US Politics Have No Left Wing

En svensk blogger har oppdaget realiteten i amerikansk politikk:

US politics often look absurd from a European perspective, since the entire bipartisan system maps onto the conservative half of European politics. A case in point is that the US «Left» is called «the liberals», while the Liberal Party in Sweden is part of the Right wing. How could it be otherwise? Liberalism is about free-market capitalism, small government, low taxes, all Right-wing ideals. Yes, both US parties advocate low taxes. Normal taxes are 30% to a Swede. And that’s rock bottom, before adding the effect of progressive taxation. That’s how we can afford universal health care. Hint, hint.

So, believe me, US politics don’t have a Left. Looking at the presidential candidates, I am frankly appalled. None of them would be a viable politician in Sweden. They all support the death penalty, none advocates strict gun control and all make frequent mention of their religious beliefs in public. These are extremist stances. Not even the tiny Christian Democrat party mentions God publicly in Sweden, for fear of alienating the pragmatic rationalist majority.

Så sant, så sant. Selv norske Frp er tilnærmet venstreradikale i forhold til de to store amerikanske politiske fraksjonene. Skremmende land.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!