Må dokumentere alternativ virkning

Fra Skepsis-mailinglisten plukket jeg i dag opp et tips om at Forbrukerombudet nå lanserer retningslinjer for markedsføring av alternativ behandling. Dette dreier seg ikke om en endring av gjeldende lovverk, men retningslinjer med praktiske eksempler og veiledning til hvordan gjeldende lovverk skal tolkes.

Erfaringen viser at regelverket er lite kjent og at mange utøvere av alternativ behandling synes det er vanskelig å forstå. De nye retningslinjene søker derfor å forklare og utdype regelverket på en pedagogisk måte. “Vi håper retningslinjene vil gjøre det lettere å etterleve regelverket”, sier Nergård.


NRK skriver om saken:

Disse ordene er ikke lenger tillatt å bruke i annonser for alternativ behandling: Virkning, effekt, helbreder, kurerer, fjerner, behandler, blir frisk. Dette fordi disse ordene “i seg selv er egnet til å gi forbrukerne et inntrykk av at behandlingen har en dokumentert eller garantert effekt,” skriver Forbrukerombudet om begrunnelsen for de nye retningslinjene for annonsering av alternativ behandling.

De som har fulgt med i bloggen min vet at jeg selv har vært ivrig forkjemper for dette gjennom bl.a. min kritikk av Flekkefjord Akupunktur og I-Huset, to aktører i et hav av alternative behandlere som beveger seg langt utenfor lovverket når det kommer til markedsføring av sine tjenester. (Begge disse bedriftene endret innholdet på sine websider etter å ha blitt gjort oppmerksomme på lovbruddene av meg, noe de begge skal ha honnør for, selv om spesielt Flekkefjord Akupunktur fortsatt trår over streken ved å henvise til bl.a. en WHO-rapport for å dokumentere effekten av akupunktur (noe rapporten for øvrig ikke gjør).)

Det gleder meg derfor stort at Forbrukerombudet nå tar dette problemet så alvorlig at de har valgt å hjelpe disse aktørene til å forstå de lover som gjelder for deres egen praksis.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!