The War on the Unexpected

Bruce Schneier er en vis mann. Les denne artikkelen om hvordan myndighetenes oppfordringer om å være årvåken og rapportere “mistenkelig aktivitet” eller “mistenkelige gjenstander” gjør mer skade enn godt.

We’ve opened up a new front on the war on terror. It’s an attack on the unique, the unorthodox, the unexpected; it’s a war on different. If you act different, you might find yourself investigated, questioned, and even arrested — even if you did nothing wrong, and had no intention of doing anything wrong. The problem is a combination of citizen informants and a CYA attitude among police that results in a knee-jerk escalation of reported threats.

This isn’t the way counterterrorism is supposed to work, but it’s happening everywhere. It’s a result of our relentless campaign to convince ordinary citizens that they’re the front line of terrorism defense. “If you see something, say something” is how the ads read in the New York City subways. “If you suspect something, report it” urges another ad campaign in Manchester, UK. The Michigan State Police have a seven-minute video. Administration officials from then-attorney general John Ashcroft to DHS Secretary Michael Chertoff to President Bush have asked us all to report any suspicious activity.

The problem is that ordinary citizens don’t know what a real terrorist threat looks like. They can’t tell the difference between a bomb and a tape dispenser, electronic name badge, CD player, bat detector, or a trash sculpture; or the difference between terrorist plotters and imams, musicians, or architects. All they know is that something makes them uneasy, usually based on fear, media hype, or just something being different.

Nå er dette et fenomen som er ganske ukjent i Norge foreløpig, men det skal nok ikke store hendelsen til før også våre myndigheter følger i fotsporene til bl.a. USA og Storbritannia.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!