Kripos frykter flere overgrep på nett

Takk for at du deler denne bloggposten!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

VG skriver om Kripos som jobber med å bygge opp sin “politistasjon på Internett”. I artikkelen skriver VG:

I går kunne VG fortelle skrekkhistorien til to 15 år gamle jenter som ble manipulert inn i et forhold med en utenlandsk mann i 50-årene.

Etter at jentene brøt med overgriperen, har han sjikanert dem ved å sende nakenbilder av dem til venner og familie. Å skape falske profiler med nakenbilder på Facebook har vært en av måtene mannen har hevnet seg på.

Chattesider på internett er de siste fem årene blitt pedofiles jaktmarker i stadig større grad.

Men sex med en 15 år gammel jente har ingenting med pedofili å gjøre. Selv om media vet at P-ordet selger aviser, så burde de snart lære seg å bruke det riktig. En pedofil har en primær dragning mot prepubertale barn, det vil normalt si barn under 12-13 år. Sex med en jente på 15 er en vanlig nok fantasi blant menn til at media selv benytter enhver anledning til å plastre det på sin forside hvis de finner en sak hvor en tenåringsjente på en eller annen måte er involvert i en sex-relatert sak.


I min artikkel om overgrepsstatisikk viser jeg at antall anmeldte tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år ikke har steget etter internetts inntog i samfunnet. Antall anmeldte seksuelle hendelser, eller seksuelt krenkende eller uanstendig atferd, mot barn i noen alder har heller ikke steget. Det eneste som faktisk har steget er antall anmeldte tilfeller av seksuell omgang med 14 og 15 år gamle barn, de fleste gutter, men dette kan henge sammen med ulike faktorer jeg nevner i min artikkel, bl.a. lavere seksuell debutalder de siste årene.

Leder for seksjon for seksualisert vold i Kripos, Harald Skjønsfjell, sier til VG:

– I så godt som alle overgrepssakene der Kripos kobles inn, har første kontakten mellom den fremmede voksne og den mindreårige skjedd på nett, sier Skjønsfjell.

Da utelater han incestsaker eller andre overgrep der kontakt skjer gjennom familie eller bekjente.

Antall incestsaker har ikke økt de siste 13 år. Når det gjelder andre overgrep utført av bekjente, så viser forskning at disse utgjør brorparten av overgrep mot barn.

VG fortsetter:

I 2005 og 2006 var det til sammen 658 anmeldelser for utuktig omgang med barn under 16, viser tall VG har innhentet fra Politidirektoratet (POD).

Dette tallet stemmer ikke helt overens med SSB sitt tall som er 622.

Politiet har ingen nøyaktig oversikt over hvor mange av overgrepssakene som kan knyttes til kontakt på internett.

Tallene fra POD viser at «antallet utuktige krenkelser mot mindreårige via datasystemer» økte fra 81 anmeldelser i 2005 til 102 i fjor.

Men her blandes vel epler og appelsiner? “Krenkelser mot mindreårige via datasystemer” er noe helt annet enn seksuell omgang eller seksuelle hendelser. At det i løpet av et år kan komme ca 20 flere anmeldelser i kjølvannet av den enorme mediaoppmerksomheten på dette tema, er vel heller ikke særlig overraskende.

Samtidig innrømmer politiet at de egentlig ikke vet hvor mange av overgrepssakene hvor første kontakt er oppnådd på internett. Hvordan kan da Skjønsfjell uttale seg slik han gjør tidligere i artikkelen?

Til slutt uttaler fungerende påtaleleder ved vold- og sedelighetsseksjonen, Cecilie Gulnes, at “de regner med å ha en dataanalyse klar om en måned. Analysen vil være avgjørende for den videre etterforskningen av saken.” Manglende analyser og tall har tydeligvis ikke stoppet Kripos fra å uttale seg om det økende problemet, ei heller stoppet myndigheten fra å innføre nye lover for å begrense et ikke-enda-dokumentert problem.

Er det bare jeg som synes dette er uansvarlig og skremmende?

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli betalende medlem på Forum for Kritiske Tenkere for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!


Takk for at du deler denne bloggposten!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •