Sunscreem

Last updated on 8. april 2008

Ah, deilig britisk techno/house fra nittitallet. Jeg hørte første gang sangen White Skies på et musikkvideoprogram på NRK i 95/96 eller deromkring, og falt pladask. Det var en av de mest fengende melodiene jeg noensinne hadde hørt, og jeg måtte snarest kjøpe CDen Change or Die. (Albumet Change or Die kan kjøpes på iTunes.)

Dette albumet ble fort, og er fortsatt, et av mine 10 favorittalbum gjennom tidene. I mine ører er dette genial musikk som kombinerer nydelige melodier med stemningsfulle og til tider hypnotiserende elektroniske lydbilder. En blanding av pop og techno som få andre klarer. Sunscreem lager dansemusikk som er organisk og interessant og som oser av musikalitet og lekenhet.

Sunscreem sin Wikipedia-side skrives følgende om albumet:

Of note is that while Change or Die, was considered a commercial failure, technically and moreover artistically this album is considered by many to be way ahead of its time. An unreleased track off Change or Die – «For Maddened Prophets» resonates perfectly with the times right now.

Ja, dette albumet anbefales på det varmeste. Ettersom sangene henger sammen og glir inn i hverandre, bør det høres i sin helhet, gjerne med headset på høyt volum.

Som et eksempel på hvorfor albumet er så genialt, må jeg nevne en overgang mellom to sanger som alltid har fascinert meg. I slutten av sangen Something fortsetter et enkelt lite synthriff over til sangen When. Dette riffet har en spesiell «signatur» basert på at de tunge taktslagene er enern og treern i rytmen. Men når den nye sangen begynner har plutselig beaten forskjøvet seg litt slik at den neste sangen ligger en åttendedel etter forrige sang. Dermed blir plutselig riffet et helt annet, uten at det egentlig har skjedd noe som helst med det. Det er de samme tonene som spilles, og riffet i seg selv har gått identisk hele tiden, det er bare den underliggende rytmiske feelingen som har forskjøvet seg littegrann slik at alt plutselig høres annerledes ut. Slike småting gjør musikken også «intellektuelt interessant» i tillegg til at den rører ved hjertet.

De beste sangene på albumet finnes dessverre ikke på YouTube, så eneste måten å forstå hva jeg mener om dette albumet er å kjøpe det og lytte til det i sin helhet. Men her er uansett noen smakebiter fra ting Sunscreem har gjort.

Et annet eksempel på melodiøs eleganse og spennende oppbygging er sangen When:

Det finnes dessverre få videoer til sangene på albumet, men fans har laget sine egne videoer til en del sanger. Ikke noe særlig å se på, men det er en fin måte å presentere sangene på uansett. Mange av videoversjonene viser sterkt redigerte versjoner av sangene fordi de i sin originale form henger sammen med andre spor og ofte har laaange introer og outroer som binder sangene sammen.

Her er albumets åpningsspor, Exodus (i en sterkt forkortet versjon):

Som et eksempel på hvor deilig Change or Die er bør du lytte deg gjennom den rare med hypnotiske sangen Cheng Cheng (uoffisiell video):

Enda en uoffisiell video, No Angel. Hør hvordan sangen skifter karakter flere ganger i løpet av spilletiden:

Av nyere dato er en Push-remix av sangen Please Save Me:

Jeg ser at vokalisten Lucia Holm har gjort noe sologreier nylig. Her er sangen Heaven som jeg også har i en mer dansevennlig versjon med Sunscreem. Nydelig sang:

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!