor INGEN «spåfolk» noensinne har klart å spå slike hendelser i forkant? (Annet enn Nostradamus, da… som derimot må tolkes omtrent slik det passer seg…)

 • Thomas W Riis

  Han har ikke KREVD betaling i følge ham selv, men det er ikke det samme som at han ikke har FÅTT betaling/gaver… I 2009 står han oppført med en inntekt på 1.931.446, ikke ille for en pensjonist som ikke tjener penger på sine påståtte evner!

  I sommer var jeg innom Steinkjer i Nord-Trøndelag, på en interiørbutikk der solgte de håndavtrykk av den godeste Joralf. En A3 fotokopi av hendene med signatur, satt inn i en enkel treramme, for den nette sum av 850,-. Fotokopien koster vel kanskje 1,50 og ramma 20-30 kroner i produksjon, sa der er det ihvertfall NOEN som tjener penger…

  Hvis en eller annen har «sett» at dette skulle skje, så må det jo være verdens største drittsekk som ikke har prøvd å advare noen!

 • Nostradamus har heller aldri spådd noe som helst. Han skrev ting i så vage ordelag at folk har klart å legge aktuelle hendelser inn i skriveriene.

 • Det var fantastisk med Nostradamus-spådommen etter 9/11 som fløy rundt på nettet som «bevis» for at han hadde spådd denne terroraksjonen mot USA. Helt til det viste seg at verset var skrevet av en student noen få år før 2001 som eksempel på hvordan et vagt formulert tekst i Nostradamus-stil kunne tilpasses mange hendelser retrospektivt :-)

 • Pingback: VILLE DU FØLT STOLTHET NÅ, OM HAN VAR MUSLIM? « Speilvendt()

 • Til dere som ble sinte fordi jeg kritiserte såkalte «synske» som ville komme i ettertid og hevde de visste terroraksjonen ville skje: Nå har jeg blogget en oppfølgingspost om nettopp dem.

  http://blog.tjomlid.com/?p=4834

 • Pingback: unfiltered perception i 2011 | unfiltered perception()

 • Ikke alle hater noen… Jeg har kanskje hatet noen, men jeg gjør det ikke nå. Og sinne har jeg følt ovenfor folk jeg elsker, det betyr ikke at jeg hater dem i det øyeblikket jeg er sint, jeg er bare sint.

  Det er en enorm forskjell.

 • Det er vel pointless at debattere i denne tråd nu. Men jeg har været medlem af AUF og været på Utøya et par gange: Jeg vidste med samme at snakken om Al-Qaeda var BS! Det ville stride mod enhver logik om de skulle lave terror på AUF, og gættede derimod på højreekstremister.

  Men selvfølgelig er det meget let for mig at sige nu.

 • Frankiboy

  Ganske riktig, han har de hellige skrifter som grunnlag – profetiene tilhører bibelens profetier og hvert vers passer inn der. Hans tekster er ikke tillagt noen andre hendelser enn disse, men oversetterne har hatt det morsomt med en livlig fantasi. Jeg har forresten det nærmeste en kan komme originalutgaven hans, og de fleste utgaver av ham har en slett oversettelse, og derved også en gjettet tolkning. Han skriver selv i et av sine brev at hans quatrains er skrevet i sammenheng (som i Bibelen) men på en dunkel og uklar måte. (opplysningene er stokket om individuellt fra vers til vers) En må derfor studere alle hans vers for å forstå sammenhengen omtrent som i Bibelen, som vel de færreste har gjort? 

 • Frankiboy

  Ja, det er svært få som har oversettelser av ham som er riktige, og alt blir liksom bare gjetting ut fra oversettelser som har blitt oversatt fra feil utgave. Nostradamus skrev sine tekster på middelfransk, noe som er helt forskjellig fra moderne fransk. Jeg har flere forskjellige utgaver og kan se en del av de feilene som er gjort i oversettingsarbeidet. Men det verden da har gått glipp av, er at han faktisk har med seg terroren som ble begått i 2001! Det er kanskje uforståelig for folk flest, men han nevner først en stor rund bygning som blir angrepet hvor veggen blir truffet, hvor de i de pågående syv timer uopphørlig skriker (Pentagon før alle fly var under kontroll på bakken) En statue blir farvet av blod (tyder på en angivelse av Frihetsstatuen i N.Y.) Døden er varslet. (Det kom frem som fakta i etterkant) Siste linje viser til en fortsettelse og en opptrapping av konflikter etter denne hendelsen.