Hvordan føles det å dø?

Takk for at du deler denne bloggposten!

Fi 27 6
New Scientist har tatt for seg Døden i sin nyeste utgave. De har flere artikler online som du kan lese her, men den mest interessante er kanskje artikkelen som tar for seg hvordan det føles å dø.
Hvordan føles det å dø av drukning? Henging? Hjerteinfarkt? Brenne til døde? Bli halshugget? Blø i hjel? Fall fra stor høyde? Disse og flere måter å dø på omtales i artikkelen.

Som en liten teaser referer jeg fra avsnittet om drukning:

Typically, when a victim realises that they cannot keep their head above water they tend to panic, leading to the classic “surface struggle”. They gasp for air at the surface and hold their breath as they bob beneath, says Tipton. Struggling to breathe, they can’t call for help. Their bodies are upright, arms weakly grasping, as if trying to climb a non-existent ladder from the sea. Studies with New York lifeguards in the 1950s and 1960s found that this stage lasts just 20 to 60 seconds.

When victims eventually submerge, they hold their breath for as long as possible, typically 30 to 90 seconds. After that, they inhale some water, splutter, cough and inhale more. Water in the lungs blocks gas exchange in delicate tissues, while inhaling water also triggers the airway to seal shut – a reflex called a laryngospasm. “There is a feeling of tearing and a burning sensation in the chest as water goes down into the airway. Then that sort of slips into a feeling of calmness and tranquility,” says Tipton, describing reports from survivors.

That calmness represents the beginnings of the loss of consciousness from oxygen deprivation, which eventually results in the heart stopping and brain death.

Felles for de fleste dødsårsaker er at man mister bevisstheten så snart hjernen går mer enn 10 sekunder uten oksygenrik blodtilførsel. Det sier litt om hvor skjørt vårt liv egentlig er. I den sammenheng er det kanskje på sin plass å også henvise til siste utgave av Free Inquiry som også tar for seg døden under temaet Dealing with Dying. Jeg vil spesielt anbefale artikkelen The Gift of a Wise Man som på en veldig fin måte tar for seg død, begravelse og religionenes meningsløse bortforklaringer i forbindelse med tapet av en du elsker.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!


Takk for at du deler denne bloggposten!