VitaeLab leter etter sin vitenskapelige dokumentasjon

Last updated on 6. mai 2008

VitaeProsjaktelenORIG.jpgJeg har tidligere tatt for meg den villedende markedsføringen av kosttilskuddet VitaePro, og sendte for noen uker siden en klage til produsenten VitaeLab A/S. Her henviste jeg til min bloggpost og trakk frem noen av hovedmomentene i min kritikk. Jeg fikk ganske raskt et svar fra markedssjef Dagmar Goovaerts, et svar jeg fant ganske merkelig:

Tusen takk for din henvendelse til oss i VitaeLab.

Vi tar gjerne en prat med deg, har du lyst til å komme en tur til oss?

Hvorfor skulle jeg komme en tur til dem? Pleier de invitere alle kritikere på kake og kaffe? Kanskje jeg stilner kritikken hvis jeg får se hvor hyggelige de er? Vel, kanskje et kaffebesøk hadde vært en OK om de betalte reise og opphold, en Oslotur er aldri å forakte, men i første omgang ville jeg ha noen svar, så jeg skrev tilbake:

Det kunne kanskje vært interessant, men ikke før jeg først har fått noen skriftlige svar fra dere.

Jeg skal begynne enkelt. Hva mener dere med en påstand som dette: «Siden VitaePro er 100 % naturlig, er det ingen farer forbundet ved overforbruk.» Hva slags hold har dere for å hevde at produkter som er «100% naturlige» ikke kan tas i for store doser? Gift fra en Black Adder er vel et eksempel som strider i mot den påstanden.

Jeg ser frem til å få en forklaring på dette merkelige utsagnet.

Etter et par dager fikk jeg en oppløftende svar fra Dagmar. Hun skrev:

Hei!

Igjen, takk for din henvendelse og engasjement.

Vi er helt enig med deg, dette utsagnet faller uheldig ut. Dette skal bli rettet opp.

Til din informasjon som er det gjennomført tester på astaxanthin som viser at denne antioksdanten ikke snur og virker som en pro-oksidant ved høye doser. Vi skal få formulert dette på en bedre måte enn dagens utsagn.

Som du påpeker, trenger våre nettsider å bli oppdatert. Og vi tar gjerne imot flere innspill på elementer som ikke faller heldig ut.

Det var positivt at de virket så imøtekommende og villige til å rette sine feil. Likevel er det nå gått nesten 3 uker siden Dagmar skrev dette, og ingenting er endret på websidene fortsatt.

Inspirert av Dagmars svar skrev jeg samme dag en ny mail til VitaeLab, og her gikk jeg litt mer grundig til verks i kritikken mot markedsføringen av VitaePro:

Det er mye å ta av, så her er flere utsagn jeg mener er i beste fall svært upresise, og i verste fall direkte lureri.

«Over 100 vitenskapelige studier viser at VitaePro med naturlig astaxanthin gjenoppretter energibalansen i cellene og styrker dermed kroppen innenifra.«

Utsagn som «gjenoppretter energibalansen i cellene» og «styrker kroppen innenfra» er uvitenskapelig tåkeprat. Disse utsagnene ville vært å forvente fra nettsidene til en tilbyder av tradisjonell kinesisk medisin eller homeopat, og dere burde derfor skygge unna slike påstander hvis dere ønsker å beholde et minstemål av troverdighet.

Jeg forstår ikke hva dere mener med «energibalansen i cellene«, selv om jeg skjønner at det er en svært salgsfremmende påstand mot folk som vil la seg lure. Jeg kan heller ikke se dere har grunnlag for å hevde at det finnes over 100 vitenskapelige studier som viser dette. Jeg tviler på dere kan vise til en eneste studie med denne konklusjon.

Når det gjelder å «styrke kroppen innenfra«, så har jeg vanskelig for å se hvordan ellers man skal styrke kroppen, med mindre dere konkurrerer med produsenter av krykker eller gips. Påstanden er også strengt tatt totalt meningsløs, og igjen ser jeg ingenting som tyder på at dere har 100 vitenskapelige studier som konkluderer med eller underbygger en slik uvitenskapelig påstand.

På spørsmålet «Hvor store doser bør jeg ta?» svarer dere: «[…] Faktisk bør du ta èn kapsel ekstra når du føler deg litt “hanglete”. Til vanlig anbefales én pr. dag. Den første uken benyttes gjerne dobbel dose, slik at kroppen bygger opp “et lager”.«

Virkelig? Finnes det noen studier som viser at kroppen bygger opp et lager og at dette er gunstig? Eller har jeg rett i at dette spiller kynisk på logikken til mannen i gata («det høres jo fornuftig ut»), uten å egentlig ha noe saklig fundament?

Det største problemet er likevel at dere både i TV-reklamen og på nettsidene helt konkret hevder at VitaePro har en gunstig effekt på muskler og ledd, i tillegg til immunforsvar, fertilitet, hjerte og hukommelse m.m. Studiene dere viser til er ikke reproduserte, publiserte peer-reviewed dobbeltblinde studier med kontrollgruppe, utført på mennesker. Det er, så vidt jeg kan forstå, bare mindre enkeltstudier (og observasjoner/forklaringer) utført på cellekulturer, mus og rotter, og gir svært spesifikke og snevre resultater som på ingen som helst måte kan overføres direkte til menneskers fysiologi slik dere gjør.

Dere baserer markedsføringen nettopp på at dere har vitenskapelig dokumentasjon, men de studiene dere har plukket ut bekrefter overhodet ikke de påstander dere serverer. Dette er grovt villedende.

Dessverre er det vel slik at denne siste endringen i markedsføring kan dere ikke gjøre, fordi da faller hele grunnlaget for å selge VitaePro bort, så jeg antar dere ikke vil være like imøtekommende i forhold til denne kritikken…

Jeg ser uansett frem til å høre fra dere igjen!

Denne gangen kom ikke svaret fra VitaeLab så kjapt. Men etter en purring fikk jeg til slutt et svar som var svært unnvikende:

Hei Gunnar!

Takk for mail fra deg.

Vi ønsker helt klart å fremstå som en seriøs tilbyder av helsekost, og tar dine innspill alvorlig.

For tiden jobber vi med to prosjekter. Det ene er å systematisere vår bibliografi, og det andre er å oppdatere våre nettsider. Jeg regner med at vi vil ha kommet betraktelig lenger med dette i løpet av april og mai.
Skal vi fortsette dialogen da?

Provosert at det meningsløse svaret, fyrte jeg kjapt av en tilbakemelding:

Jeg synes ikke dette er godt nok. Dere kan ikke starte med en grovt villedende kampanje, for deretter å ro dere i land med å hevde at dere skal jobbe med å oppdatere nettsidene og «systematisere bibliografien». De påstandene dere kommer med i TV-reklamen, på nettsidene og i annonser er påviselig feil, med mindre dere har god dokumentasjon her og nå. Det har du ennå ikke klart å vise til, på tross av at du har hatt flere uker på deg til å imøtegå min kritikk. Jeg kan ikke tolke dette som noe annet enn at dere bevisst har gått ut for å villede, og vil tyne markedet så lenge dere kan. Det finner jeg uredelig og kynisk.

Hvis du ikke er i stand til å vise meg dokumentasjon som dokumenterer påstandene dere serverer, så bør dere umiddelbart trekke kampanjene frem til dere besitter slik dokumentasjon, om den i det hele tatt finnes. Dere kan ikke grave dette frem i ettertid. I så fall er kampanjen ulovlig slik den kjøres i dag.

Jeg ser frem til ditt raske svar hvor du viser til dokumentasjon som bekrefter de påstander dere serverer publikum.

Som jeg skrev i min opprinnelige posting om VitaeLab sin villedende markedsføring, så går de hardt ut i bl.a. TV-reklame og hevder at det er vitenskapelig bevist av VitaePro hjelper mot bl.a. ømme ledd, muskler osv. Men dette er å trekke slutninger som går langt utover det dokumentasjonen viser per i dag. Det finnes ingen forskning hvor VitaePro, eller de aktive stoffene i produktet, er testet på mennesker i en randomisert dobbeltblind studie med kontrollgruppe. Testene VitaeLab viser til gjelder på bakteriekulturer, mus og rotter, og har ingen konklusive resultater som er etterprøvd eller testet på mennesker. Resultatene kan heller ikke overføres fra de svært snevre observasjonene gjort i dyreforsøkene, til å plutselig bli generelle effekter på menneskers fertilitet, muskler, ledd, hjerte/kretsløp, hud, øyne, immunforsvar, hukommelse, mage/tarm m.m.

VitaeLab serverer konkrete løgner, og markedsføringen bør stoppes omgående. Når jeg gjør selskapet oppmerksomme på de falske påstandene, så er deres taktikk å faktisk innrømme at de lyver, men at de nå vil starte letingen etter den dokumentasjonen som hele reklamekampanjen er bygget på. Dette kan selvsagt ta tid, og i mellomtiden tjener de seg rike på å selge placeboeffekt til folket.

Dette er kritikkverdig, og jeg håper kampanjen stoppes og at VitaeLab bøtelegges hardt for den villedende markedsføringen. Slikt bør ikke kunne forekomme i dette landet, og de som prøver seg på en slik kynisk utnyttelse av folk bør bøtelegges så det svir.

Vi får se hvor dette ender… I’ll keep you updated!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!