Ufullstendig resonnement

Last updated on 6. mai 2008

Jeg fikk en mail fra en veninne nylig:

Read the caption under the first one before going to the bottom one.

Image001

Look at the picture above and you can see where this guy broke through the guardrail, right side where the people are standing on the road (pointing). The pick-up was traveling from right to left when it crashed through the guardrail. It flipped end-over-end, across the culvert outlet, and landed right side up on the left side of the culvert, facing the opposite direction from which he was traveling.

Now look at the 2nd picture below…


Image002

If this guy didn’t believe in God before, do you suppose he believes now ?

Bildene er fascinerende. Men konklusjonen i teksten som følger bildene er usedvanlig tåpelig. Klassisk religiøs tankegang som provoserer meg noe vanvittig. Man bruker et heldig utfall av en ulykke som et bevis for Guds eksistens. Problemet med argumentet er at det forutsetter en gud som styrer hendelsene på Jorden. Men hvis denne guden sørget for at bilen på bildet ovenfor ikke suste utover stupet til sjåførens sikre død, så må også samme gud ha sørget for at bilen kjørte utfor veien i første omgang. Bilen trillet tydeligvis rundt noen ganger, og det er vel en relativt stor fare for at sjåføren ikke kom helt uskadet fra hendelsen. Er dette å anse som en god handling fra Gud? Er Gud god hvis han skader folk, men lar være å drepe dem? Hva slags ufullstendig logikk er det?

Enhver uheldig hendelse kunne gått mye verre. Skal vi bruke alle hendelser som ikke får det verst tenkelige utfall som et bevis for at Gud holder menneskene i sin hånd og passer på oss? Hva så i alle tilfeller hvor hendelser faktisk ender i tragedie – hvorfor brukes ikke disse også som gudsbevis? Vel, nå er det jo slik at en del gjør nettopp det, slik som predikanter som brukte 2004-tsunamien som bevis for at Gud eksisterter og at han lot sin vrede ramme disse uheldige menneskene. Samtidig brukte de overlevende sin historie som bevis for at Gud eksisterer fordi han beskyttet dem fra drukningsdøden (noe jeg har skrevet mer om her).

Hvis enhver hendelse, uansett utfall, er et bevis for Guds eksistens, bør kristne innse at de fører en uredelig og meningsløs bevisføring.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!