Snåsamannen – En koselig løgner

Joralf Gjerstad, også kjent som «Snåsamannen», har fått enorm medieeksponering den siste tiden. Årsaken er boken om han som nylig er gitt ut og som selger som homeopatiske tabletter for tiden.

Alle liker Snåsamannen. Selv skeptikerne og tvilerne synes han er en likandes fyr. Han ser koselig ut, er laidback og behagelig, og ikke minst så tar han like mye avstand fra profesjonelle healere som enhver god skeptiker gjør. Han har skapt et image av seg selv som en oppofrelsens mann, som har viet sitt liv til andre. En mann som aldri har snakket store ord om seg selv, som aldri vil ta betalt for sine tjenester, og som egentlig ikke liker så mye oppmerksomhet som han nå får. En beskjeden mann med store helbredende krefter.

Men er dette egentlig sannheten? Jeg tviler på det. Jeg tror denne mannen er mer kynisk enn det vi ønsker å tro.

Selvbedrag eller løgn?

Kan han helbrede? Selvsagt kan han ikke det, annet enn gjennom placeboeffekten. Han hevder å ha behandlet over 50.000 mennersker. Hvor mange helbredelser er vitenskapelig dokumentert? Ingen så vidt jeg vet. Og selv om det skulle være en noen titalls «mirakuløse» helbredelser, altså helbredelser placeboeffekten i seg selv ikke umiddelbart vil kunne forklare, så vil det ikke være noe annet enn statistisk forventet.

Er han da en løgner? Nei, sier mange. Kanskje han ikke kan helbrede, men han vil folk vel og lurer kanskje bare seg selv. Det er ikke lureri, men selvbedrag. Jasså? Problemet er at hans påstander om overnaturlige evner ikke stanser der. Han hevder nemlig også å være synsk. Han sier han kan lese et kort som er skjult for ham. Dette er heller ikke sant, og jeg kan med ekstremt høy grad av sikkerhet si at han aldri vil bestå en kontrollert test på dette. Ingen har klart det før ham, og det er ingen grunn til å tro at akkurat Snåsamannen kan oppheve de fysiske lover. Når han derfor hevder å ha lest skjulte kort, som i tilfellet med advokat Cato Schiøtz, så er det juks. De samme triks som enhver flink tryllekunstner benytter seg av. Dermed Snåsamannen vite at han lyver, og da rakner hele fasaden. Hadde han holdt seg til healingen, så kunne man unnskyldt ham med at det var selvbedrag, men når han hevder å i tillegg være synsk, telepatisk, kunne lese menneskets aura/vibrasjoner og til og med se inn i fremtiden, så vet vi at vi har med en løgner å gjøre. Det er derfor også nærliggende å tro at han også bevisst lyver om troen på sine helbredende evner. Han overdriver dem hvertfall betydelig. Jeg tror han vet hva han gjør, men at han nok også har blitt tatt på senga en hel del ganger av placeboeffektens kraft, og dermed kanskje selv tror han har noen ekstraordinære evner på toppen av det hele.

Manipulering

Se bare på videoen hvor han skal heale en Dagbladet-journalist. Legg merke til teknikken han bruker. Han spør ikke om journalisten føler seg bedre, han forteller ham at han nå føler seg bedre. Han nesten pålegger journalisten å bekrefte den effekten han forventer. Og det er vanskelig å skuffe en mann som virkelig tror han hjelper deg. Dermed føler journalisten seg forpliktet til å bekrefte Snåsamannens ønske og si at joda, han føler seg nok kanskje litt bedre. I ettertid innrømmer journalisten likevel at det ikke hjalp noe som helst. Og han er langt i fra den eneste som har fått behandling av Snåsamannen uten at det hjelper.

Jobber gratis, men får likevel betalt

Snåsamannen er også glad i å gjøre et nummer ut av at han aldri tar betalt for sine tjenester. Men likevel innrømmer han å ha mottatt mye gaver for tjenestene sine. Han går hardt ut mot healere som tar betalt for sine tjenester, uten at jeg helt forstår hvorfor. Disse healerne har vel like stor helbredelsesprosent som Snåsamannen. Hva er da galt med å ta betalt? De skal jo leve de også. Jeg er selvsagt enig i at healere ikke burde ta betalt for sine tjenester, eller en gang tilby dem, fordi det er juks og bedrageri. Men Snåsamannen tilbyr jo bare det samme som dem, så hvis han faktisk tror han kan helbrede, og dermed også må tro at andre kan helbrede, ser jeg ingen grunn til å ikke få betalt for tjenestene sine. Hvorfor skulle det være galt?

Han sier også at hvis han hadde tatt betalt ville evnene forsvunnet. Det høres så ydmykt og flott ut, men hva er logikken i dette? Hvordan kan han vite det? Det kan han selvsagt ikke, og andre healere tar betalt uten å miste sine evner, men han sier det fordi det høres bra ut. Det får meg til å tro at han enten må være veldig dum, eller veldig kynisk. Han vet hva han skal si for å selge…

Ydmyk, men PR-kåt

Snåsamannen har drevet med dette i 60 år, men aldri gjort noe stort nummer ut av seg selv, sies det. Dette er selvsagt heller ikke helt sant. Han har stilt opp i NRK-dokumentar og skrevet to bøker om seg selv. «Det godes vilje – minner fra liv og virke» og «Å stå i lyset«. Så helt beskjeden er han da ikke. Nå kommer altså den tredje boka om ham.

Jeg finner det også litt motbydelig at han alltid vil kalle seg medmenneske heller enn healer. Og han definerer medmenneske som en som tenker mer på andre enn seg selv. Ydmyk? Ikke slik jeg ser det.

Klassisk sjarlatan

Hans historie om livet er også så utrolig likt enhver annen healer. Han oppdaget evnene da han var ung, ville ikke ha dem, prøvde å slippe unna, ble fortalt av andre synske at han hadde spesielle evner, finner døde mennesker, ser fremtiden til folk men må holde det for seg selv, kan ikke helbrede seg selv, og så videre. Ingenting skiller denne mannen fra enhver annen sjarlatan, annet enn at han ser utrolig koselig ut, ikke krever betaling (men får nok likevel betalt) og anbefaler folk å gå til legen. Sistnevnte er for øvrig et smart trekk, fordi noe annet ville være ulovlig. Er han litt oppegående vil han også forstå at det ikke tar seg godt ut på CVen å ende opp med døde pasienter som han har holdt borte fra medisinsk behandling. Pasienter får han nok av uansett. Ja, han får sannsynligvis enda flere gjennom å spille ydmyk og vise ærbødighet ovenfor skolemedisinen.

Det høres så flott ut, men er vel logisk sett bare kvalmt. Jeg mener, hvis han virkelig kan helbrede folk ved å ta på dem, hvorfor vil han da at pasienter skal måtte gjennomgå tidkrevende, kostbar og ofte ubehagelig medisinsk behandling istedenfor? Kan man kalle det medmenneskelighet? Nei, jeg tror Snåsamannen inderlig godt kjenner sine egne begrensninger, men nekter likevel å innse at han ikke har noen overnaturlige evner. Så han gjør det beste ut av det.

Ingen bilselger

Nei, denne mannen synes jeg er provoserende. Han har helt sikkert gjort mye godt i livet sitt, og er uten tvil en likandes kar. Men han sier så mye selvmotsigende at han ikke kan være helt oppriktig. Se bare på helbrederen Svein-Magne Pedersen. Han får lite positiv presseomtale. Han blir sett på som en sleiping av folk flest, selv om han visstnok har helbredet like mange som Snåsamannen. Forskjellen er at han tar betalt for det, og slike folk liker vi ikke. Pedersen har dessverre ikke Joralfs godmodige utseende, men ser mer ut som en slesk bilselger. Hadde det ikke vært for kristne tilhengere fra Bibelbeltet hadde neppe Pedersen kunne drive med det han gjør. Snåsamannen apellerer derimot til hele landet, uansett bakgrunn. Det er hans store fordel.

Jeg synes det er fryktelig synd at han får så mye presseoppmerksomhet,ogg jeg synes det er utrolig trist at selv skeptikere ikke tør være mer kritiske til Snåsamannens virksomhet. Han er en sjarlartan på lik linje med Pedersen, Sylvia Browne og co, han bare tjener mindre penger. Dumsnill, vil jeg kalle det. Skal man først lure folk kan man like gjerne tjene penger på det i samme slengen.

Og han har for øvrig allerede bommet på en dokumentert spådom. Han mente boka om ham ville selge i 72000 eksemplarer, et ganske så spesifikt tall. Nå er den trykket opp i 90000 eksemplarer. Fail.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!