Idiotisk rød chatte-knapp varsler politiet

1218528263382_63.jpgDet har vært varslet lenge, og nå ser det omsider ut til å komme på plass: Den idiotiske røde chatte-knappen som uskyldige jenter og gutter kan klikke på hvis de ønsker å lage trøbbel for den de chatter med.

Som et ledd i kampen mot overgrep mot barn og unge på internett vil du i løpet av høsten se en rød knapp på flere nettsider og i chatteprogrammer. Den nye polititjenesten vil være døgnbemannet og skal gi nettbrukere muligheten til å rapportere ulovlig aktivitet direkte til politiet. Kripos nye tipsmottak vil være i drift fra 4. september.

Barn og unge som bruker internett skal få muligheten til å rapportere direkte til Kripos ved hjelp av den røde knappen. Det har i lang tid vært et kjent problem at overgripere tar kontakt via chatteprogrammer og nettsider.

Jaha? Er dette et kjent problem? Så vidt jeg har klart å researche meg frem til i løpet av de siste par år er det overhodet ingenting som tyder på at dette er et problem annet enn i hodet på uvitende foreldre og politikere som prøver å score billige politiske poeng.

Atle Roll-Mathiesen, som leder Kripos’ taktiske etterforskning, sier til NRK:

[Jeg] tror likevel ikke det nye systemet vil klare å stoppe overgripere fra å oppsøke kontakt med mindreårige på nett.

– Dette er et stort problem. Tips-systemet vil hjelpe, men det vil ikke løse alt.

Kan Kripos dokumentere at dette virkelig er et stort problem? Hvor mange overgrep med utgangspunkt i chat har de registrert de siste årene?

Enhver fysisk kontakt mellom to chattepartnerne forutsetter at begge parter er frivillig deltakere i chatten og frivillig ønsker å treffes. Er man frivillig deltaker i en chat vil man naturlig nok ikke klikke på den røde knappen, fordi man ikke ser på chatten som problematisk i utgangspunktet. Ergo vil et eventuelt seksuelt overgrep uansett kun skje med barn som uansett ikke vil trykke på den røde knappen. De som trykker på den røde knappen vil være de som ikke ønsker en «seksuelt ladet» chat eller treff, og dermed ikke ville bli utsatt for et seksuelt overgrep uansett.

Men Kripos definerer kanskje «seksuelle overgrep» videre enn hva jeg gjør. Ut fra de statistikker de liker å vise til anses enhver hentydning til temaet sex som et seksuelt overgrep mot den andre part, enten de er frivillig med på chatten eller blir utsatt for seksuelle hentydninger uten selv å ønske det. Men da er det bare å avslutte chatten og eventuelt blokkere brukeren. Det er like enkelt å klikke på X oppe i høyre hjørne, som å klikke på en rød rapporteringsknapp. Og på hvilken måte hjelper det å rapportere en bruker som man ikke liker? Hva i all verden kan politiet egentlig gjøre? Det er ikke straffbart å chatte om sex. Det er først når man møter opp på avtalt sted at den såkalte groomingloven trer i kraft og gjør at man kan arresteres. Trenger man virkelig en egen knapp som tross alt åpner for, og garantert vil føre til, enorme mengder med misbruk og falske beskyldninger, for å melde fra til politiet om et avtalt treff man ikke selv ønsker? Det krever ikke mye fantasi for å se hvordan dette systemet har mye større potensiale for misbruk enn nytte.

Den relle konsekvensen er at man binder opp verdifulle politiressurser som heller burde gjort noe nyttig, og at man sløser bort millioner av kroner på et fasadeprosjekt. I tillegg kommer man til å få en hel mengde falske rapporteringer som i verste fall kommer til å ende opp med at uskyldige mennesker opplever politirazziaer og offentlig uthengig i sine lokalsamfunn.

Dette vitner rett og slett om grov inkompetanse og feig populisme fra Kripos og myndighetene sin side.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!