Det må være lov å hate homofile

Gay Couple Kiss Under Water
Justisminister Knut Storberget vil ha strengere straffer for “hatvold”:

Justisministeren ønsker at hatvold skal gi strengere straff.

– Vi gjennomgår nå den rettslige reguleringen av denne typen kriminalitet. I den nye straffeloven kommer vi til å foreslå det som et straffeskjerpende moment at handlingen har bakgrunn i at fornærmede er homofil. Noe av dette kan komme allerede i høst, men hele loven skal legges frem neste år, sier Storberget.

Fysisk vold mot et annet mennesker skal straffes hardt, fordi dette er en av de mest motbydelige handlinger et menneske kan utføre. Men jeg kan ikke forstå at myndighetene skal gradere straffen ut fra hvilke tanker gjerningsmannen hadde i hodet da gjerningen ble begått. Blir ikke det bare enda et eksempel på at myndighetene vil straffe og regulere våre tanker?


Man skal ha lov til å hate homofile. Man skal ha lov til å hate jøder. Man skal ha lov til å hate mennesker med rødt hår. Man skal ha lov til å hate hvem man vil. Men i det man utøver vold mot et annet menneske, skal det være likegyldig for myndighetene om det var hårfargen, hudfargen eller dialekten til offeret som gjerningsmannen reagerte på. Det er handlingen som skal straffes, ikke motivasjonen bak.

Begynner man å innføre strengere straffer for “hatvold”, så gir man et signal om at dette skulle være mer alvorlig enn umotivert vold, noe som vel absolutt kan diskuteres.

Man vil uansett ikke klare å bekjempe slike spontane voldshandlinger gjennom avskrekkende straffer. Mennesker som utfører slike handlinger har et mye mer dyptliggende problem som bare kan forebygges på et mer fundamentalt nivå. Dette dreier seg også om samfunnet som helhet som gjennom partier som FrP, Krf, Kristent Samlingsparti, Pensjonistpartiet og Demokratene stadig legitimerer, direkte eller indirekte, en usunn holdning til mennesker som er “annerledes”. Det er vel også hevet over enhver tvil at alkohol og andre rusmidler spiller en stor rolle i denne type voldshandlinger, og så lenge samfunnet insisterer på en tilnærmet fri flyt av alkohol, så vil dette være noe av prisen vi vil måtte betale.

Vi må uansett ikke tillate at myndighetene i større og større grad ser ut til å ville snikinnføre tankekontroll. Vi skal ha lov til å tenke hva vil vil, mene hva vil vil, hate hvem vi vil, elske hvem vil vil, si hva vil vil og skrive hva vi vil, så lenge vi ikke skader andre eller representerer klar og umiddelbar fare for andre mennesker.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!