Theodors ører

Homeo
Min kone og jeg fikk en nydelig datter i januar. Som nybakt mor har min kone lest mye på ulike nettsider som omhandler babyer og rollen som ferske foreldre. I dag kom hun over artikkelen Teodors ører på nettstedet dinbaby.com. Artikkelens forfatter er homeopaten Anne Helene Brudevoll, selv om den på dinbaby.com av en eller annen grunn er signert av sjefsredaktør Siri von Krogh.

Jeg skal ikke ta for meg homeopati som behandlingsform på generelt grunnlag. Det finnes det nok av artikler om på nettet fra før, se f.eks. her, her, her, her, her, her og her. Jeg klarer likevel ikke å dy meg for å kommentere artikkelens idioti.


Artikkelens innledning er slik:

Theodor`s ører har værket og plaget ham hver høst og vinter i hele hans liv. Dette har vært vondt for Theodor og resultert i mye sykefravær for ham og foreldrene hans. Ved hjelp av homeopati har han blitt frisk.

Theodor er fem år nå og er ikke plaget med ørebetennelse lenger. Hvis det en sjelden gang skulle dukke opp igjen, vet mamma Bente og pappa Jan hva de skal gi ham, da forsvinner plagene nærmest spontant.

Ørebetennelse hos barn er et utbredt problem i Norge. Overgangen fra sommer til høst og utover til vinteren er veldig mange barn plaget med kronisk forkjølese som ofte resulterer i ørebetennelse. Legene gir antibiotika som tar betennelsen, men det er blitt et allment problem at all antibiotikaen også tar mye av barnets immunforsvar og sjansen for nye infeksjoner blir bare større.

[…]

Plagene oppstår ofte på kvelden og øker på til intense smerter utpå natten. Theodor har det veldig vondt – det kan man høre på skrikene hans, ørebetennelse gir ofte intense smerter.

Samtidig får han ofte vondt i halsen som forårsaker dårlig ånde fra munnen hans og han kan harke opp hvite slimpropper fra mandlene. Disse lukter råttent, nesten som gammel ost.

Litt senere i artikkelen skriver hun:

Hoste som virker “kruppaktig” – det vil si at den er litt tørr, gjøende og høres dypt i bronkiene til Theodor. Hosten kommer også ved trekk.

Dette har Theodor altså vært plaget med helt frem til homeopaten fikk behandle ham, og i en alder av 5 år er han nå nesten helt frisk. Fantastisk. Men hva var det Siri sa om “krupp” nå igjen? Har det falt henne inn at Theodor kanskje faktisk led av såkalt “falsk krupp”? La oss se hvordan denne lidelsen beskrives:

Falsk krupp er en sykdom som rammer småbarn. Den medisinske betegnelsen på falsk krupp er akutt laryngitt. Sykdommen starter ofte som en forkjølelse. Etter hvert fører forkjølelsen til en betennelse i luftrøret, bl.a. omkring stemmebåndene. Luftrørsbetennelsen gir en karakteristisk gjøende hoste. Barnet har ofte hørbar, anstrengt innpusting, mens utpusting går lett (motsatt ved astma).

Tilstanden debuterer ofte ganske brått. Barnet kan ha vært forholdsvis friskt når det om kvelden ble lagt ned for å sove. Noen få timer senere våkner barnet og har vansker med å puste og har fått den typiske hosten. Tilstanden kan oppleves som dramatisk både av barn og voksne. Man frykter at barnet er i ferd med å kveles. Heldigvis skjer det nesten aldri. Barnet blir gjerne raskt bedre om det kommer ut i frisk luft. En typisk situasjon er at foreldrene kaster seg i bilen og kjører av sted til lege eller sykehus. I løpet av bilturen blir barnet betydelig bedre.

Sykdommen er hyppigst hos barn i alderen 1/2 – 3 år, og det er en vanlig årsak til legekontakt.

Hmmm, virket det kjent? Og når blir man bedre fra denne lidelsen?

Sykdommen går vanligvis helt over i løpet av mindre enn en uke. Det er en tendens til tilbakefall ved nye luftveisinfeksjoner, men barnet vokser det av seg, og sykdommen er sjelden etter 3-5 års alder.

Noen som ser sammenhengen som Anne Helene aldri så?

La oss se hvordan homeopaten behandler Theodor:

Vurderingen for meg som homeopat blir å finne riktig medisin i forhold til Theopdor`s individuelle plager. I dette tilfelle er saken klar. En homeopatisk medisin som heter Hepar Sulfur passer perfekt til Theodor`s reaksjonsmønster.

Theodor får Hepar Sulfur c 200 – kun fire piller oppløst i vann over to dager. Dette resulterer i at Theodor får en forværringsprosess over de nærmeste fire dager. Forværringsprosessen arter seg med sår og hoven hals i en halv dag, litt hoste som går fort over litt irritabel og grinete, virker trett og uopplagt i to dager. Forværringen slipper etter fire dager. Nå begynner Theodor å få det bedre, Ingen symptomer i øvre luftveier og han virker glad og full av overskudd igjen.

Dette høres for meg ut som et ganske ordinært sykdomsforsløp, selv om Anne Helene og hennes homeopatvenner har passet på å definere effekten av deres virkningsløse sukkervann etter samme mønster som forløpet til ubehandlet sykdom. Smart.

Mfln103L
Hepar Sulfur er en stoff som homeopatene ser ut til å kunne bruke mot de fleste lidelser overalt på kroppen. Bare se denne oversikten. Det er jo rene universalmedisinen! Noe som for øvrig bare skulle mangle ettersom den er utblandet til et fortynning av C200, altså fortynnet med en hundredel 200 ganger, og dermed etter homeopatiske prinsipper må være usedvanlig potent. Allerede ved C12 vil man gjennomsnittlig bare ha ett molekyl igjen av den aktive substansen i medisinen man inntar. Ved C15 er sjansen for at det finnes et molekyl av originalsubstansen i medisinen omtrent 1 til 2 millioner (1 : 2.000.000). I en C30 fortynning er sjansene mindre enn 1 til 1 milliard milliard milliard milliard. C200? Du skjønner hvor jeg vil hen…

For å sette det i et annet perspektiv: Har man 1 ml av en medisin og blander dette ut i et forhold som tilsvarer den homeopatiske fortynningen C30, så vil mengden medisin ha økt til en kube med sider 106 lysår lange! Det er derfor umulig at en C200 fortynnet medisin kan inneholde annet enn vann (eller alkohol). Nå hevder jo selvsagt homeopatene at vannet har hukommelse, og at den magiske ristingen de utfører mellom hver fortynning er essensiell for at medisinen skal “huske” og ikke minst “forsterke” egenskapene til det opprinnelige preparatet, men det finnes et overveldende forskningsmateriale som viser at dette er god gammeldags rendyrket bullshit.

Så hvor frisk har lille Theodor blitt av denne homeopatiske behandlingen? Vel, tidligere var han visstnok syk omtrent to ganger i året. I året som har gått etter han fikk behandlingen sier homeopat Brudevoll at han bare har hatt to tilbakefall! Et mirakel! Tidligere var han syk så ofte som en gang i halvåret, nå er dette redusert til bare et par ganger i året. Wow!

Til slutt kommer homeopaten med en formaning:

Det er viktig å påpeke at man ikke skal bruke “andres medisiner”, eller at man gir homeopatiske medisiner i kroniske tilstander uten å ha fått dette ordinert av en homeopat. Homeopater har lang utdannelse og er i stand til å arbeide seg frem til riktig medisinering. Det er et hav av alternativer innen homeopatien og dette bør det være homeopaten som skal finne ut av.

Man kan sette i gang uheldige prosesser ved gi homeopati feilaktig.

For noe forbanna tull. Det skal ekstremt mye til for at man får bivirkninger av å innta medisin uten et fnugg av aktive stoffer. James Randi og andre har gang på gang gjort stuntet hvor de tar en hel tablettboks med homeopatisk sovemedisin, noe som i følge homeopatene er det rene selvmord. Jeg har selv sett en foredragsholder på TAM4 gjøre dette, og han ble ikke en gang bittegrann søvnig. Tablettene har absolutt ingen effekt overhodet! Se video av et tilsvarende homeopatisk selvmordsforsøk her. I Belgia begikk en del vitenskapsmenn kollektiv selvmord ved å ta svært giftige homeopatiske medisiner:

The Belgian skeptics were exhausted and overwhelmed by such well-crafted arguments. Seeing the errors of the skeptic’s ways, they resigned themselves to committing mass suicide by drinking a lethal dose of terribly toxic and dangerous drugs: snake poison, Belladonna or deadly nightshade, arsenic, dog’s milk, petrol, and cockroach. Dog’s milk does not sound that dangerous, but try milking a pit bull. To assure immediate death, these powerful drugs were immensely dynamized: the daring skeptics selected the over-the-counter 30C homeopathic solutions (reimbursed by the health insurance, if prescribed by a certified quack). A dynamization of 30C means the poison is diluted 10 to the 60th times. That is a one followed by sixty zeros. The whole earth (estimated at 10 to the 50th molecules) is way too small to hold a single molecule in that dilution. That is, in homeopathic terms, an awfully powerful dilution. The immensely “dynamized” spirits of arsenic and snake poison (not to mention the pit bull milk) will rise from the liquid, and kill the skeptic on the spot. All important newspapers and TV stations were recruited to witness the terrible extermination of these dangerous minds.

[…]

Finally the time had come. The skeptics on death row solemnly queued to personally select their own toxin: “In Flander’s fields the skeppies glow, to take their poison, row on row.” In front of the assembled national press they filled their chalices and drained their drinks, fully expecting to meet their Maker (if He existed). The skeptics didn’t succeed in their suicide attempt, however. All of them survived. Those who had come by car had to wait before returning home, a bit dizzy from the alcohol on their empty stomachs. Indeed, homeopathy in alcohol at the liberal dose of a bottle a day might decrease your cardiovascular risk (but a good Bordeaux is still a lot cheaper and infinitely better).

Jeg finner det utrolig deprimerende at en nettside som skal gi råd og veiledning til nybakte foreldre synker så lavt at de anbefaler homeopatisk voodoo som behandlingsform. Eier de ikke skam? Sjefsredaktør Siri von Krogh: Er du helt samvittighetsløs? Ufattelig kynisk? Eller kanskje bare litt teit? La meg si det på en annen måte: Hva faen er det du egentlig feiler som kan publisere dette farlige tøvet i ditt nettmagasin rettet mot små barn?

Jeg opplevde det samme da min kone på en svangerskapskontroll på den lokale helsestasjonen fikk et blad hvor de blant annet anbefalte homeopati til å behandle ulike lidelser som barnet kunne plages av. Norsk lov forbyr ikke salg av homeopatiske medisiner, og det støtter jeg da jeg ikke er noe tilhenger av at voksne folk skal miste sin rett til å foreta idiotiske valg. Men la for all del våre små beskyttes fra de voksnes idioti. Vi kan ikke tillate at man får lov til å reklamere for homeopatisk medisin til små barn. Det er det rene overgrep og burde være straffbart.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!