Kalde, våte og syke?

Takk for at du deler denne bloggposten!

NRK.no skriver i dag om Tidenes våteste 17. mai. I kåringen går Modalen i Hordaland til topps med hele 43,2 millimeter regn på 12 timer.

De skriver videre:

Skolesjefen bestemte at toget skulle gå sin gang, men at ruten skulle kortes ned. Snareste vei fra skolen til kirken og tilbake til skolen ble valgt.

– Det var sikkert et forferdelig trist syn, men det var vel heller ingen som så på. Det var et pliktløp, sier Vikane.

Resten av feiringen foregikk i gymsalen på skolen. Da var bunaden til Vikane våt opp til knærne.

– Folk ble syke etterpå. De ble kalde og våte, selv på den korte strekningen.

Ble virkelig folk syke av denne våte nasjonaldagsfeiringen? Det vet vi selvsagt ikke. Hvis dagen var bemerkelsesverdig våt og kald, ville nok mange legge ekstra merke til enhver person som ble syk i dagene etterpå fordi det bekreftet troen på at kaldt vær gjør folk syke. Men det betyr ikke at det faktisk var flere syke enn det ellers ville vært etter en feiring på en fin vårdag.

Likevel er det ikke helt usannsynlig at flere enn normalt ble syke etter denne kalde nasjonaldagsfeiringen i Modalen. Ikke på grunn av det kalde og våte været, men fordi alle menneskene i bygda samlet seg inne i en gymsal, hvor smittestoffer mye lettere kunne spre seg fra person til person enn om de var ute i åpen luft.

Et klassisk eksempel på hvordan mennesker blander sammen årsak og virkning. Og det var spesielt tydelig fremstilt i denne saken fordi gymsal-faktoren var en spesifikk del av historien. Men ideen om at man blir syke av å fryse er altså en myte (med unntak av ekstrem nedkjøling), så hvis det regner i morgen har du nok bedre sjanser for å holde deg frisk ved å stå ute under en paraply og spise pølse heller enn å trekke inn i den varme gymsalen.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!


Takk for at du deler denne bloggposten!