VitaePro – villedende markedsføring

Last updated on 6. mai 2008

Vitaepro Pms 150
På TV2 har det begynt å rulle en reklamesnutt for kosttilskuddet VitaePro. Reklamens påstander er ganske drøye, og jeg fant ut jeg ville ta en kikk på produktets nettsider for å lese mer om hvilket belegg de har for å hevde at effekten er vitenskapelig dokumentert. Dette skal ikke være noen omfattende analyse, men mer enn kjapp kommentar til en del av de villedende påstandene som serveres om VitaePro.

Hvilke påstander serverer produsenten så VitaeLab om sitt kosttilskudd VitaePro? På nettsiden kan man lese følgende liste over positive helseeffekter:
– Gir friskere hud og mindre rynker
– Beskytter hud og øyne mot UV-stråler fra sola
– Styrker immunforsvaret
– Godt for hjertet og blodårene
– Godt for hukommelsen
– Godt for muskler og ledd
– Godt for muskelstyrke og utholdenhet
– Godt for trening, rehabiliteringstid og stølhet
– Godt for mage/tarm
– Godt for mannens fertilitet

La oss se hva slags dokumentasjon VitaeLab har for dette.


På nettsidene kan vi lese:

Over 100 vitenskapelige studier viser at VitaePro med naturlig astaxanthin gjenoppretter energibalansen i cellene og styrker dermed kroppen innenifra.

Dette får meg umiddelbart til å rynke på nesen. «Gjenopprette energibalansen i cellene«? Hva er dette for noe tøv? «Styrke kroppen innenfra«? Dette er meningsløse og uvitenskapelige påstander. Det finnes ikke en seriøs studie som vil hevde noe slikt diffust tull. Men hva med de 100 vitenskapelige studiene? Jeg klikker meg inn på menypunktet Dokumentasjon for å lese mer, og her har de lagt ut en del PDF-filer med abstracts fra ulike studier. Etter å ha lest gjennom mesteparten av studiene så er det en del fellestrekk som går igjen. For det første er dette utelukkende laboratorieforsøk på bakterier eller forsøk på mus/rotter. Ikke en eneste studie involverer mennesker, noe som i seg selv er nok til å forkaste disse studiene som dokumentasjon for VitaePros påståtte helseeffekter.

I tillegg er konklusjonene i studiene utelukkende vage og foreløpige. I svært mange av studiene sies det rett ut at man vet ikke helt hvorfor sånn og sånn effekt oppstår, at det kan være ukjente mekanismer som ligger bak, men at det kan være grunn til å studere effekten nærmere. I noen studier påpekes det at resultatene ikke er statistisk signifikante, eller at studien ikke er gjennomført dobbeltblindt. Studiene er i hovedsak også svært spesifikke og ser på veldig smalt definerte effekter som ikke kan utledes videre til at de har en bredere effekt på ulike biologiske funksjoner, slik VitaePro gjør. TIl slutt er mange av de påståtte «studiene» bare observasjoner og forklaringer gjort omkring biologiske fenomen hvor astaxanthin er involvert, men VitaeLab teller likevel med disse i sine «over 100 vitenskapelige studier«.

De påståtte vitenskapelige studiene som VitaeLab hevder dokumenterer den positive helseeffekten til VitaePro er altså ren og skjær løgn. En påstand som «Godt for muskler og ledd» backes opp av en enkelt studie hvor man testet om astaxanthin kunne redusere skadene påført av hard belastning på musehjerter! Jeg fant ikke en eneste relevant studie som viser noen som helst dokumentert positiv effekt på den menneskelige kropp. VitaeLab er løgnere.

Produktet VitaePro spiller på folks oppfatning av at antioksidanters positive effekt mot «slitasje på cellene» er et vitenskapelig dokumentert faktum. Det er det ikke, selv om det foreligger grunn til å være noenlunde optimistiske til enkelte antioksidanters positive effekt. Steven Novella skrev senest i dag en artikkel om dette i bloggen Science-Based Medicine. Her skriver han bl.a:

Ultimately we need clinical evidence to make any conclusions about the health benefits, if any, of nutritional antioxidants. We simply need to see what the net effects of these substances are in actual people. On this score the scientific evidence is highly mixed and has yet to yield a clear benefit for any antioxidant, but this has not been ruled out either.

I artikkelen vises det også til en dansk studie som antyder at enkelte antioksidanter tvert i mot kan være skadelige:

Contradicting claims of disease prevention, an analysis of previous studies indicates that the antioxidant supplements beta carotene, vitamin A, and vitamin E may increase the risk of death, according to a meta-analysis and review article in the February 28 issue of JAMA.

La oss se videre på innholdet på nettsidene til VitaePro. VitaeLab kommer med svært mange spesifikke påstander som de overhodet ikke har grunnlag for å hevde. Noen eksempler:

Astaxanthin bidrar til at muskler og ledd lettere «kommer seg» etter trening og annen fysisk anstrengelse. Forsøk har vist at VitaePro bidrar til økt muskelstyrke og utholdenhet, og til en kortere restitusjonstid.

– på musehjerter ja. Ikke dine lårmuskler etter en lang joggetur.

Antioksidanter uskadeliggjør frie radikaler som kan skade cellene i kroppen. Det er med på å styrke immunforsvaret, fordi antall celler som kjemper mot bakterier og virus øker.

Nei, det finnes ingen utvetydig dokumentasjon som viser dette.

VitaePro har gjennomgått omfattende tester som dokumenterer at produktet er helt trygt å bruke. Heldige sidevirkninger av VitaePro kan være en selvbruningseffekt, friskere hud og mindre rynker. Faktisk bruker flere av de større kosmetikkfirmaene nå antioksidanter i sine hudpleieprodukter for å styrke huden og hindre aldringstegn og rynker.

Det er dokumentert uheldige bivirkninger ved inntak av enkelte typer antioksidanter, f.eks. kan vitamin E virke negativt på behandling av hjertesykdommer. Når VitaeLab synker så dypt at de bruker kosmetikkfirmaer som alibi for antioksidantenes positive helseeffekt, da bør alarmbjellene kime høyt og kraftig. Sannheten er nok heller at kosmetikkfirmaer putter antioksidanter i sine produkter fordi media har hypet dette opp til å bli et godt salgsargument i seg selv, ikke fordi de har gjennomført studier som viser at det har noen reell effekt.

På spørsmål om VitaePro er trygt å bruke, svarer VitaeLab med den gamle klisjeen om at produktet er 100% naturlig og derfor ufarlig. Jeg regner med at de ansatte i VitaeLab spiser hvit fluesopp til frokost hver morgen.

I sin seksjon med spørsmål og svar finner vi bl.a:

Hvor store doser bør jeg ta?
Siden VitaePro er 100 % naturlig, er det ingen farer forbundet ved overforbruk. Faktisk bør du ta èn kapsel ekstra når du føler deg litt «hanglete». Til vanlig anbefales én pr. dag. Den første uken benyttes gjerne dobbel dose, slik at kroppen bygger opp «et lager».

Dette er klassisk lureri. Hva slags grunnlag har de for å si at kroppen «bygger opp et lager»? Ikke noe. Dette er bare svada som kastes ut fordi det høres «logisk ut» for den ikke-kritiske leser. For oss andre er det bare pinlig.

VitaeLab bruker alle triks for å selge mest mulig:

Hvem bør bruke VitaePro?
VitaePro er ikke en ny «mirakelpille» – men hjelper kroppen svært effektivt med å beskytte seg mot de påkjenninger som klima og livsførsel utsetter oss for. Derfor anbefales det at VitaePro blir et daglig kosttilskudd for hele familien. Vis omsorg og beskyttelse for både gammel og ung.

Ja, du er et dårlig menneske om du ikke passer på å stappe VitaePro i kjeften på hele familien – gjerne hunden også, sånn for sikkerhets skyld. Og har du rotte som kjæledyr tyder VitaeLab’s vitenskapelige studier på at du hvertfall bør fore denne med VitaePro!

Web Tur 03
Men når man mangler god vitenskapelig dokumentasjon på at produktet man selger holder det man lover, gjør man som enhver svindler uten samvittighet, man tyr til anekdotene. I den jevne manns øyne og ører veier de menneskelige gladhistoriene tyngre enn all verdens vitenskapelige studier, og hvis mennesket atpåtil har vært på TV er saken klar. VitaeLab har fått med seg et kjent idrettsnavn for å promotere produktet. Våre idrettsmenn og -kvinner er jo kjent for å være spesielt kritiske og intelligente, så hvis de kan stappe i seg dette det jo være fornuftig. La oss høre hva slags vås Hilde Gjermundshaug Pedersen spytter ut:

Studier viser at VitaePro kan gi økt styrke og utholdenhet. I tillegg kan idrettsutøvere nyte ekstra godt av dem fordi de blant annet bidrar til en kortere restitusjonstid- dvs at kroppen lettere kommer seg etter trening. Det kan komme godt med når jeg går renn. For jeg skal jo fortsette å gå på ski, selv om jeg har lagt opp.

Hvilke studier viser dette? Ikke noen som VitaeLab kjenner til hvertfall.

Her og en av oss må vurdere ut i fra sitt daglige kosthold om kosttilskudd er nødvendig, men tallene viser jo ganske klart at alt for mange av oss får i seg for lite frukt, grønt og fisk. Da kan det å ta tilskudd være en god idè.

En bedre ide vil være å heller spise frukt, grønt og fisk. Billigere er det også.

VitaeLab pøser på med vitnesbyrd fra påståtte brukere, og her påstås det at VitaePro hjelper mot det meste, alt fra psoriasis til forkjølelse. Imponerende. Ettersom disse påstandene kommer fra kunder og ikke direkte fra VitaeLab selv, trenger de ikke en gang dokumentere påstandene. Snedig.

På siden Presseklipp gir VitaeLab inntrykk av at VitaePro er et mye omtalt kosttilskudd, og har linker til PDFer med kopi av artikler fra både Dagen, I Form og Illustrert Vitenskap. Det må da tilføre litt tyngde? – helt til man klikker på linkene og oppdager at alle tre PDFer er VitaeLab’s egne annonser i de respektive magasiner, ikke uavhengige artikler om produktet. Deretter later VitaeLab som om de er blitt omtalt i Illustrert Vitenskap og referer et avsnitt som handler om antioksidanter generelt, ikke om VitaePro eller astaxanthin spesifikt. Dette er svært tvilsom taktikk.

Det er sikkert mye mer jeg kunne tatt tak i, for markedsføringen til VitaeLab er et skoleeksempel på villedende markedsføring. Her er det bare for utøvere av alternativ medisin å lese og lære. Slik skal det gjøres! Henvisninger til vitenskapelige studier, tonnevis med anekdoter, bruk av kjente personer, oppblåste påstander om effekt, 100% naturlig = ufarlig, og så videre.

Ettersom dette klassifiseres som et kosttilskudd og ikke en medisin eller behandlingsmetode, faller det kanskje ikke inn under lovverket for markedsføring av alternativ behandling, men i så fall er grensene svært diffuse. VitaeLab serverer tross alt svært så konkrete påstander om helseeffekt, og bryter i den sammenheng et utall forskrifter som gjør at nettsidene burde anses som villedende og dermed som ulovlig markedføring.

Dette var en kjapp gjennomgang av VitaePro’s markedføringstriks. Konklusjonen er at dette er tarvelige greier, og jeg håper noen griper fatt i det og ber dem slutte med den villedende markedsføringen snarest mulig.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!