Virrvarring om giftige sexleketøy

Last updated on 2. februar 2009

JellyFeministbloggeren Virrvarr skrev for en tid tilbake en bloggpost om «giftige sexleketøy«, et tema hun visstnok har skrevet mer om i boken sin Jenter som kommer. Jeg hadde tenkt å kommentere dette tilbake da bloggposten ble skrevet, men endte opp med å ikke gidde. Men tatt i betraktning den fan-skaren hun har fått av jenter som digger henne fordi hun tør å si «fitte», «dildo» og «ronk», og som åpenbart svelger hvert et ord hun sier helt ukritisk (skal man tro kommentarene under hennes bloggposter), så syntes jeg det var på sin plass å nyansere bildet av «giftige sexleketøy» en smule.

Problemet, i følge Virrvarr, er at svært mange sexleketøy inneholder en eller flere ftalater. I følge Virrvarr:

et stoff som har blitt forbundet med livmorshalskreft og barnløshet

I tillegg til at hun gjentatte ganger omtaler dette stoffet som giftig, skriver hun:

Som du sikkert har skjønt etter å ha lest så langt, er det viktig å vite hva sexleketøyet du vil kjøpe deg er laget av. I tillegg burde butikken du handler hos opplyse deg om at «Du, fin dildo altså, men du må bruke kondom med den hvis du vil unngå sterilitet. Og infeksjoner. Og en griseskitten dildo etter noen gangers bruk.»

Jasså. Så man blir steril av å bruke en dildo som inneholder ftalater? Og det er påvist en sammenheng mellom barnløshet, livmorhalskreft og ftalater? Dette måtte jeg undersøke litt, og etter å ha lest litt om stoffet ser jeg at Virrvarr ikke bare overdriver, men faktisk serverer usannheter (eller hvertfall svært uinformerte meningsytringer).

Ftalater har vært brukt i ulike produkter i over 50 år uten at det noensinne er dokumentert at mennesker har tatt skade av det. Den forskning som er gjort viser enkelte negative effekter hos rotter/mus ved ekstremt høye doser. Alle forskningsrapporter konkluderer med at det ikke kan påvises tilsvarende effekt hos mennesker, og hvertfall ikke i så små doser som man kan risikere å få i seg ved å bruke en dildo i ny og ne. (Kanskje med unntak av de som lider av Vagina Dentata ;-) ) Jeg har lest mange artikler og forskningrapporter om dette stoffet, og ingen konkluderer med at ftalater påviselig utgjør noen risiko for mennesker.

Selv om ftalater skulle vise seg å være mer skadelige enn det forskning så langt har vist, så får vi i oss det meste gjennom mat, ikke gjennom leketøy (hos barn) eller dildoer (hos kvinner). Hele 85-90% av ftalatene vi får i oss kommer gjennom maten, mest gjennom kjøtt og fisk.

Hvorfor har da EU forbudt leketøy for barn som inneholder ftalater og som er beregnet på å ha i munnen? Vel, dette er i det store og hele en politisk avgjørelse, ikke en vitenskapelig. En omfattende studie på tryggheten ved bruk av leketøy med ftalater konkluderte med at det var «lite sannsynlig at det innebar noen risiko», selv for nyfødte barn:

The end products containing DINP (clothes, building materials, toys and baby equipment) and the sources of exposure (car and public transport interiors, food and food packaging) are unlikely to pose a risk for consumers (adults, infants and newborns) following inhalation, skin contact and ingestion.

The indirect exposure via the environment is unlikely to pose a risk to humans following the main route of exposure, the oral route… As combined exposure of adults is almost exclusively related to occupational exposure, the overall assessment indicates no concern for adults. For infants, combined exposure which is mainly related to exposure from toys and via the environment is not considered of concern.

Likevel vedtok man å forby dette stoffet i god populistisk ånd.

Kort sagt så finnes det ingenting som tyder på at ftalater er skadelige for mennesker i de doser som allerede er tillatt. Når Virrvarr derfor skriver at dette stoffet er giftig og vil gjøre deg steril, og at du for all del må skygge unna sexleketøy som inneholder ftalater, så er det bare virrvarr. Hennes «vitenskapelige referanser» er to sexbutikker og Greenpeace.

Det er ikke dermed sagt at man ikke kan benytte føre-var-prinsippet og forby potensielt farlige stoffer som man gjerne kan klare seg uten, men å gå så langt som å hevde at det faktisk gir kreft og barnløshet er bare hysterisk vås, og det er trist at dette nå også utgis i bokform som råd til kvinner.

(Oppdatering 02.02.2009: Ser ut som Kondomeriet også har latt seg provosere av Virrvarrs uvitenskapelige påstander.)

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!