Sjarlatanene skygger unna

Last updated on 6. mai 2008

Jeg har de par siste år gått i direkte konfrontasjon med en del ulike typer sjarlataner. Felles for dem alle, med ett hederlig unntak, er at de veldig fort slutter å svare på mine henvendelser. Man kan spørre seg hvorfor. Jeg mener å aldri ha vært ufin i min kommunikasjon med dem, og de fleste av dem har sogar lovet å komme tibake til meg, uten å noensinne gjøre det.

Den triste sannheten er nok at de rett og slett blir svar skyldige. De vet at deres virksomhet er på svært tynn is og at argumentasjonen og dokumentasjonen for gyldigheten av deres pengemaskin ikke holder mål. Strategien deres blir derfor å tie det i hjel.

Her følger en liten oppsummering av ulike aktører som plutselig har forsvunnet under jorden:

I-Huset

Bedriften I-Huset, som bl.a. tilbyr Tankefeltterapi, sluttet ganske raskt å svaremine spørsmål. De var i det minste ærlige nok til å innrømme at de ikke hadde svar fordi de visste for lite om TFT. Det stopper dem ikke fra å ta betalt for å gi folk TFT-behandling. Man må være gjennomført kynisk for å kunne forsvare en slik holdning.

Svar skyldige kastet I-Huset ballen over til

TFT Norway, v/Mats Uldal

Uldal sendte meg et svar på kritikken jeg hadde rettet til I-Huset. Da jeg ga ham et motsvar sa han at han veldig gjerne ville svare på dette, men at han ikke hadde tid de neste par måneder pga en boklansering. Det er nå gått 6 måneder, og på tross av et par purringer fra meg, har han fortsatt latt være å komme med sitt svar.

Grander-teknologi, v/Inger Elise Meberg

Meberg har flere ganger lovet å la seg teste for å demonstrere at vann fra springen får en merkbart annerledes smak etter å ha blitt rørt i med en Grander-stav. Det er likevel gått over halvannet år uten at hun har gjort seg tilgjengelig for en slik test. Det aner meg at hun vet hun vil feile.

VitaePro, v/VitaeLab

VitaeLab gikk optimistiske ut og besvarte mine først par mailer ganske så kjapt i håp om å stilne meg med sin imøtekommenhet og hyggelige fremtoning. Men straks jeg pekte på de grunnleggende svakhetene ved deres markedsføringskampanje, ble de stille. Hvor er du blitt av Dagmar?

Flekkefjord Akupunktur

Flekkefjord Akupunktur er et hederlig unntak. De endret totalt innholdet på sine nettsider etter at jeg kritiserte deres markedsføring, og jeg har i ettertid fått en personlig mail hvor de ber meg si fra om jeg finner mer som er ulovlig. Det er svært positivt å se at hvertfall noen tar kritikken på alvor og er i stand til å ta et oppgjør med sin egen praksis.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!