Tørkepapirlogikk

Takk for at du deler denne bloggposten!

I Sirdal kulturhus står følgende opplysning klistret på alle holdere for tørkepapir på toalettene:

torkepapir.jpg

Vi har alle vært på offentlige toaletter, og de fleste av oss vasker gjerne hendene etter et slikt besøk. Ikke så mye fordi hendene våre blir urene av å holde og riste og melke penis etter at vi har tømt oss – jeg mener, enhver mann med respekt for seg selv hilser på junior flere ganger i løpet av dagen for å justere, klø og kose, uten at man vasker hendene hver gang av den grunn – nei, vi vasker hendene fordi hendene blir urene av å ha vært i kontakt med dørhåndtak og andre gjenstander på det offentlige toalettet. Strengt tatt burde vi vasket hendene før vi i det hele tatt åpnet splitten, for på den måten å verne vår kjæreste eiendel mot alle basillene hendene våre har dratt med seg fra de lugubre omgivelsene… Vel, nok om det.

Etter å ha vasket hendene, må de tørkes. På enkelte toaletter er det montert luft-tørkere. Disse virker omtrent like godt som å tørke klesvask ved å fjerte i vaskemaskinen. Ubrukelig. Man ender som regel opp med å tørke de hendene på buksene når man har gått lei av ventingen og bråket. Tørkepapir er en mye bedre løsning. En solid klump med papir er beste måten å tørke hendene på. Men byggets eier ønsker selvsagt ikke at papiret brukes opp så fort, papir er dyrt må vite, så derfor brukes snedige taktikker for å overbevise brukeren om at det ikke trengs så mye papir til hvert tørk.

Så hvordan gjør man det? Jo, tilby magisk tørkepapir! Vi vet alle at et ark ikke er nok til å tørke hendene. Ærlig talt. Men det gjelder bare vanlig papir. Sirdal er tross alt en kraftkommune, så her har vi råd til et mye mer eksklusivt papir, nemlig perforert tørkepapir. Med perforert tørkepapir holder det med bare et ark. Påstår de. Med denne lille, tynne, perforerte papirbiten skal altså to store mannehender tørkes. All fuktigheten skal overføres fra hårete hender til en kvadratdesimeter småhull med litt papir rundt.

Vel, som en aktiv bruker av kulturhusets toaletter i over 20 år kan jeg herved slå ettertrykkelig fast at denne påstanden er feil. Klistremerkets påstand er intet annet enn ren og skjær løgn i gjerrighetens navn. Det kunne nøyaktig like godt stått:

Dette papiret er hvitt og et ark er nok til å bli tørr på hendene.

eller

Dette papiret er flatt og et ark er nok til å bli tørr på hendene.

Perforeringen, altså hullene, gjør ingen annen nytte for seg enn at de sparer kommunen for enda mer papir ettersom hvert ekstra hull er et mikrogram papir spart. Det må være derfor kommunekassen renner over av gryn.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!


Takk for at du deler denne bloggposten!