TFT Norway – løgner, inkompetanse og kynisk utnyttelse av verdens fattige

Last updated on 27. april 2008

Mats Uldal og TFT Norwy fortsetter sin kyniske kampanje med desinformasjon, løgner og unnvikenhet. I kveld har jeg kikket litt på de offisielle nettsidene til Uldal og TFT Norway, og her er en del å pirke i. Det starter ganske uskyldig, men etterhvert vil du forstå hvor kynisk og motbydelig TFT-bevegelsen faktisk er.

Først registrerer jeg en artikkel som er lagt ut for få dager siden. Her skriver de:

Mats J Uldal var invitert som en av hovedtalerne ved den nasjonale smertekonferansen i 2008!

Mats J Uldal var invitert som taler ved den nasjonale smertekonferansen på Rikshospitalet, 10.jan-2008. Dette var et resultat av de meget sterke resultatene man har hatt ved smerteklinikken ved TromsøUniversitetssykehus.

Men som jeg har dokumentert tidligere er dette en sterk overdrivelse. Rikshospitalet har ingenting med konferansen å gjøre, annet enn at de leide ut et auditorium til konferansen. På hjemmesidene til konferansens arrangør, Norsk Smerteforening, ligger det ute en del presentasjoner, men Uldals presentasjon mangler. En kikk i programmet for konferansen viser også at Uldals foredrag om TFT er en av de parallelle sesjonene på konferansen, og ikke et av hovedtemaene. Likevel skryter Uldal på seg at han var invitert som en av hovedtalerne…?

Jeg har for øvrig mailet styret i Norsk Smerteforening to ganger for å spørre om en statusrapport fra Uldals foredrag, men uten å motta svar. Ikke en eneste person i styret vil altså svare meg på dette uksyldige spørsmålet. Hvorfor er dette så hemmelig?

I følge Uldals egne nettsider var hans foredrag en stor suksess:

Foredraget ble tatt vel imot av et 50 talls interesserte spesialister innen smertebehandling og det førte til at 3 sykehus nå har sagt seg interessert i vitenskapelige studier med TFT og behandling av kroniske smerter.

Det er vel i utgangspunktet positivt at sykehusene vil delta i vitenskapelige studier, men det undrer meg at de tar Uldals anekdotiske «bevis» for god fisk? Burde ikke sykehusene studere litt mer bakgrunnsmateriale før de bruker mye penger på dette? Er de klar over TFT sitt lurvete rykte og totale mangel på vitenskapelig holdbar dokumentasjon, på tross av at flere studier har vært publisert (uten peer-reviewing) og blitt totalt gruset av andre fagpersoner? Men hva skal man med vitenskapelig dokumentasjon når man kan slå i bordet med dette:

Tankefelt Terapi (TFT) er en revolusjonerende Metoden er fra USA og er vist på NRK TV, TV2 samt i en rekke artikler i bl.a. Hjemmet, Mental Helse og aviser over hele landet.

La oss se bort fra at setningen er grammatisk på trynet og heller fokusere på de imponerende referansene TFT-metoden kan vise til: Hjemmet, NRK, TV2 og mange norske aviser! Wow! Bedre dokumentasjon på at TFT har noe å komme med finnes vel ikke. Uldal nevner ikke en eneste vitenskapelig studie som viser effekt, for hva skal man vel med det når man har blitt omtalt i det tunge vitenskapelige magasinet Hjemmet?

Placeboeffekt?

På en produktside for Uldals bok om TFT, «De sa det ikke var mulig«, skriver han:

Her får du lese om hvordan årevis med smerter kan bli borte på minutter og om hvordan dyr kan behandles for angst på måter som dokumenterer en gang for alle at dette ikke skyldes såkalt Placeboeffekt.

Uldal går altså også i samme fella som mange andre som tror at en tilsynelatende effekt på dyr er uomtvistelig bevis på at effekten er reell, ettersom dyr ikke kan «lures» av placeboeffekten. Feil. Jeg har skrevet mer om dette her.

Ingen bivirkninger?

Uldal og TFT Norway gjentar til stadighet at TFT ikke har noen kjente bivirkninger. Merkelig dette, ettersom TFT Norway selv har sendt meg henvisning til studier som nettopp påpeker slike bivirkninger. Et eksempel på dette er at man gjennom TFT kan rote opp i traumer og tilbakelagte problemer som gjør at pasientene kan oppleve negative ettervirkninger av behandlingen.

Utdannelse

Så hva slags trening og utdannelse må man ha for å kunne begynne å behandle syke mennesker med TFT? Når man jobber med mer eller mindre alvorlig syke mennesker som har vært utsatt for traumatiske opplevelser som bl.a. incest, så kreves det vel en del år med omfattende utdanning innen medisin, psykologi eller annet må man anta. Men neida. Hvorfor kaste bort tiden på slikt når man kan starte å tjene penger med en gang? En TFT-utøver må ha 6 dager med kursing for å kunne starte behandling av syke mennesker. Seks dager fordelt på 3 samlinger a to dager hver. Ikke en hel ukes «utdannelse» en gang, før de kan starte å ta betalt for sin «behandling».

Eller vent litt, det kreves litt mer. De må kunne vise til 6 suksesshistorier. Altså de må ha skrevet ned 6 historier om personer de mener å ha helbredet. Ingen objektiv vurdering kreves, bare at utøveren selv anser behandlingen som en suksess.

Grotesk sier du? Vent, det blir verre.

TFT i U-land

Ja, du leste riktig. På tide å sparke de som allerede ligger nede:

For 2 år siden startet ATFT arbeidet med å gjøre TFT kjent i Afrika. 3 representanter fra ATFT var i Tanzania og Kenya og behandlet og underviste hundrevis av mennesker i de 2 landene.

ATFT er «en internasjonal non-profit organisasjon utviklet av og med tankefeltpedagoger for å markedsføre tankefelt terapi». Organisasjonen tåler ikke kritikk og feier negative studier under teppet mens de later som om de er åpne og interesserte i forskning og hjelp til de som trenger det. De er raske til å dukke opp på katastrofeområder for å tilby sin «hjelp» (les: drive PR for sine produkter og tjenester), og minner på den måten svært mye om Scientologene som bruker nøyaktig samme taktikk for å spre sin propaganda.

Hva behandler de så med TFT i Tanzania og Kenya? Sett deg ned før du leser videre. Dette er bare vondt.

Denne første gangen var det spesielt behandling av malariaofre for å undersøke hvilke effekt TFT kan ha på denne sykdommen som var prioritert og med veldig gode resultater (les mer om dette i ATFT UPdate nr 4/06).

Ja, la oss se hva ATFT Update nr 4/06 sier om denne «forskningen». Monica Pignotti, en av TFTs argeste kritikere, har sett på rapporten og vet ikke om hun skal gråte eller le. Det mangler kontrollgruppe, det finnes ingen tall eller statistikk som viser effekt, testkriteriene er helt vilkårlige, enkelte pasienter ble allerede behandlet med Kinin – ja det hele er så pinlig at det er rart ikke Uldal og co setter seg ned og gremmes av å bli assosiert med noe slikt. Men neida. De er stolte haner og gambler på at TFT-tilhengerne ikke er smarte nok til å faktisk lese eller enda mindre forstå innholdet i en slik rapport. Og det har de nok dessverre rett i.

TFT Norway skriver videre:

Behandlingen var som vanlig, enten det gjaldt følelsesmessige lidelser/plager eller fysiske, fortrinnsvis smerter. I kanskje enda større grad enn hjemme opplever ATFT-utsendingene at behandlingen ga interessante tilbakemeldinger.

Dette er vel ikke veldig overraskende. Det er en vesentlig forskjell på å behandle helt ekstremt fattige mennesker som totalt mangler et moderne behandlingstilbud, og på rike nordmenn som velger TFT fordi de føler for det.

Men ATFT gjorde også andre interessante observasjoner i Afrika:

Det kan se ut som om at toksinproblematikken er mindre i denne delen av Afrika. Og når vi vet at det er mindre forurensning, mindre bruk av medisiner, mye mindre tilsetninger i maten som i denne delen i langt større grad kommer rett fra naturen er det kanskje ikke så underlig.

Toksiner er TFT sitt alibi når behandlingen ikke virker, eller når behandlingen bare har kortvarig virkning på pasienten. Da skylder man altså på «toksiner», for eksempel gifter i nærmiljøet, i maten eller annet, som intefererer med TFT-behandlingen og skaper problemer for pasienten. Genialt forsvar – men selvsagt rent oppspinn.

Det spesielle her er likevel først og fremst at TFT-bevegelsen synes det er en fordel at afrikanere har dårlig tilgang på medisiner! TFT-bevegelsen synes moderne medisiner er en uting, og mener derfor det er flott at afrikanere lider under mangel på vestlig medisin, fordi da rammes de ikke av «toksiner». I tillegg blir de da ekstra glade når TFT-sjarlatanene kommer på besøk, fordi selv slik humbug er bedre enn ingenting.

Merk dere dette. ATFT/TFT Norway driver altså aktiv propaganda mot vestlig medisin hos de fattigste av de fattigste her i verden. De lærer afrikanere opp til at vestlig medisin er farlig, og at de heller bør satse på TFT i kampen mot f.eks. malaria. Dette er helt vanvittig ansvarsløst og kynisk fra Uldal og co.

TFT har ingen negative bivirkninger hevder de. Jeg tør påstå at å dø av malaria fordi man lar seg fingertappe på istedenfor å få virkningsfulle medisiner, er en relativt vesentlig uheldig bivirkning.

Jeg blir kvalm og målløs.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!