10 spørsmål til Nuform

Etter å ha blogget om Nushape i går og lest litt mer på Nushape sine websider i kveld, sendte jeg en mail til deres kundeservice med 10 spørsmål jeg ønsker svar på:

Hei!

Jeg håper dere kan svare meg på følgende spørsmål:

1) På websidene deres har dere et menypunkt «Kliniske studier» (http://nushape.no/no/nushape/kliniske-studier/). Så vidt jeg kan se er det bare ut ført én klinisk studie. Hvorfor bruker dere konsekvent, i alle webannonser, begrepet i flertall?

2) I webannonnser omtaler dere et forskerteam som jobbet med å utvikle Nushape-pillen. Deretter ble Nushape testet av Dr Erling Thom og hans forskerteam. Er dette to ulike forskerteam eller var også Dr Erling Thom involvert i utvikling av pillen?

3) Hvorfor var det behov for et forskerteam som i følge annonsene så ut til å ha jobbet hardt og lenge med å utvikle Nushape, når det tar ca 30 min med Google for å finne ut at de aktive stoffene dere bruker i Nushape er de mest vanlige innen «carbo-blockers» og tilsvarende produkter? Dere har vel egentlig ikke gjort noe annet enn å kombinere disse ulike stoffene, heller enn å selge dem individuelt… hva slags «forskning» ble altså gjort for å utvikle Nushape? Hvor kan jeg lese mer om dette?

4) Hvis testgruppen gikk ned 6,4 kg og reduserte sin fettprosent med 5,5%, hvorfor gikk ikke fettprosenten ned hos kontrollgruppen som tross alt også gikk ned 2,2 kg? Er dette drøftet noe sted?

5) Hvorfor gikk kontrollgruppen ned i vekt i det hele tatt i den kliniske studien, når ingen visstnok gjorde det i pilotstudien? Er dette drøftet noe sted?

6) Hvorfor skrives det i webannonsene at vekttapet med Nushape skjedde helt uten diett eller mosjon, når studien presiserer at ingen råd om diett/kosthold ble gitt til deltakerne? Det må i så fall bety at forskergruppen visste at ingen av de 40 deltakerne mosjonerte noen gang i løpet av de 4 månedene studien pågikk. Ble dette overvåket eller fikk deltakerne beskjed om å ikke mosjonere i løpet av studiens varighet?

7) I Sverige har Läkemedelsverket gått ut og advart mot å innta Phaseolus vulgaris i uforedlet form. Studier tyder på at dette kan være giftig for kroppen. Se f.eks. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6864349 og http://rsh.sagepub.com/cgi/content/abstract/110/6/222 og http://tinyurl.com/ddd447 Hvorfor omtales likevel Nushape som helt ufarlig fordi det er naturlig? (Spiser dere hvit fluesopp til frokost også?) Hvorfor er ikke disse potensielle farene adressert i studien eller i markedsføringen av Nushape?

8) Hvorfor omtales Nushape-studien stadig vekk som «revolusjonerende» og «banebrytende» når den aldri er publisert i noe peer-reviewed fagtidsskrift eller replikert av andre forskere?

9) Hvorfor omtales profuktet som «fritt for bivirkninger» når det aldri er utført noen studie for å avdekke eventuelle bivirkninger? Er ikke dette uansvarlig og villedende?

10) Er det planlagt videre studier på Nushape for å undersøke blodsukkernivå, eventuelle bivirkninger ved langtidsbruk og hvilken effekt pillen har på vekten utover de første 4 måneder?

Håper på rask og seriøs tilbakmelding på disse spørsmålene.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!