House of Lords on the Liquid Ban

Fra bloggen Schneier on Security:

We continuously monitor the effectiveness of, in particular, the liquid security measures…

How, one might ask? But hold on:

The fact that there has not been a serious incident involving liquid explosives indicates, I would have thought, that the measures that we have put in place so far have been very effective.

Ah, that’s how. On which basis the measures against asteroid strike, alien invasion and unexplained nationwide floods of deadly boiling custard have also been remarkably effective.

Les hele originalartikkelen fra The Register her.


Og siden jeg skal ut og fly om et par timer (Trondheim – Stavanger) så benytter jeg anledningen til å igjen ytre min irritasjon over den absurd overdrevne og totalt ineffektive sikkerthetskontrollen på flyplassene. Det er en skam at myndighetene får skape unødvendig frykt og sløse med ressurser og tid på denne måten. Spesielt forbudet mot å ha med seg væsker/kremer over 100ml på flyet er et skandaløst tullete forsøk på å gi inntrykk av at “vi tar sikkerhet på alvor”. Les “Mass murder in the skies: was the plot feasible?” for en informativ og humoristisk gjennomgang av denne “trusselen”. Et utdrag:

Once the plane is over the ocean, very discreetly bring all of your gear into the toilet. You might need to make several trips to avoid drawing attention. Once your kit is in place, put a beaker containing the peroxide / acetone mixture into the ice water bath (Champagne bucket), and start adding the acid, drop by drop, while stirring constantly. Watch the reaction temperature carefully. The mixture will heat, and if it gets too hot, you’ll end up with a weak explosive. In fact, if it gets really hot, you’ll get a premature explosion possibly sufficient to kill you, but probably no one else.

After a few hours – assuming, by some miracle, that the fumes haven’t overcome you or alerted passengers or the flight crew to your activities – you’ll have a quantity of TATP with which to carry out your mission. Now all you need to do is dry it for an hour or two.

The genius of this scheme is that TATP is relatively easy to detonate. But you must make enough of it to crash the plane, and you must make it with care to assure potency. One needs quality stuff to commit “mass murder on an unimaginable scale,” as Deputy Police Commissioner Paul Stephenson put it. While it’s true that a slapdash concoction will explode, it’s unlikely to do more than blow out a few windows. At best, an infidel or two might be killed by the blast, and one or two others by flying debris as the cabin suddenly depressurizes, but that’s about all you’re likely to manage under the most favorable conditions possible.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!