The Secret’s dirty little secret

bookcoverSM.jpgRichard Wiseman lanserer i disse dager sin nye bok, 59 Seconds. Dette er en anti-selvhjelps-selvhjelpsbok, som har som mål å vise enkle knep man kan bruke for å gjøre viktige endringer i livet sitt, men basert på forskning heller enn myter og feel-good prat.

Richard Wiseman’s latest book exposes self-help myths, and presents fast-acting and scientifically proven techniques that help you achieve your aims and ambitions in less than a minute.

På bokens offisielle nettsted presenterer han i tiden fremover noen tips og utdrag fra boken. Nylig skrev han om hvordan teknikken med å visualisere et mål man ønsker å oppnå, faktisk viser seg å være kontra-produktivt i praksis:

In a study by Lien Pham and Shelley Taylor at the University of California, one group of students were asked to spend a few moments each day visualizing themselves getting a high grade in an important midterm exam. Another group were asked to imagine the process of revision by visualizing when, where and how they intended to study. The study also involved a control group of students, who went about their business as usual. The experimenters asked all of the students to make a note of the number of hours they studied each day, and monitored their final grades.

Man undersøkte altså forskjellen mellom å visualisere målet (få en god karakter på en eksamen), kontra det å visualisere selve studie-/læringsprosessen. I tillegg var det en kontrollgruppe som ikke gjorde noen av delene.

Og hva ble resultatet?

Even though the daydreaming exercise only lasted a few minutes, it had a significant impact on the students’ behavior, causing them to study less, and obtain lower marks in the exam. In contrast, the students who imagined themselves going through the process of studying spent significantly more time revising and eventually obtained higher exam grades. Visualizing the process of study proved especially effective at reducing exam-related anxiety, and helped students better plan and manage their workload.

De som visualiserte selve målsetningen endte altså opp med å studere mindre og få dårligere karakterer, mens de som visualiserte selve læringsprosessen brukte vesentlig mer tid på studier/lesing og fikk høyere karakterer, i tillegg til at de var mer avslappet under selve eksamenen og var flinkere til å planlegge og forberede arbeidet sitt.

Lignende studier innenfor andre områder, som f.eks. idrett, har vist tilsvarende resultater.

Boken anbefaler derfor:

Rather than fantasizing about your dreams becoming a reality, try imagining yourself taking the practical steps needed to achieve your goals.

Ikke helt det tilhengere av The Secret liker å høre…

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!