Skandaløs journalistikk fra Side2

Takk for at du deler denne bloggposten!

Side2.no har i dag en grotesk artikkel om akupunktur. Den provoserte meg så kraftig at jeg måte sende en mail til journalisten.

Hei!

Som journalistikkstudent finner jeg din reportasje om bruk av akupunktur mot «vinterens energisug» veldig forstyrrende. Reportasjen er lagt opp som en restaurantanmeldelse hvor du møter opp, tester tjenesten og skriver din vurdering, som om du vurderte en tre-retters middag på en Oslo-restaurant. I sistnevnte tilfelle kan du slippe unna med en subjektiv vurdering, fordi dette tross alt bare dreier seg om mat. Når du derimot tester en behandlingsform som hevder å i teorien kunne helbrede nesten alle lidelser, så er det straks mer alvorlig. Da må man kunne forvente en balansert reportasje hvor du bruker dine kritiske evner til å vurdere tilbudet.

Det du her gjør er å skrive en annonse for akupunktørene i artikkelen. Som du sikkert vet er dette et minefelt for en journalist å bevege seg i. Når du brukes som et redskap for akupunktørene til å selge deres produkt, så gjør du ikke jobben din.

Hvorfor skriver du ikke heller en interessant og kritisk artikkel hvor du bruker dine journalistiske evner til å granske metodene som brukes? Hvorfor ikke gå til flere akupunktører og be dem «diagnostisere» deg uavhengig av hverandre? Når akupunktør Sveen mener pulsen er litt svak i nyreposisjon, så er det en veldig konkret og spesifikk påstand. Jeg tør vedde 10.000 kroner på at hvis du hadde gått til 4 andre akupunktører, så hadde INGEN av dem gitt deg samme diagnose. Hvis du ba dem fortelle deg hvor pulsen din var svak (hva nå enn det egentlig skal bety), hadde du mest sannsynlig fått 5 forskjellige lokasjoner i kroppen. Prøv! Skriv om det!

Dette hadde vært interessant journalistikk. Da hadde du gjort jobben din. Det du gjør nå er å prostituere deg for en bransje som tjener penger på din penn. På toppen av det hele lurer du deg selv og dine lesere ved å ikke bruke grunnleggende kritiske metoder for å avløre humbug i samfunnet. Metoder du burde ha lært en del om i din utdanning, men som du åpenbart har valgt å legge til side til fordel for dine personlige interesser og mål. Det er en skam for din yrkesgruppe og et overgrep mot leserne.

Jeg håper du vil følge opp denne skandaløse reportasjen med en mer kritisk undersøkende reportasje hvor du utfører journalistens egentlige jobb med å få frem sannheten om det som skjer i samfunnet og avsløre kritikkverdige forhold.

Et eventuelt svar vil bli postet i bloggen.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!


Takk for at du deler denne bloggposten!