Riktig bøtelegging av Sand Bakken

Takk for at du deler denne bloggposten!

Jeg klarte ikke å dy meg, så jeg måtte skrive et leserinnlegg til avisen Agder til forsvar av boten legen Knut Sand Bakken fikk etter å ha lagt en kvinnelig innbruddstyv i bakken. Avisen har de siste ukene vært nedlesset i leserinnlegg fra folk som har gitt sin støtte til Sand Bakken. Det er til og med startet en innsamlingsaksjon for å dekke boten hans på 10.000 kroner. Derfor var det på tide å være stemmen som talte i mot det jeg oppfatter som korttenkt idioti.

I et slikt kort leserinnlegg kan man vanskelig få med alle nyanser og detaljer, men jeg syntes det var viktigere å være antitesen til folkeopinionen heller enn å gi en veldig objektiv analyse av situasjonen.

Saken om Knut Sand Bakkens borgerarrest har fått mye oppmerksomhet i mediene de siste ukene, og jeg har ennå til gode å se noen forsvare boten han fikk. La i så fall meg bli den første.

Folk reagerte med vantro fordi Sand Bakken i det hele tatt ble etterforsket etter hendelsen. Men selvsagt skal man etterforskes hvis man har utøvet vold mot et annet menneske, uansett om det så er i direkte selvforsvar. Reaksjonen antyder et svært hierarkisk menneskesyn hvor «narkomane kriminelle» er mindre verdt enn oss andre gode samfunnsborgere. Man ser ut til å ta det for gitt at politiet på ren automatikk skulle ha akseptert alle legens påstander, og oversett innbruddstyvens rettigheter. Det råder visst en ide om at når man har brutt en lov, så har man fraskrevet seg alle rettigheter. Slik er det ikke, og er du uenig bør du ikke klage om du får en stein knust gjennom bilvinduet neste gang du bryter fartsgrensen.

Etterforskningen munnet så ut i at Bakken fikk en liten bot, og folk reagerer med stor forbannelse. Men det er en grunn til at Bakken får boten, nemlig at han har brukt overdrevent mye makt i sin borgerarrest. Sagt på en annen måte, han har utøvd en form for vold mot en åpenbart syk kvinne. Skal virkelig ikke det bøtelegges?

Det skremmer meg at «folk flest» ser ut til å mene at helsen til et medmenneske et mindre verdt enn noen materielle, sannsynligvis godt forsikrede, gjenstander. Det skremmer meg at vi anser vold som en så enkel løsning for å «rydde opp» i samfunnet. Det skremmer meg at vi rangerer menneskeverd og ikke evner å se bak de individuelle menneskeskjebner. Vi ønsker det hvertfall ikke, fordi de enkle løsningene smaker så mye bedre. Det skremmer meg også, men overrasker meg på ingen som helst måte, at denne kvalmende mentaliteten slår så kraftig ut i en by godt plantet i Bibelbeltet. Øye for øye, tann for tann.

La meg nyansere: Selvsagt burde det vært bedre politidekning. Selvsagt burde politiet stilt opp på kortere varsel. Selvsagt skal kvinnen straffes for sin ugjerning (fortrinnsvis i kombinasjon med behandling). Men alt dette er totalt irrelevant i denne sakens kjerne som kun dreier seg om Bakkens egen handling.

Agders redaktør stilte spørsmålet om hva en slik sak gjør med folks rettsoppfatning. Det spørsmålet kan bare stilles i et samfunn hvor man ønsker seg tilbake til bronsealder-etikk. Målestokken på et sivilisert samfunn er hvordan man ivaretar rettsikkerheten til de svakeste i samfunnet, og det gleder meg at politiet har fattet en modig og riktig beslutning.

Jeg blir ikke veldig overrasket om det genererer noen sinte leserinnlegg i neste uke :-)

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!


Takk for at du deler denne bloggposten!