Flekkefjord Akupunktur endrer sine nettsider

Det nytter å si fra! Etter mine innlegg i avisen Agder om Flekkefjord Akupunktur sin villedende og ulovlige markedsføring (se her og her), har de nå gjort store endringer på sine websider. Påstander om at akupunktur kan hjelpe mot en hel liste med konkrete lidelser er nå fjernet, og alle formuleringer er blitt mer diffuse og uspesifiserte.


Før endringen tok jeg noen screenshots av websidene. Her ser dere hva Flekkefjord Akupunktur hevdet at akupunktur kunne hjelpe mot:

Fa1

Nå er dette endret til følgende mer vage formuleringer:

Dokumenterte effekter av akupunktur:

Smertestilling:

Akupunkturens smertedempende effekt er godt dokumentert gjennom det man kaller den spinale og thalamiske portteori. I tillegg er det dokumentert at akupunktur stimulerer egenproduksjon av bl. a. stoffet endorfin.

Psykisk effekt:

Signalstoffet serotonin som blir frigjort gjennom akupunktur forklarer noe av den positive effekten akupunktur kan ha på pasienters psykiske tilstand. Såkalte “lykkepiller” virker ved å heve serotonin – nivået i hjernen.

Muskelavslappende:

Forskning har også vist hvordan akupunktur virker utvidende på blodårene gjennom å stimulere dannelsen av stoffer som bedrer perifer sirkulasjon slik at gjennomblødningen i muskulaturen bedres og dermed virker muskelavslappende.

Immunforsvaret:

Forskning har også vist hvordan akupunktur stimulerer immunapparatet og har en rekke ulike hormonelle effekter. For eksempel kan akupunktur bidra til å stabilisere menstruasjonssyklusen, påvirke tarmbevegelser og blærens tømme funksjon.

Her ser dere hva de hevdet akupunktur kunne hjelpe barn med:

Fa2
Nå skriver de derimot:

Små barn opptill 5 års alder behandles kun med Laserterapi som er en helt smertefri behandling. Jeg stiller en Tradisjonell Kinesisk Medisin diagnose og gir behandling enten som Klassisk akupunktur med Laser eller/ og bruker jeg andre metoder tilpasset det enkelte barnet. De mest vanlige tilstander som kan behandles hos barn er:

Øreproblemer
Puste problemer
Spedbarns mageplager
Svekket immunforsvar
Hud problemer
Enuresis – nattetisseri

Vi behandler andre tilstander og sjukdommer hos barn som hos voksne.

Det er godt å se at de tar kritikken på alvor og endrer informasjonen slik at den blir mer i tråd med lovverket. Helt perfekt er det ennå ikke da de fortsatt henviser til WHO sin akupunktur-rapport, noe som ikke er akseptabelt i følge norsk lov. (De peker heller ikke ut alle de forbehold og svakheter ved studiene som er omtalt i mitt leserinnlegg og på denne websiden.) Jeg synes også at de fortsatt trekker sine påstander om effekt alt for langt, men de holder seg kanskje akkurat innenfor lovverket med den nye teksten, og det er bedre enn ingenting.

Sirdalsbedriften I-Huset, som bl.a. driver med Tankefeltterapi, endret også sine websider basert på min henvendelse, så det er godt å se at det nytter å engasjere seg i kampen mot kvakksalveriet!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!