Veps farligere enn bjørn?

 M12Bjorn2210 Jpg 624404V
Aftenposten skriver i dag følgende:

Man kan aldri være trygg for bjørnen, men erfaringene viser at det er større grunn til å frykte hunder og kyr. Vepsen tar liv hvert år i Norge, og sau skader mange.

Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, forteller at en til to nordmenn dør av vepsestikk hvert år. Derfor rangerer han veps som et av de dyrene som er farligst for oss, sammen med ku og hund.

I følge Aftenpostens resonnement er løver helt ufarlige. Hvertfall for oss nordmenn. Ikke fordi de ikke er farlige dyr i seg selv, de er tross alt rovdyr med skarpe tenner og klør og et instinkt for drepe og forsvare seg, men fordi det er så forbanna få av dem her i Norge. Forsåvidt en korrekt observasjon, men likevel ganske usaklig.

Jeg er helt enig i at mennesker er et evolusjonsmessig offer for irrasjonell frykt, men påstanden om at veps og sau er farligere for mennesker enn hva bjørn er, må vel sies å være noe misvisende. Denne påstand er kun korrekt om man snakker om relativ farlighet sett i forhold til antall individer av arten i vår umiddelbare nærhet.

Hvis det var like mange bjørner som sauer i Norge, så aner det meg at statistikken hadde vist flere dødsfall og skader påført av bjørn enn av sau. Med mindre vi snakker om svarte sauer

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!