TV Norge – litt usikre på seg selv

Last updated on 9. april 2008

«. Kanalen beskriver serien slik:

I seks programmer får seerne følge hvordan Norges beste detektiv Ola Thune jobber for å finne savnede personer.

Videre sier programleder Per Asle Rustad:

– Forsvinninger der mennesker tilsynelatende blir borte i løse lufta har alltid fascinert meg. Derfor har det vært veldig spennende å være med på etterforskningen i denne programserien, sier programleder Per Asle Rustad.
Han er storfornøyd med at han fikk Ola Thune til å melde overgang fra Kripos.
– Ola har jo løst flere lignende saker tidligere, og i programmene får seerne være med på etterforskningen som viser at han fortsatt er Norges beste detektiv. Vi har løst flere av sakene.

Men er ikke dette fryktlig unødvendig? Hvorfor kaste bort tiden med grundig og metodisk etterforskning når TV Norge tidligere har brukt en mye enklere snarvei: Synske. Programleder Per Asle Rustad har over flere sesonger ledet programmet «Fornemmelse for mord» på samme kanal, og her benyttet man seg av synske til å spore opp åsted og påståtte gjerningsmenn. I et annet program, «Åndenes makt», har TV Norge proklamert at «det er mer mellom himmel og jord» og benyttet seg av klarsynte til å løse mysterier og kanalisere informasjon til seerne.

Så hvorfor benytter ikke TV Norge seg av de samme synske til å finne de savnede personene? Oppdaget kanalen kanskje at de synske ikke bidro til å løse en eneste kriminalsak i løpet av alle de programmene som ble vist? Nei, sannheten er nok heller at konseptet var oppbrukt, og TV Norge trengte en ny hallik, denne gangen inspirert av suksess-serier som CSI hvor den metodiske og analytiske fremgangsmåten gir resultater uke etter uke. I motsetning til «Fornemmelse for mord» har TV Norge denne gangen klart å oppklare saker, noe som burde få det til å ringe noen bjeller også hos Rustad.

Det burde vel glede oss at TV Norge beveger seg i noe som kan tolkes som riktig retning, men vi vet dessverre så alt for godt at dette kun dreier seg om å formidle den «sannhet» som til enhver tid gir størst inntekter for kanalen. TV Norge har ingen integritet og ville fornektet Holocaust om det var penger å tjene på dette. På tide å skifte kanal?

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!