Den Røde Knappens effekt betydelig overdrevet

Jeg klarer ikke dy meg fra å litt kjapt kommentere en påstand fra NRK sine nettsider i nyheten «Får ikke tatt overgriperne«. Her skriver de:

I fjor kom det inn 3005 henvendelser fra barn og foreldre til Kripos. Nesten 1800 av dem gjaldt seksuell utnytting av barn.

Økningen på nesten tusen henvendelser de siste to årene skyldes hovedsakelig ”rød knapp”, som gjør det lettere å henvende seg til Kripos.

I følge Kripos sine tall fikk de hele 4174 tips i 2004 da de åpnet sitt tipsmottak. Det gikk deretter kraftig ned, men begynte så å stige igjen. I 2007 fikk de 2393 tips. I 2008 økte antall tips til 2735, mens det altså var 3005 i 2009.

Skjermbilde 2010-04-21 kl. 00.52.01.png

Økningen er altså på 612 tips i løpet av to år, ikke tusen, som NRK hevder. I tillegg ble ikke den røde knappen lansert før september 2008, midt i en trend som allerede var stigende, så den reelle effekten av Den Røde Knappen er altså helt marginal.

Antall tips er heller ikke korrigert mot en økning i antall unge nettbrukere i samme periode. I følge SSB sine tall brukte 43 prosent av barn i alderen 9-12 år internett en gjennomsnittsdag i 2006. I aldersgruppen 13-15 år var tilsvarende tall 73 prosent. I 2008 er tallene henholdsvis 65 og 84 prosent. Det alene borger for en merkbar økning i antall brukere og mest sannsynlig dermed også i antall tips. En kanskje 5-10 prosents økning i antall brukere, samt en befolkningsvekst på rundt 2 prosent i samme periode, vil alene bidra til 2-300 nye tips uten at det har vært noen relativ økning i tipsmengde overhodet.

Men så tvinger et annet spørsmål seg frem. Kripos hevder at det har vært en kraftig økning i antall overgrep på nett. Dette er basert på antall tips Kripos mottar. Men burde ikke en slik Rød Knapp plassert synlig på nettsider og chattetjenester barn og unge tilbringer mye tid på føre til en vesentlig økning i antall tips? Man skulle nesten tro det ettersom barn og voksne nå enkelt kan klikke på en synlig knapp heller enn å måtte google seg frem til Kripos sin tipsside, som de neppe visste eksisterte en gang. I tillegg har man de siste år kjørt omfattende informasjonskampanjer ovenfor barn og unge om nettopp farene ved bruk av internett og muligheten til å tipse politiet hvis noe ubehagelig skjer. Likevel har altså antall tips bare økt marginalt etter at knappen kom i bruk. Kanskje knappen virkelig fører til mange flere tips, mens antall «overgrep» faktisk har gått ned, slik at det totale antall tips øker mye mindre enn man skulle forvente?

Det er ikke godt å si hva som er realiteten, annet enn at de tall Kripos og media går ut med ser ut til å være basert på svært mye synsing og ønsketenkning omkring effekten av de tiltak som er iverksatt. En effekt som dessverre synes å være svært minimal.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!