Nytt brev til I-Huset

Last updated on 27. april 2008

På grunnlag av dommen i Markedsrådet sendte jeg i kveld følgende brev til I-Huset:

Hei!

Viser til tidligere korrespondanse om Tankefeltterapi (TFT). Jeg påpekte da at markedsføringen av TFT på websidene til I-Huset var ulovlig. Deres uprofesjonelle respons på dette var:

At du mener at dette er spekulativt og useriøst, tolker vi som din subjektive oppfattning.

Jeg svarte da følgende:

Det er ikke bare en subjektiv oppfatning, men på kanten av hva lovverket tillater. “Lov om alternativ behandling av sykdom” §8 sier bl.a. “Den som tilbyr alternativ behandling, kan i sin markedsføring kun gi en nøktern og saklig beskrivelse av virksomhetens art.” Dette betyr at man IKKE har lov å hevde at behandlingen gir positiv effekt. Dere hevder på nettsidene at “metoden er helt smertefri, virker meget hurtig og har ingen kjente bivirkninger”. Dere påstår altså at TFT har en positiv effekt. Dette er altså i strid med norsk lov. Dere hevder også at det ikke er kjente bivirkninger, men dette er ikke korrekt. Noe av forskningen dere selv henviser til ovenfor viser at ved å “rote oppe i” traumer og tilbakelagte problemer, så opplever en del mennesker negative ettervirkninger av behandlingen.

Informasjonen dere gir kan ikke anses som hverken nøktern eller saklig, og rammes derfor av lovverket.

Jeg vil nå vise til en dom i Markedsrådet som bekrefter min påstand og som jeg derfor håpe vil gjøre at dere tar min kritikk til etterretning og endres innholdet på websidene snarest. Markedsrådet idømte “TFT Norway Ltd/Institutt for det Indre Tankespillet AS” totalt kr 150.000 i bøter for å ha markedsført TFT med påstander om effekt på samme måte som I-Huset gjør. De har også henvist til spesifikke lidelser som de gir inntrykk av at TFT skal kunne kurere, samt at de viser til fornøyde kunder og påståtte rapporter/tester som skal underbygge TFT sin effekt. Alt dette er ulovlig, og dere bryter noen av de samme lovpunkter.

Dere kan lese saken/dommen i sin helhet her:
http://www.markedsradet.no/index3_print.asp?parentid=34&id=2&artid=161

Min kommentar til dommen finner dere her:
http://tjomlid.com/?p=148

Viser også til min opprinnelige korrespondanse med dere som er gjengitt her:
http://tjomlid.com/?p=72

La meg også påpeke at på tross av at det ikke finnes noen gode studier som viser effekt av TFT, så fortsetter dere altså med behandlingsmetoden. Det finner jeg sterkt kritikkverdig. Dere mener selv at det finnes dokumentasjon, og har henvist til ulike kilder, men disse er uten unntak langt under pari hva vitenskapelig dokumentasjon gjelder. Da må jeg spørre, er det ikke egentlig en innrømmelse av nederlag når dere aksepterer dokumentasjon av en kvalitet som er langt under hva andre behandlingsformer må klare å vise til? Og hva gjør at dere mener TFT ikke trenger å kunne dokumenteres på samme måte som andre behandlingsmetoder?

Uansett, jeg håper dere nå fjerner de spesifikke lidelsene/problemene som dere hevder TFT kan være effektivt mot, samt påstanden “metoden er helt smertefri, virker meget hurtig og har ingen kjente bivirkninger”, ettersom disse påstandene påviselig er feil og også i strid med norsk lov.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!