Giftig sexlek – eller kanskje ikke?

dildo.jpgJeg har tidligere skrevet om dildoer og ftalater som en reaksjon på Virrvarr sin skremselspropaganda omkring disse stoffene. Nå går Danmarks miljøminister ut og advarer:

Danmarks miljøminister Karen Ellemann advarer mot miljøgifter i sexleketøy og vil ha nye EU-regler.

Den danske Sundhetsstyrelsen gjennomførte i 2006 en «Kartlegging og sunnhetsmessig vurdering av kjemiske stoffer i sexleketøy».

Konklusjonen var at det i enkelte sexleketøy var høye konsentrasjoner av ftalater, et hormonforstyrrende stoff som i hovedsak benyttes for å mykgjøre plast.

Så langt vel og bra. Det er et faktum at flere typer sexleketøy inneholder tildels store mengder ftalater. Men artikkelen i Dagbladet fortsetter:

Ftalater antas å påvirke menns sædkvalitet, gi guttebarn misdannede kjønnsorganer og framskynde puberteten hos jenter slik at de utvikler bryster i åtteårsalderen.

Dette er så vidt kan forstå ikke korrekt. Som jeg tidligere har skrevet er det meste av frykten basert på en liten, ikke-replikert og kritisert studie («Swan-studien») som mente å finne en sammenheng mellom et avvik i skrittet på gutter og mengden ftalater i morens urin. Denne studien kvalifiserer på ingen måte til det sterke uttrtykket «antas å». Langt i fra.

Det finnes ingen forskning som konkluderer med at at ftalater påvirker menns sædkvalitet. De studiene man normalt referer til (Duty et al og Hauser et al) mener å kunne påvise en svak sammenheng, men sistnevnte studie påpeker selv at en tilsvarende svensk studie ikke fant noen slik sammenheng. En nyere og mye mer omfattende studie fra 2009 hevder at det ikke finnes noen sammenheng mellom spermkvalitet og ftalater:

In one of the most thorough studies of its type yet conducted, a German research team has found no evidence that exposure to di-(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) affects the health of human sperm cells. Earlier, smaller studies have yielded conflicting results: one such test (Duty et al, 2003) received wide attention when it reported finding a statistical link between phthalate levels in males and sperm damage. Other studies (Jonsson et al, 2005; Hauser et al, 2006) found no such link. This new study adds to the weight of evidence that there is no such effect in humans.

Påstanden om at det kan fremskynde puberteten er direkte feil:

In a recent study of girls with precocious puberty, there was no difference in phthalate levels in girls with or without the condition, leading to the conclusion that phthalates were not a cause of precocious puberty in humans.

Det er heller ikke funnet noen historisk sammenheng mellom en reduksjon av menns sædkvalitet eller økende hyppighet av deformiteter i menns kjønnsorgan selv om mengden ftalater i våre omgivelser har økt de siste tiår.

Ftalater er en grupper stoffer vi ikke ennå helt kjenner den kumulative effekten av, men ingen studier tyder foreløpig på at de utgjør noen alvorlig trussel mot oss mennesker. Så hva sier da egentlig den danske undersøkelsen som har fått miljøministeren til å svette? Her kommer det:

Sexlegetøj kan indeholde en række stoffer som f.eks. ftalater som DEHP og DINP (blødgørere), fenol, carbondisulfid, organiske tinforbindelser m.fl. En del af disse stoffer kan frigives i forbindelse med brugen af sexlegetøjet. Rapporten viser, at det ikke er forbundet med sundhedsfare at anvende sexlegetøjet ved normalt brug (1 gang om ugen). Der er dog for nogle af vibrator /dildoernes vedkommende en (mindre) risiko for især gravide og ammende ved 1 times dagligt brug.

Altså: Hvis du er gravid eller ammende, så finnes det en mindre risiko for helseskade hvis du bruker den én time om dagen eller mer. Sett bort fra at nybakte mødre sjelden har tid til å masturbere en time hver dag, så høres dette ut som en veldig hypotetisk føre-var advarsel. Hvis hvis hvis. Kanskje kanskje kanskje. Og alt er basert på potensielle helseskader som i seg selv ikke en gang er dokumentert som reelle ennå.

Likevel finnes det ingen god grunn til å ikke forsøke å redusere bruken av denne type stoffer når det finnes ufarlige erstatninger. EU har allerede forbudt bruk av disse stoffene i leketøy for barn, selv om de heller ikke her klarte å påvise noen skadelig effekt. Nå ønsker man at forbudet også utvides til å gjelde bl.a. dildoer. For all del – forby i vei. Føre-var-prinsippet kan ofte være fornuftig, spesielt når vi vet at mengden usunne kjemikalier i naturen stadig samler seg opp i næringskjeden og kan skape ulike problemer. Men rapporter saken på en vitenskapelig korrekt måte. Ikke fremstill det som om dette er et omfattende problem med dokumenterte helseskader når sannheten er at man ikke har dokumentert noen som helst negative helseeffekter ved vanlige ftalatnivåer i menneskekroppen.

Bruk din dildo med glede. Husk bare å rengjøre og desinfisere den skikkelig etter bruk. Uønskede bakterier er ikke velkomne som deltakere i leken. Det er der den virkelige faren ligger.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!