28 jan 2012

Homeopatenes egne regler forbyr praktisering av homeopati

Norske Homeopaters Landsforbund (NHL) opererer med «Regler for homeopatetikk» som medlemmene deres plikter å rette seg etter. Det er i all hovedsak mye bra og fornuftig som står der, sånn bortsett fra alt som handler om selve homeopatien da.

Foruten det faktum at det er flere punkter som handler om hvordan homeopater skal verne om sin egen virksomhet og homeopatiens rykte enn om hvordan de skal ivareta pasientenes ve og vel, så bet jeg meg spesielt merke i et punkt som vel må kunne sies å være mildt sagt ironisk:

2.9 En homeopat må ikke anvende metoder som utsetter en syk for fare. En homeopat må ikke gjøre bruk av eller anbefale metoder som savner grunnlag i vitenskapelige undersøkelser eller tilstrekkelig underbygd erfaring.

Jeg gjentar: En homeopat «må ikke gjøre bruk av […] metoder som savner grunnlag i vitenskapelige undersøkelser».

Oops.

Homeopati savner selv grunnlag i vitenskapelige undersøkelser. Som homeopat ville jeg ansett punkt 2.9 som et dilemma, men løsningen er vel å melde seg ut av NHL…

Flattr this!

 • http://blog.nothingness.no Jo Åse

  Mestring av kognitiv dissonans / selvbedrag må vel være den gjengen der sin absolutt sterkeste side, så jeg tror ikke det blir noe problem.

 • Bjørn T

  ser ikkeno problem her jeg.. «eller tilstrekkelig underbygd erfaring» berger den inn helt fint, siden det er et fullstendig subjektivt bedømmingsgrunnlag.

 • http://raagraaum.wordpress.com/ Raag Raaum

  Som Bjørn T sier – dette er vel en typisk/klassisk metode som brukes i de kretser. Vitenskapelig og erfaring sidestilles, slik at leseren skal komme til å lese den omtrent sånn:

  Siden vitenskapelig dokumentasjon mangler, men vi har en masse erfaring (=anekdotisk «bevis») så følger at den vitenskapelige dokumentasjonen mangler fordi det mangler forskning.

  Hør det før?

Velkommen til Saksynt debatt!

Jeg ønsker en konstruktiv debatt. Her er noen gode tips:

Brudd på disse regler kan derfor medføre sletting og/eller permanent utestenging fra mitt kommentarfelt.

LUKK