Virrvarr er taus om sine giftige sexleketøy

Jeg skrev for en tid tilbake en kritikk av bloggeren Virrvarr sin misvisende bloggpost hvor hun hevder at sexleketøy som inneholder ftalater er giftige og kan gjøre deg både steril såvel som å gi deg kreft. Hun fremsetter visst de samme påstanende i den nyutgitte boka si, «Jenter som kommer«.

Denne kritikken falt ikke i god jord hos Ida (Virrvarr) og hennes ektemann Daniel Jackson, og mine pingbacks til hennes bloggpost ble straks fjernet. På forespørsel om hvorfor, fikk jeg en relativt hyggelig mail fra Daniel hvor han forklarte bakgrunnen for at de følte pingbackene mine måtte fjernes. Samtidig gikk Virrvarr ut på både Facebook og Twitter og kalte meg for et «troll«, en billig og feig måte å avvæpne kritikk på. Jeg stilte henne spørsmål om hvorfor hun kalte sine kritikere for troll heller enn å svare på saklig kritikk, og kort tid senere var jeg fjernet som follower av henne på Twitter og fjernet som venn fra Facebook. Hårsår jente.

Selv om jeg forstod mye av Daniels forklaring for hvorfor de i en hektisk periode hadde vært noe overfølsomme og fjernet mine pingbacks kanskje litt for raskt, så kjøpte jeg ikke helt forklaringen og mente de var i overkant paranoide. Men de står selvsagt fritt til å sensurere innspill til bloggen slik de selv vil, selv om jeg personlig finner det ganske så patetisk å drive slik filtrering av motstridende meningsytringer.

Daniel hevder at Virrvarr har satt seg godt inn i saken og har kilder og dokumentasjon for alle sine påstander i boken. Jeg svarte at også jeg har researchet dette etter beste evne, og kunne ikke finne noe som talte for at ftalater i sexleketøy per i dag kunne anses som farlige for mennesker. Av denne grunn ba jeg om å få se den dokumentasjonen Virrvarr hevder å sitte med. En, etter mitt syn, rimelig forespørsel.

Dette er utdrag fra svarmail jeg sendte til Daniel den 1. desember (første sitat er fra Daniels mail til meg, og mitt svar føler deretter):

Virrvarr har kilder på alt i Jenter som kommer, og selvom hun ikke er noen ftalat-ekspert har hun støttet seg på forskningsrapporter og kildeliteratur på det hun har skrevet.

Kildene hun oppgir i bloggposten, som er de jeg forholder meg til, er to sexbutikker og Greenpeace, slik jeg påpeker. Intet annet. Den såkalte «forskningsrapporten» (fra Greenpeace) hun linker til, viser bare innholdet av ftalater i noen sexleketøy, ikke om ftalater faktisk er farlig eller ikke. Hvis hun har andre kilder bør hun oppgi det. Jeg kan ikke kritiseres for å ikke være telepatisk.

Når det er sagt er hennes konklusjon om ftalater også vitenskapelig feil. Hvis hun kan vise til en forskningsrapport som viser at ftalater er demonstrert farlige på mennesker i relevante doser, selvsagt en RCT-studie, dobbeltblind, replikert og peer-reviewed, så vil jeg gjerne se den. Jeg kjenner til en studie som visstnok hevder at ftalater kunne vise en effekt på utviklingen av det mannlige kjønnsorgan på babyer (Swan et al), men denne studien er kritisert fra flere hold, er gjort på en liten gruppe og er ikke replikert. Utenom det finnes ingenting som viser at ftalater kan gjøre noen sterile eller gi kreft slik Virrvarr helt konkret skriver. Tvert i mot viste EU sin granskingsrapport at ftalater IKKE kunne anses som noen risiko, ikke en gang for babyer, men av politiske føre-var-årsaker ble det likevel innført forbud. Men et politisk motivert forbud betyr ikke at stoffene er farlige. Dette har ikke Ida klart å skille.

Men for alle del, gi meg link til en studie som viser at jeg tar feil, så skal jeg korrigere meg selv.

Dette ble aldri besvart. Den 6. desember purret jeg på Daniel:

Jeg venter fortsatt på henvisning til studie(r) som viser at sexleketøy med ftalater kan gjøre deg steril og gi deg kreft.

Med mindre dette kan fremvises bør Ida i all redelighet skrive en bloggpost hvor hun dementerer sine tidligere påstander om «giftige sexleketøy».

Fortsatt ikke noe svar. Den 15. desember purret jeg igjen, denne gangen direkte til Virrvarr:

Hei!

Jeg ser ikke ut til å få noe svar fra dere vedr nedenforstående mail. Prøver derfor å sende direkte til deg, Ida.

Først må jeg få gratulere deg som vinner av Tordenbloggen! Det er nok vel fortjent.

Når det er sagt er jeg fortsatt nysgjerrig på din dokumentasjon for at sexleketøy som inneholder ftalater kan føre til sterilitet og kreft og må unngås for enhver pris. Ettersom jeg selv har blogget om dette, og dere fastholder at jeg tar feil, er jeg veldig nysgjerrig på om du har dokumentasjon for skadevirkninger av ftalater i sexleketøy som jeg ikke har funnet på nettet. Jeg ber ikke om annet enn å få tilsendt URLer til den dokumentasjon du mener å ha for å underbygge dine påstander.

Håper du kan ta deg tid til dette. Hvis du derimot ikke har slik dokumentasjon, synes jeg du bør moderere/dementere dine utsagn omkring hvor påstått farlig slike sexleketøy er.

Ser frem til å høre fra deg!

Fortsatt er ikke noe svar mottatt. Jeg forstår at jeg har havnet i unåde hos Dronning Virrvarr, men synes det ville være redelig av henne å kunne backe opp sine påstander. I mangel av svar går jeg derfor til det skritt å skrive denne bloggpost i håp om at det kanskje øker sjansen for å få et svar. Hvis jeg tar feil om ftalater i sexleketøy vil jeg gjerne vite det, og derfor håper jeg at Virrvarr kan bruke de ca 2 minuttene det vil koste henne å maile meg URLene jeg ber om. Hvis ikke må konklusjonen bli at hun har misforstått forskningen og grovt overdrevet farene. Hun bør da i all redelighet være stor nok til å innrømme denne feil og trekke tilbake sine påstander i sin egen blogg. Jeg gjør selvsagt det samme om hun skulle overbevise meg om at jeg tar feil.

La oss se hva som skjer.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!