Kålhoder med englehår

For noen uker siden var det en voldsom bilulykke nær Flekkefjord. Bildene fra ulykken var sjokkerende. Den ene bilen var delt i to, og at ingen kom alvorlig til skade er helt utrolig.

I dag har avisen Agder et intervju med to av mennene i bilen som ble delt i to. Her fremkommer det at dagen ulykken skjedde så regnet det kraftig og det var dårlig sikt. I tillegg var det visstnok dype hjulspor i asfalten som vannet samlet seg i, noe jeg ikke kan se spor av på bildene, men dog. Likevel holdt bilen en fart på 80 km/t, noe som medførte at de fikk vannplaning og kræsjet inn i motgående bil.

Men i klassisk stil tar de ingen selvkritikk for å ha holdt alt for høy fart under de faktiske kjøreforhold:

Brødrene Hellestøl er sterkt kritiske til veistandarden på E39.

— Når vi er her oppe og ser nå, ser vi jo de dype sporene i veibanen. Vannet kan jo ikke renne ut av veien. Det er lett å forstå at det danner seg store dammer her. Det er en skandale at veiene skal være slik, mener de to.

Og:

— Det er tragisk at det må skje alvorlige ulykker før noen ansvarlige våkner. Denne gangen døde ingen. Da blir det kanskje ikke foretatt utbedringer heller. Se på disse sporene! Det er jo helt utrolig og vanvittig at veistandarden skal være så ille, utbryter Rune — og peker på hjulsporene utenfor tunnelmunningen.

Nå må folk faktisk skjerpe seg og lære at fartgrensene ikke angir hvor fort man til enhver tid må kjøre, men derimot maksimal hastighet under perfekte kjøreforhold. Er det regn, snø, is, mørkt eller andre faktorer som gjør kjøreforholdene vanskelige skal hastigheten senkes! Å kjøre i 80 km/t når det pøsregner, man har dårlig sikt og veibanen er dårlig, er ren og skjær idioti, og sjåføren burde straffes for uaktsom kjøring.

Folk må slutte å skylde på veistandarden. Det er sjåførene selv som er problemet, det bekrefter også statistikken.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!