Fakt 2000 a.k.a Fucked 2000

Last updated on 21. juli 2008

Fakt 2000 er et program som selges av firmaet K-Software. Dette selskapet lager så dårlige produkter at de må drive ulovlig markedsføring og lureri på sine websider for å klare å få nye kunder.

Fakt205

Jeg har kjent til Fakt 2000 i mange år og ville ikke skrevet dritt om dem om det ikke var fordi at de har valgt å ikke respektere mine rettigheter. Jeg har gjentatte ganger mottatt spam fra dem på mail. Spammen er adressert til hoved-mailadressen til det nyoppstartede selskapet jeg jobber i, et selskap og et domene som bare har eksistert siden ca 1. april 2008. Likevel skriver de i bunnen av spammailen:

Dere har mottatt denne mail siden dere har valgt å være en del av vår mailingliste, noe vi setter stor pris på.

Dette er selvsagt ren løgn. Det ville aldri falt meg inn å ha noe som helst med dette møkkaproduktet å gjøre, og jeg kan med 100% sikkerhet si at vi aldri noensinne har bedt om å stå på K-Software sin mailingsliste.

Så hvordan kommer man seg bort fra denne mailinglisten? K-Software skriver videre:

Hvis dere ønsker å legge til en adresse, eller ikke lenger ønsker å være en del av listen, Klikk her: Mailliste

Flott. Så for noen uker siden klikket jeg på linken og ba om å bli fjernet fra mailinglisten. Jeg gjorde dem samtidig ettertrykkelig oppmerksomme på at vi aldri noensinne hadde bedt om å stå på mailinglisten i utgangspunktet. Likevel fikk jeg samme mailen på nytt etter noen uker. Med andre ord: Avmeldingsmailen behandles ikke av noen hos K-Software. Den går sannsynligvis til en mailadresse som aldri kontrolleres, men som bare eksisterer for å gi inntryk av at de forholder seg til lovverket.

Firmaet er til og med så frekke at de skriver følgende i spammen sin:

Hvis dere har mottatt denne mail grunnet at noen annen har klart å melde dere inn på vår mailingliste beklager vi dette å det sterkeste. Dessverre er det meget vanskelig å forhindre at slikt kan skje. Dette rammer derfor så vel oss, som andre store aktører i markedet, som NRK, Hegnar Online osv.

Vi ønsker selvsagt å ha dere på vår mailingliste, men kun etter deres eget ønske. Ønsker dere å bli fjernet så følg linken ovenfor.

Etter at en emailadresse er blitt fjernet fra vår liste, blir den sortlistet slik at den ikke igjen kan legges inn i vår liste. Dette for å beskytte dere mot falske innmeldinger. Hvis dere ønsker å være en del av listen etter å ha slettet dere, må dere derfor kontakte oss manuelt.

I første avsnitt serverer de enda en løgn. Selvsagt er det svært enkelt å hindre at noen melder seg på en mailingliste mot sitt ønske. Alle mailinglist-systemer baserer seg på en løsning hvor eier av mailadressen må verifisere at de faktisk ønsker å melde seg på. Dette fungerer ved at man etter påmelding får en mail i retur som man må bekrefte. Kun eier av mailadressen vil se denne mailen, uansett hvem som meldte dem på, og med mindre de bekrefter (ved å returnere mailen eller klikke på en link i mailen) vil mailadressen automatisk slettes fra registeret etter noen dager. Dette er visst helt ukjent praksis for K-Software, så de tar i mot hver eneste henvendelse som kommer tikkende inn til dem og fører dem rett opp på listen. Ikke bare det, men de tråler åpenbart Brønnøysundregisteret og soper opp mailadressene til nyetablerte firma for deretter å iverksette aktiv spamming mot disse mot deres eget ønske.

Så ettersom dette selskapet baserer hele sin markedsføring på løgner, la oss se hvordan de også lyver om produktet sitt. Her er noen utdrag fra hjemmesiden deres med mine påfølgende kommentarer:

Blant våre kunder kan nevnes for eksempel: Tine, ABB, NSB, ISS, Oslo Kommune, Select Service Partner, Rieber & Sønn, Adidas, Nav, Nor-Cargo, Økonor, Electrolux og mange, mange flere. Ja snart sagt hver storbedrift i Norge, har en eller flere underavdelinger som bruker program fra oss vid siden av sitt hovedprogram.

Dette er vel i beste fall en sannhet med store modifikasjoner. Selvsagt bruker ikke disse store selskapene Fakt 2000 i sin daglige virksomhet. Det som nok heller er tilfelle er at en eller annen obskur liten underenhet eller et enkeltmannsfortak som på en eller annen måte har en tilknytning til selskapene på et eller annet tidspunkt har prøvd ut programmet. Fakt 2000 er så simpelt, fullt av feil og ubrukelig til noe som helst at ingen seriøse selskaper ville kunne bruke det, selv om de hadde aldri så lyst. K-Software har tidligere blitt irettesatt for disse falske referansene, men tydeligvis uten å bry seg nevneverdig. Selskapet er kjent for å bryte angrefristlov, selge supportavtale som ikke eksisterer og drive rettslig trakassering av de som kritiserer selskapet offentlig. Taktikkene minner veldig om andre sjarlataner som f.eks. Scientologikirken og forhandlere av kosttilskudd og alternativ medisin.

Morsomt nok har K-Software nå lagt inn en Disclaimer i bunnen av sine websider. På følgende flotte norsk prøver de å fraskrive seg alt ansvar for løgnene sine:

Informasjonen på denne hjemmeside, www.k-software.net, inkludert underdeler og undersider er skrivet for vanlig folk. Det er ikke noen beviste feil på denne hjemmeside, men det gjøres for ordens skyld oppmerksom på at ordene vi, K-Soft, oss, vårt firma osv, samt andre ord og setninger ikke nødvendigvis gir den rette juridiske bilde av hvor eieretten, lisensretten, markedsføringsretten osv til de forskjellige programmene ligger eller har legat blant oss og våre søsterbedrifter. K-Soft

Noen som skjønte dette? Hvis ikke det alene er nok til å skremme alle fra å bruke dette programmet, så vet ikke jeg…

Kvalmende nok presterer de å skrive følgende vås på websidene:

Vi er alltid nøye med å holde en høy moralsk og etisk standard…

Særlig.

Når det gjelder prissettingen av programmet skriver de følgende:

Hvordan kan så gode programmer selges så rimelig?

Vel….i 1997 begynte vi å selge våre programmer. Vi demonstrerte dem og solgte dem for mellom kr 5.700,- og kr 9.800,-

Men siden vi er størst i Norge på kalkulasjonsprogram så brukte vi vårt eget program til å finne ut om vi kunne tjene mer ved å senke prisen og i stedet øke salgsvolumet.

Prisen på et dataprogram avhenger av 3 ting. Utviklingskostnaden, fortjenesten per program og salgsvolumet.

Og siden våre programmer er svært gode så har de en høy utviklingskostnad og ville, hvis vi solgte på «vanlig» måte i dag, ha kostet mellom kr 7000,- og kr 13000,-

Men programmene har blitt en kjempesuksess og selger nå i så stor volum at vi via internett og faks kan selge dem for under kr 1000,-

Programmet holder en programmeringsmessig standard på nivå med øvingsoppgaver i data valgfag på videregående skole. Eksempelvis kræsjer programmet om man skriver inn et ugyldig tegn i et tallfelt. Det finnes altså ikke feilsjekking av input. Det er bygget på Access og Visual Basic, noe som i seg selv bør få store varselbjeller til å ringe for alle som vet litt om programmering. Programmet er laget på midten av nittitallet, og er ikke endret vesentlig siden den gang. Her dreier det seg kun om å tyne ut mest mulig penger fra kunder uten å investere en krone i feilretting, forbedringer og modernisering av programmet.

En erfaren programmerer vil kunne lage et tilsvarende program på en ukes tid. Basert på det de skriver om sin opprinnelige salgsinnsats og at de tydeligvis skulle basere hele sin eksistens på programmet, må de hvertfall ha estimert et salg på 100+ lisenser. Det betyr at de har hatt utviklingskostnader på over en halv million kroner. Altså et årsverk for å lage en litt avansert Visual Basic kalkulator. Enten snakker vi her om tidenes mest talentløse programmerer (med mindre han programmerte i blinde med begge hendene bundet på ryggen), ellers er dette en massiv løgn. Sannheten er at salgsprisen, basert på deres egen utregning, burde ligget på en femmer per lisens.

K-Software selger nok mange programmer fordi de driver aggressiv og ulovlig markedsføring som dessverre mange nyoppstartede selskaper med lite kapital og manglende erfaring biter på. Men prosentandelen av faktiske brukere ligger særdeles mye lavere enn salgstallene de skryter på seg. De fleste selskaper jeg kjenner til som har prøvd ut Fakt 2000 har raskt gått over til bedre produkter fra f.eks. Mamut, produkter som er av høy kvalitet og ikke koster mer.

Så hvis du noensinne har vurdert å kjøpe Fakt 2000, vær så snill å følg mitt råd – STYR UNNA! Selskapet skulle gjerne fått lov til å selge et dårlig program til lettlurte kjøpere så lenge de holdt seg til loven, men når de benytter ren svindel og løgn for å oppnå sitt mål fortjener de intet annet enn at deres grovt uærlige metoder avsløres.

PS: På websiden www.nok.as vil selskapets uærlige virksomhet avsløres og dokumenteres fra og med 31.07.2008. Følg med!

Her er en PDF av en faktura laget av Fakt 2000 med kommentarer til alle feil og mangler på utskriften… huff.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!