Fedon Lindberg – eat your heart out

En ny omfattende studie publisert i New England Journal of Medicine viser det mange skeptikere har påpekt hele veien, nemlig at den eneste pålitelige måten å gå ned i vekt på er å redusere inntaket av kalorier, fortrinnsvis i kombinasjon med å forbrenne flere kalorier. Dietter hvor man begrenser inntaket av ulike typer makronæringsstoffer, enten det er karbohydrater, fett eller proteiner, har ingen rell effekt utover det å redusere inntaket av kalorier i seg selv, hverken på helse eller vektreduksjon, så lenge man spiser balansert og sunt for øvrig.

Den mest kjente dietten er vel Atkins-dietten hvor karbohydrater erklæres som den store synderer og hvor inntaket av disse begrenses kraftig. I Norge har Fedon Lindberg popularisert denne tankegangen. Problemet er bare at gode vitenskapelige studier aldri har støttet denne hypotesen. Og nå viser altså en stor studie at hverken denne eller andre lignende dietter har noen fordelaktig effekt.

Steven Novella har blogget om dette, og han trekker frem det studiens forfattere sier om fellesnevnerne for tidligere studier på disse ulike diettene:

Small samples, underrepresentation of men, limited generalizability, a lack of blinded ascertainment of the outcome, a lack of data on adherence to assigned diets, and a large loss to follow-up limit the interpretation of many weight-loss trials. The novelty of the diet, media attention, and the enthusiasm of the researchers could affect the adherence of participants to any type of diet.

I den nye store studien ble følgende metode brukt:

We randomly assigned 811 overweight adults to one of four diets; the targeted percentages of energy derived from fat, protein, and carbohydrates in the four diets were 20, 15, and 65%; 20, 25, and 55%; 40, 15, and 45%; and 40, 25, and 35%. The diets consisted of similar foods and met guidelines for cardiovascular health. The participants were offered group and individual instructional sessions for 2 years. The primary outcome was the change in body weight after 2 years in two-by-two factorial comparisons of low fat versus high fat and average protein versus high protein and in the comparison of highest and lowest carbohydrate content.

De 811 overvektige voksne som var med i studien ble altså satt på dietter med ulike kombinasjoner av energiinntak fra karbohydrater, fett og proteiner. Kostholdet var for øvrig sunt og «godt for hjertet», dvs lite mettet fett, mye fullkorn og mindre «raske karbohydrater». Deltakerne ble også oppfordret til å gjennomføre 90 minutter mosjon i uken. Studien varte i hele to år, og for å vurdere resultatet ble kroppsvekten til deltakerne sammenlignet med hva slags inntak de hadde hatt av de ulike næringsgruppene.

Og hva ble resultatet? Ingen forskjell mellom gruppene. Alle gikk like mye ned i vekt uansett hvilken diett de fulgte. Risikomarkører var også like, så ingen av diettene var «sunnere» enn andre. Gjennomsnittlig vektreduksjon etter 6 måneder var 6 kg, mens etter 2 år var det rundt 3-4 kg. De som deltok mest på gruppemøter og mottok oppfølging gikk mest ned i vekt, hele 9 kg. Det viktige er altså å redusere inntaket av kalorier, ikke hva slags mat du spiser.

Novella konkluderer som følger:

Given the wishy-washy nature of prior evidence, this large and long follow-up study should put to rest the hype over macronutrient-based diets. I know it won’t, but it should. No one wants to hear the truth we all know in our hearts – if you want to lose weight you have to eat less and move more. The macronutrient claims are largely a distraction and public health would best be served (but not the self-help book industry) if we move past them.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!