Healing mot kreft

Last updated on 5. november 2008

TV2 Nyhetene burde skamme seg. I kveld kjørte de en reportasje på LørdagsMagasinet om bruk av «healing» mot kreft. Grunnet leggetid for min lille datter fikk jeg dessverre ikke anledning til å se innslaget der og da, men ble tipset av Torger-Åge om at de også har en artikkel på nett om samme sak. Nå har jeg også fått se innslaget på TV2 sitt WebTV (TV2 Sumo).

Saken dreier seg om Melinda fra Finland som i en alder av bare 24 år fikk påvist lungekreft med spredning. Av en eller annen grunn oppgis ikke hennes fulle navn, men med litt googling ser jeg at hun heter Melinda Maria Lamminsalo og er involvert i svært mye kursvirksomhet innen ulike alternative behandlingsmetoder her i Norge.

Og det er det første som provoserer meg med innslaget. Dette var et rent reklameinnslag for hennes virksomhet. Dette innslaget handler ikke om en «vanlig person» som har fått kreft og som mirakuløst har blitt frisk, men derimot om en profesjonell utøver av healing som tjener penger på å kurse andre og som dermed har vanvittig mye igjen for at et slikt innslag vises i aller beste sendetid på TV2.

Problem nr to er at det ikke finnes noe som helst kritisk journalistikk i innslaget. Det er 6 år siden hun fikk diagnosen lungekreft, og jeg vil anta at hun fikk behandling av legene. Men det får vi aldri høre noe om, annet enn følgende ledetråd:

– Hun så svært medtatt ut, en liten kvinne med store, innhulte øyne og skaut på hodet.

Skaut på hodet. Med andre ord hadde hun mistet håret. Det betyr at hun må ha fått behandling med cellegift eller strålebehandling. Hvorfor nevner aldri TV2 dette? Er det ikke ganske vesentlig for historien at hun faktisk mottok tradisjonell behandling?

En stor del overlever lungekreft. Oppdages kreften tidlig nok, har man ca 50% mulighet til å være i live 5 år etter diagnosen. Omkring 10% blir helt friske, det vil si at man etter 5 år ikke finner noen spor etter kreften. Men dette gjelder alle aldersgrupper. Nyere studier viser nemlig at hos pasienter under 30 år er hele 85% i live 5 år etter behandling hvor de har fått operert bort svulster i lungene. Det at Melinda var så pass ung gjør altså at hennes sjanser for å overleve var enda bedre enn tallene for alle aldersgrupper tilsier.

Men Melinda hadde lungekreft med spredning, uten av TV2 spesifiserer dette noe mer nøyaktig. Hvis spredningen var til nærliggende lymfeknuter, har man fortsatt en overlevelsesrate på 30% etter 5 år. Var spredningen til brystveggen, mellomgulvet eller andre nærliggende organer eller blodkar, er overlevelsesraten bare 5-15% etter 5 år. Har kreften spredd seg til fjerntliggende steder i kroppen, er overlevelsesraten bare 2% etter 5 år. Tallene er mest sannsynlig høyere for en så ung pasient som Melinda, så selv i et worst-case scenario kan man vel anta at Melinda hadde minst 10% sjanse å være i live etter 5 år. Hva betyr det? Jo, det betyr at hver tiende pasient med samme krefttype som Melinda vil overleve mer enn 5 år! Selv om vi er enda mer pessimistiske og sier at hun bare hadde 2% sjanse til å overleve, vil en av femti pasienter være i live akkurat som henne.

Så hva er det TV2 har gjort her? Jo, de har tatt en av de statistisk sett mange pasientene i hele Norden som overlever lungekreft med spredning og fremstiller det som en mirakelhistorie. Helt uten å legge frem noe som helst fakta. Helt uten å vise noen som helst form for kritisk journalistikk. Og Melinda vil nå få et ras av påmeldinger til kursene sine.

Overdriver jeg kynismen i saken? Nei. Googler man navnet hennes vil man finne en betalt annonse i høyre kolonne. En såkalt AdWord-annonse hvor hennes navn er brukt i den korte annonseteksten! Firmaet hennes har altså forberedt seg godt til at denne saken skulle på lufta. De vet at hennes historie på TV2 vil skape mange Google-søk etter navnet hennes, og de har lagt alt til rette for å profitere mest mulig på det. Det er ingenting galt i det fra selskapets side, men TV2 burde visst bedre enn å drive slik indirekte markedsføring for Melindas kommersielle virksomhet – spesielt når virksomheten bidrar til å ta liv.

Denne saken er under ethvert lavmål fra TV2 sin side. Slik ukritisk journalistikk er farlig, fordi den gir inntrykk av at man kan droppe tradisjonell kreftbehandling og heller satse på healing. Men dette er ikke korrekt, selv ikke i Melindas tilfelle. Hun fikk også tradisjonell behandling, selv om TV2 unnlater å nevne dette.

Healing-ritualene er ikke skadelige i seg selv. De er stort sett basert på positiv tenkning, noe som ikke har en effekt i seg selv, men som hvertfall gjør livet bedre for en selv og de som er rundt i sykdomsperioden. Men å unnlate å motta tradisjonell behandling er ensbetydende med å drepe seg selv. Det finnes utallige historier av pasienter som har dødd av kreftformer som kan behandles av legevitenskapen fordi de har lyttet til alternative behandlere som har lurt dem sakte inn i døden mens de tappet deres bankkonto. Nettstedet What’s the Harm har dokumentert tusenvis av slike tilfeller, og de utgjør naturlig nok bare en brøkdel av det faktiske antallet.

Men ideen om at «positiv tenkning» kan helbrede har også sine negative sider. Psykiateren Dr. Jimmie Holland har skrevet boken «The Human Side of Cancer: Living with Hope, Coping with Uncertainty«, og hun ble lettet da en ny studie viste at positiv tenkning ikke hadde noen effekt på overlevelsesraten til kreftpasienter. Hun kaller det «the tyranny of positive thinking» og mener at denne ideen legger et enormt press og urimelige forventninger på mennesker som kjemper mot sykdommen. Ingen burde tro at de dør fordi de ikke er positive nok! (Dette finnes vi også igjen i såkalt faith healing av typen kristne sjarlataner som Svein-Magne Pedersen driver med. De som ikke blir helbredet er ikke sterke nok i troen. En horribel måte å sparke de som allerede ligger nede.)

Ved å kjøre sin ukritiske reportasje om Melindas «mirakelhistorie» kan TV2 ha bidratt til å en del kreftpasienter dør unødvendig. Dette er ikke overdramatisering fra min side. Det er et faktum. TV har stor påvirkningskraft, og solskinnshistorier av denne typen kan gi kreftpasienter som sliter med å gjennomføre den belastende behandlingen de mottar av legene det kicket de trenger for å velge en enklere løsning – som på sikt mest sannsynlig også vil være deres død. Det er nesten utrolig at det er mulig for en riksdekkende TV-kanal å slippe en slik sak på lufta uten å intervjue en eneste kritiker eller uavhengig lege. Men slik har medievirkeligheten blitt. Sannheten går på bekostning av de hyggelige livshistoriene. TV2 går over lik for å skaffe seg flere seere, og Melinda gråter nok hele veien til banken.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!