iPhone og operatørlås

apple-iphone-3g-black.jpgSå har jeg fått meg en iPhone 3G. Det er vanskelig å finne ord for hvor nydelig denne dingsen er. Som selverklært gadget-freak har jeg hatt unormalt mange mobiltelefoner opp gjennom årene. I senere tid har det vært ulike «PDA-telefoner» med Windows Mobile i ulike versjoner og fasonger, så vel som Palm- og Symbian-baserte ringedupeditter. Og alt sammen er crap. Gjennomført møl. Klumper med drit fra ende til annen. Komprimert møkk med ringelyd og stylus.

iPhone er en diamant. Både visuelt og funksjonelt er det nesten en religiøs opplevelse å leke med den. Når fingertuppene danser over den glossy skjermen får jeg en svak ereksjon hver eneste gang.

Men nok om det.

Jeg fikk huket tak i en av de siste iPhone’ene som ble solgt på åpningsdagen i Kristiansand. Som kjent måtte jeg kjøpe den med NetCom-abonnement, noe som passer meg dårlig ettersom telefonen også skal brukes i jobbsammenheng, og der har vi Telenor ProffNett. Jeg spurte jenta bak disken om jeg kunne bryte abonnementet med en gang telefonen var aktivert, men hun sa at nei det gikk ikke fordi man måtte sende inn skriftlig ønske om å bryte bindingstiden. Det viste seg å ikke stemme. Da jeg kom hjem søkte jeg litt på nettet, og fant fort ut at det var særdeles enkelt å ta i bruk mitt Telenor-abonnement.

Jeg ringte NetCom kundeservice (midt på natten) på tlf 05050 og ba om å få bryte bindingstiden og fjerne operatørlåsen på iPhonen min. Kundebehandleren sa at jeg da måtte betale et gebyr samt første måned av abonnementet. Jeg sa at det var jeg inneforstått med. Hun sa deretter at jeg ville få faktura på dette i midten av august (!), og at straks de hadde registrert min innbetaling kunne jeg logge inn på netcom.no og hente ut kode for å fjerne operatørlås. Hm. Ikke så greit. Jeg hadde ingen planer om å vente i en måned før jeg kunne bruke iPhonen. Jeg påpekte derfor at dette ikke helt stemte overens med det jeg hadde lest i ulike forum på nett, og hun ba meg vente mens hun sjekket litt. Et par minutter senere kom hun på tråden igjen og sa at hun nå hadde sendt inn melding til Apple om at min operatørlås skulle brytes og at dette var blitt godkjent. Yes – slik skal det låte!

Dermed var det bare å ta ut NetCom-SIM-kortet, sette i mitt Telenor-SIM-kort, koble den til iTunes (med kabel) og sette i gang en gjenoppretting av telefonen. Den sletter da alle data og legger inn siste firmware fra scratch. Telefonen blir altså tilbakestilt til fabrikkstandard, men uten operatørlåsen. Straks dette var gjort, noe som tok 15-20 min, kunne jeg bruke min iPhone med mitt Telenor-abonnement. Wheee!

Så atter en gang: Takk Steve. Du har gjort meg til et enda mer komplett menneske-maskin. (Nevnte jeg at jeg kjøpte en Apple TV i forrige uke og at jeg skriver dette på min MacBook Air?)

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!