Du trenger ikke vann

Last updated on 27. april 2008

Det har den siste tiden vært skrevet mye om godt innarbeidede helsetips som nå har vist seg å ikke være annet enn myter. En av disse er at man bør drikke minst 2 liter vann om dagen.

VG skriver i dag om en studie som viser at det ikke finnes et fnugg av bevis for at man bør drikke mye vann hver dag. Av en eller annen uforståelig grunn har de også bedt om en uttalelse fra Marianne Olavsen, gründer av Olavsen Spa. Hun er uenig med forskerne og mener definitivt at det er viktig å drikke mye vann for å «rense kroppen», hva nå enn det egentlig betyr.

Videre sier hun:

Selv vet jeg jo at jeg føler meg mye bedre når jeg drikker vann enn når jeg drikker mye kaffe, te eller alkohol. Jeg kan jo faktisk se en forskjell på hele kroppen…

Jeg tror nok vi alle kan være enige i at man føler seg bedre av å drikke 2 liter vann enn 2 liter sprit, så her har nok Olavsen helt rett. Når det gjelder kaffe og te så spørs det om Olavsen blander årsak og virkning. Når drikker man mye kaffe? Når man er trøtt eller slapp. Ergo er det lett å forbinde kaffe med en litt kjip følelse i kroppen. Og jeg er for øvrig sikker på at 60 millioner briter vil være uenige med at man føler seg bedre av å drikke vann enn te…

Henne siste setning er også svært tvilsom. Kan Olavsen virkelig se forskjell på hele kroppen til en person som har drukket vann en dag, kontra kaffe? Det hadde vært artig å teste henne på.

Men Olavsen serverer flere gullkorn:

Olavesen mener at hele kroppen fungerer bedre når man drikker vann, og at vann er viktig for å tilføre kroppen fuktighet.

En glimrende observasjon, Marianne! Jeg er helt sikker på at du har rett, men er litt mindre sikker på hva denne uttalelsen har med forskernes konklusjon å gjøre?

Det kan jo heller ikke være noen tvil om at det er mye bedre å drikke vann enn å drikke sukkerholdige produkter, som har en negativ innvirkning på kroppen.

Nei, det har du jammen meg rett i, og det er ingen tvil om at det er bedre å drikke vann enn konsentrert saltsyre heller. Enda en revolusjonerende observasjon fra Olavsen, men fortsatt har det lite med vann-studien å gjøre.

Olavesen synes likevel rapporten er interessant og betviler ikke konklusjonene forskerne har kommet fram til.

– Men det blir jo opp til hver enkelt hva man skal tro. Og jeg vet i hvert fall at jeg ikke føler meg bra hvis jeg ikke drikker vann, sier hun.

Jahaja? Hun er enig i forskernes konklusjon, men mener man likevel må gjøre seg opp sin egen mening om hva man vil tro? Så selv om hun ikke tviler på Newtons lover, så synes hun det er riktig å velge å tro på at hun vil fly hvis hun hopper utfor hustaket sitt… Hva er dette for noe vrøvl? Man kan ikke på den ene siden respektere konklusjonene til en studie, men samtidig forbeholde seg retten til å ignorere dem?

Men slik er dessverre verden. Enten det gjelder kreasjonister eller homeopater. De hevder at deres egen intuisjon og tro må settes høyere enn objektive bevis, og lever livet deretter. Hvertfall helt til de kollapser på stuegulvet og trenger en bypass-operasjon. Da er vitenskapen litt kjekk å ha likevel…

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!