Grønn te mot Alzheimers?

Last updated on 9. april 2008

VG slår opp følgende:

«I Asia har de drukket grønn te i tusenvis av år. Nå begynner også Vesten å få øynene opp for teens mange helseeffekter.

Ny forskning viser at grønn te inneholder stoffer som kan beskytte hjernen mot demenssykdommen Alzheimer. Den grønne teen inneholder en rekker antioksidanter. En av disse stoffene, epigallocatechin-3-gallate (EGCG), fungerer beskyttende mot demenssykdommen. Dette kommer frem i en ny amerikansk studie, publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of Neuroscience. Undersøkelsene er i hovedsak gjennomført på mus, men forskerne ved University of South Florida mener stoffene i teen kan ha samme effekt på mennesker.»

Det de IKKE sier er at grønn te alene sannsynligvis ikke har noen effekt fordi teen også inneholder stoffer som motvirker de positive efffektene til EGCG. Man er altså nødt til å trekke ut/konsentrere EGCG i teen for at dette skal virke:

«Green tea contains many antioxidants, including those known as flavonoids that can protect against free radical damage to the brain. However, Dr. Tan and colleagues demonstrated that other flavinoids in green tea actually oppose naturally-occurring EGCG’s ability to prevent the harmful build-up of beta-amyloid. Thus, Dr. Tan said, drinking green tea alone would not likely have a beneficial effect through the same mechanism that EGCG works.

This finding suggests that green tea extract selectively concentrating EGCG would be needed to override the counteractive effect of other flavinoids found in green tea,» said study co-author Doug Shytle, PhD. «A new generation of dietary supplements containing pure EGCG may lead to the greatest benefit for treating Alzheimer’s disease.» Dr. Tan said humans would likely need 1500 to 1600 mg of EGCG daily to approximate the injection dosage that benefited the Alzheimer’s mice. That dosage has already been studied in healthy human volunteers and was found to be safe and well tolerated.»

Konklusjonen er altså at grønn te IKKE har noen effekt mot alzheimers i mennesker. Man må derimot lage «tabletter» som inneholder konsentrerte doser av EGCG for at det skal ha noen effekt. I tillegg er dette kun testet på cellekulturer og mus, så man vet ennå ikke om det har effekt på mennesker.

Det er en litt annen konklusjonen enn det media generelt presenterer.

Det morsomme (tragiske?) med dette er at naturmedisin-tilhengere nå vil hevde at den positive effekten av grønn te er «vitenskapelig bevist», og at dette igjen viser at naturlig medisin er bedre enn den stygge, fæle, kjemiske industrien med tabletter og sprøyter og all slags unaturlige ting. Men sannheten er at skal EGCG ha effekt må man sannsynligvis nettopp produsere tabletter med konsentrerte doser av stoffet…

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!