Voldtektsforbrytere og rettssikkerhet

Dagbladet har de siste par dagene skrevet om voldtektssaken som ble henlagt etter et halvt år selv om politiet hadde den antatte gjerningsmannens DNA, bilde og fornavn. På grunn av at de ikke klarte å spore opp gjerningsmannen, er saken foreløpig lagt død.

I dag har flere benyttet anledningen til å fordømme politiets etterforskning. Politiekspert Finn Abrahamsen sier:

-Dette er helt forkastelig, men dessverre noe som går igjen i hele Norges land. Her har man et bilde hvor man kunne etterlyst vedkommende, først som vitne, og deretter som mistenkt…

-Siste mulighet er å gå ut med bilde, men det er ikke blitt gjort. Politiet burde hatt kontakt med denne mannen for lenge siden. Dette minner om stor uerfarenhet. De kunne kommunisert med andre politidistrikt i landet, og utvekslet ideer med dem…

Han har kanskje rett. Politiet kunne kanskje gått enda hardere ut for å finne gjerningsmannen. Jeg vet ikke hvilke muligheter de har, men det finnes likevel en grense som ikke skal krysses med unntak av i helt spesielle saker, og det er å publisere bilde av den antatte gjerningsmannen. Men lynsjestemningen som oppstår i etterkant av slike artikler klarer aldri Frp å motstå fristelsen til å utnytte, så deres justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, kaster seg frempå med følgende gapestokkløsning:

Jeg synes absolutt de burde gått ut med bildet. Her sitter de med DNA-bevis og navn, og hvis det er så vanskelig bør man bruke media

Selvsagt sier han det. Frp har aldri brydd seg om rettssikkerhet så lenge man kan score noen billige politiske poeng. De elsker de enkle løsningene med å kaste folk ut av landet, hive dem i fengsel, banke dem opp, kastrere dem og om nødvendig brette uskyldige menneskers privatliv ut til offentlig fordømmelse og hån. Ja, fordi den påståtte gjerningsmannen er faktisk uskyldig. Frem til han er dømt. Det at man har hans DNA betyr ikke at mannen nødvendigvis er en voldtektsforbryter. Det er det opp til domstolen å avgjøre. Derfor gjør politiet helt rett i å ikke offentliggjøre bilder av mannen.

La meg samtidig tilføye at mye tyder på at vedkommende har forbrutt seg mot jenta som anmeldte ham, og i så fall håper jeg inderlig han tas og får sin straff. Jeg kan vanskelig tenke meg noe mer motbydelig enn mennesker som bruker vold og tvang til å oppnå egne ønsker og tilfredsstille egne lyster. Men selv slike idioter har rett på beskyttelse og en rettferdig behandling, og derfor er det vanskelig å forstå den ensidig negative reaksjonen mot politiets motvilje mot å gå ut med bildet i media.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!