Det er jul igjen: What Would Jesus Do?

pissed-jesus.jpgDet er jul igjen og handlegatene fylles av julegaveshoppende kvinner og menn i desperat kamp etter å finne den perfekte julegave til sine kjære. Eller hvertfall etellerannet som kan pakkes inn og ligge under juletreet slik at man kan drikke sin julegløgg i trygg visshet om at man har utført sin årlige plikt.

Dem om det.

Jeg liker ikke julegaver. Jeg synes det er ekkelt. Virkelig ekkelt.

Jeg kunne ramset opp statistikk om hvor grusomt mennesker i den tredje verden har det. Hvordan vi sløser milliarder av kroner på å handle unødvendige ting til hverandre mens hundrevis av millioner mennesker sulter og lider og ville gitt sin høyre pekefinger for å få lukte på restene av julemiddagen som vi kaster i søpla første juledag. Jeg kunne minnet deg kjære leser på all den lidelse som finnes i verden, og hvordan vi kunne ha visket ut en stor del av den hvis vi alle brukte pengene våre på nødhjelp heller enn å kjøpe tullete gaver til hverandre.

Men jeg gjør det ikke, fordi det vet du allerede. Du vet at det er slik. Du kjøper dine julegaver med en liten bismak, fullstendig klar over at for hver gave du kjøper, så lar du vær å redde livet til et døende menneske et sted der ute i verden.

Men de er jo så langt borte. Og det er jul? Kan vi ikke bare kose oss? I Jesu navn?

Du går oppover handlegaten i byen hvor du bor. I midten av byen er et lite koselig tjern, med parkbenker rundt og stokkender som vasser i kanten av det ennå ikke frosne vannet. Du smiler for deg selv og tenker hvilken koselig by du bor i. Noen meter ute i tjernet ligger en ni år gammel gutt og kjemper for livet. Han har falt uti og holder på å drukne. Den vanntrukne kjeledressen trekker ham sakte men sikkert under vannflaten, og snart er han borte for godt. Du ser på at luen hans forsvinner i det mørke vannet, trekker på skuldrene og går inn på Carlings for å kjøpe den genseren som bror din har ønsket seg så lenge.

Når du kommer ut fra butikken ser du en gammel dame som har falt på den glatte asfalten og ligger midt i trikkesporet. Hundre meter borte kommer nr 17 rullende med retning rett mot kvinnen. Du snur deg for å slippe å se katastrofen som du vet snart vil inntreffe, og hey – flaks at du snudde deg, fordi der i butikkvinduet er jo den DVDen som sønnen din har ønsket seg til jul!

På vei hjem fra dagens julehandel kommer du på at du har glemt å kjøpe en gave til samboeren din. Huff, pinlig. Du må få ordnet dette, og vet akkurat hva du kan kjøpe. Hun har hintet på at hun trenger et nytt digitalt kamera, og du vet at hvis du kjører fort vil du rekke fotobutikken på andre siden av byen før de stenger. Du rygger ut av parkeringsplassent og setter av gårde, litt småstresset. I et kryss er en barnehage i ferd med å krysse gaten. Femten småbarn ikledd refleksvester holder hverandre i hånden mens de synger julesanger. Men du må ha det kameraet og har ikke tid til å stanse, så du kjører på. En jente på fire år knuses mot frontruten mens du hopper litt i setet idet bilen ruller over tre andre ubetydelige offer. Du rekker heldigvis butikken før den stenger. O hjul med din glede.

Jada, jeg vet. Hvis man vil kan man sette enhver materialistisk motivert handling i den vestlige verden opp mot andre menneskers lidelse og død. Og jeg er nøyaktig like skyldig som alle andre. Det meste jeg har kunne jeg klart meg uten. Jeg kunne droppet mobiltelefonen, hatt mindre klær, solgt huset og bilen min og gitt alle pengene til de trengende. Det kunne vi alle, og jeg synes det er et tungt og moralsk vanskelig spørsmål hvorfor vi ikke alle gjør nettopp det. Vi rasjonaliserer på et vis at vi tross alt må ha det godt selv. At vi kan tillate oss litt luksus, så lenge vi gir noe til de fattige i ny og ne. Den årlige TV-aksjonen er vårt kollektive moralske alibi for å kunne fråtse i jula. Perfekt timet.

Slik er vi alle. Meg inkludert. Og jeg hater meg selv for det.

Med denne erkjennelsen går det i det minste an å droppe den mest materialistiske, groteske perioden med unødvendig sløsing i løpet av hele året. En høytid vi i stor grad tilegner Jesus Kristus. Så ironisk, når Jesus var en av tidenes største motstandere av materielle goder. En religiøs leder som mer enn nesten noe annet preket om hvordan rikdom og penger ikke ga lykke, eller enda mindre frelse. Om hvordan den viktigste oppgave vi har i livet er å ta vare på de fattigste blant oss. Og hvordan velger vi å feire ham? Jo, ved å kaste oss ut i et organisert ballespark til alt denne mannen stod for.

WWJD – What Would Jesus Do? Jesus ville gitt faen i jula. Jesus ville gått opp handlegatene og veltet kassaapparat og revet ned julepynt. Jesus ville ha skreket i harme til alle oss som kjøper julegaver heller enn å gi pengene til de fattigste blant oss. Jesus ville ha grått av sorg over å se hvordan vi oppfører oss – i hans navn.

Jeg tror ikke på Jesus som frelser, men jeg tror at Jesus burde ha rett til å diktere hvordan hans egen fødselsdag skal feires. Og det minste vi kan gjøre i denne høytiden er å respektere hans viktigste budskap til menneskeheten.

Så jeg kjøper ikke julegaver i år. Ikke i år heller. Kall meg gjerne kjedelig. Kall meg hyklerisk fordi jeg kjøpte meg en iPhone 3GS tidligere i høst. Men jeg klarer det bare ikke. Jeg blir fysisk dårlig. Og ikke kjøp gaver til meg heller. Jeg vil ikke ha det. Det er ingenting du kan gi meg som jeg ikke like gjerne kunne ha kjøpt selv. Og hvis du virkelig vil vise at du setter pris på meg, vil jeg heller høre deg si det enn at du skal gjemme det bak en gjenstand pakket inn i glorete papir.

Sorry familie og venner. Dere får ikke julegave av meg i år heller. Men du skal vite at pengene jeg kunne brukt på å kjøpe deg en DVD eller en bok, istedenfor går til en fattig familie i Afrika. Jeg velger å heller redde det druknende barnet, enn å kjøpe en genser. Jeg velger å slepe den skadde kvinnen ut av trikkesporet, heller enn å kjøpe deg den DVDen du ønsket deg. Jeg velger å ikke gå over lik for å kjøpe deg ditt nye digitale kamera.

WWJD? Jeg vet ikke. Han gjorde så mye uforståelig. Men jeg vet at han ikke ville ha shoppet julegaver hvis han hadde muligheten til å hjelpe de som lider.

Der er Jesus og jeg helt på linje.


Noen tips til deg som vil kjøpe en fornuftig julegave i år:

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!