Trine Grung våser om kosthold

Last updated on 27. mai 2010

Urge_(soft_drink).jpgKjendisblogger Trine Grung har i dag en bloggpost som heter Fett engasjerer. Her går hun til angrep på nordmenns kosthold og mener vi spiser alt for mye usunn mat. Det kan hun nok ha rett i. Likevel savner jeg noe belegg for påstandene utover ren husmorsynsing.

Når jeg blogger om noe jeg mener, prøver jeg å underbygge mine argumenter med referanser til kilder som støtter mitt syn. I Trines bloggpost finnes ingenting av dette. Det nærmeste hun kommer er en henvisning til en David Sandoval som i følge henne er «ekspert innen grønn, riktig ernæring«.

Sandoval er for tiden kanskje mer kjent som Sandra Lyng Haugens kjæreste. Men det jeg biter meg merke i er først og fremst at Trine Grung selv tjener penger på å selge Sandoval sine produkter i sin egen kostholdsklubb TrineKlubben. Hun går ut med råd om kosthold som tilfeldigvis samtidig er ren markedsføring av egen salgskanal. Det gir grunn til å ta alt hun har å si om ernæring med store klyper salt. (Eller Seltin selvsagt. Vi vet jo alle hvor farlig salt er.) Det finnes ingen faglige referanser bak noen av hennes påstander, kun subjektiv synsing og økonomiske motiver. Hm.

Så hva hevder denne Sandoval? I følge et intervju Trine Grung gjorde med fyren, er hans budskap følgende:

In the last 100 years we have absolutely destroyed the human physiology because we’ve changed the food so dramatically. For 40.000 years man ate essentially the same until about 80 years ago. That changed so terribly for the worse that we have suffered unpresedented levels of disease since that time. And with simple knowledge we can reverse that trend and experience greater longevity, amazing health, and all of the energy and vitality that we want and that we need.

Dette må tolkes som om mennesker var mye friskere og levde lenger for 150 år siden enn hva de gjør i dag. Sannheten er at levealderen har doblet seg, fra rundt 40 år til rundt 80 år. Og de sykdommer vi føler har eksplodert, f.eks. kreft, skyldes hovedsakelig at vi i dag lever lenge nok til at kreft blir en reell faktor i folks liv. Før døde man av underernæring, feilernæring og infeksjonssykdommer lenge før kreft fikk tid til å utvikle seg hos de aller fleste mennesker. Vi har vel aldri tidligere i menneskehetens historie kunne innta så god, variert og næringsrik mat som vi kan i dag. Burde vi spise mer frukt og grønnsaker? Absolutt. Men det får vi også høre fra myndighetene hver eneste dag. Sandoval sine kostholdstips er ikke nye, han bare pakker dem inn i et sexy image med kjendiser og supermodeller for å kunne tjene gode penger. Same shit, new wrapping. Trine Grung er stor tilhenger av raw food, men burde likevel ikke spise Sandoval sitt budskap fullstendig rått.

Sandoval har mange drøye påstander. Han hevder at hans egen familie slet med alskens lidelser og sykdommer før han begynte å ta ansvar og endre kostholdet i familien. Anekdoter er som vi vet hardtslående bevis… Og hvordan researchet han og kom frem til hva slags kosthold som var bra? Joda, han gikk selvsagt til ekspertene:

Sandoval har forsket og studert med ledende internasjonale eksperter på Tradisjonell Kinesisk Medisin (TCM), Ayurvedic medisin, og vestens holistiske medisin, foruten hans egen mentor, Ann Wigmore, grunnleggeren av Hippocrates Helse Instituttet og verdens fremste talskvinne for næring av rå mat.

På toppen av det hele har Sandoval valgt å selge sine produkter gjennom nettverkssalg. Tillitsvekkende. Kan jeg få en flaske shampoo med kosttilskuddet takk?

Trine Grung kommer også med en del rare påstander i sin bloggpost, f.eks:

Det handler om kunstige produkter som ikke er bra for tarmene våre, hvor hjernen ikke aner hvordan den skal behandle produktet som akkurat entret kjeften.

Jeg er usikker på hva hjernen har med dette å gjøre, men jeg er ganske sikker på at uansett om vi stapper i oss en teskje av Sandovals vidundermiddel eller en sjokolade, så brytes det hele ned til grunnleggende næringsstoffer på nøyaktig samme vis som det har blitt gjort i magesekken i titusenvis av år. Hvis Grung må tenke for å fordøye maten, har hun en spiseforstyrrelse av de noe mer sjelden tror jeg.

Trine angriper mot slutten av sin bloggpost brusen Urge og ønsker å skremme ved å vise den skumle innholdsfortegnelsen:

Vann, 11 % sukker, 2 % maltodextrin, kullsyre, aromaer, surhetsregulerende middel (E330 og E331), appelsinråsaft, (konserveringsmiddel (E202)), koffein, antioksidant (E300), farge (E160a), stabilisator (E410)

En 0,5 l flaske Urge inneholder 14,5mg Koffein.

OK. La oss se litt på hva dette er:

Vann. Jeg tror vi kan være enige om at det ikke er farlig.

Sukker. For stor andel sukker i kostholdet er ikke bra.

Maltodextrin. En sukkerart som tas raskt opp i kroppen.

Kullsyre. Litt bobler har aldri skadet noen.

Aromaer. Mystisk, men neppe problematisk.

Surhetsregulerende middel (E330 og E331). Ah, de skumle E-stoffene som Trine frykter. Men E330 er – badabam – Sitronsyre! Og E331? Natriumsitrat. Et salt av sitronsyre. Ikke så farlig som den store sinte bokstaven E skulle få oss til å tro.

Appelsinråsaft. Naturlig juice fra frukt er vel en fin ting?

Konserveringsmiddel E202. Aiai, atter et E-stoff. Men E202 er ikke verre enn kaliumsorbat. En forbindelse mellom det naturlige stoffet sorbinsyre (E200) som finnes i mange bær, og kalium.

Koffein. En halvliter Urge inneholder omtrent halvparten av det koffeininnhold en kopp te har, og ca en syvendedel av hva en kopp traktekaffe inneholder.

Antioksidant E300. Huff, enda et E-stoff. Hva kan nå dette være? Hey, det er jo vitamin C! En antioksidant som helseguruer pleier å elske!

Farge E160a. Mer E-stoff. Men også her er det bare snakk om et fullstendig naturlig stoff, nemlig betakaroten, det naturlige fargestoffet i bl.a. gulerøtter. Er med på å gi Urge sin gule farge.

Stabilisator E410. Et naturlig polysakkarid utvunnet fra et tre som vokser rundt Middelhavet.

Hva mener så Trine Grung om dette innholdet?

Bare drit med andre ord.

Hva er drit her? Med unntak av sukkeret, så er det meste andre helt ufarlige og naturlige stoffer.

Trine skriver også:

Joda, det er forretning en driver og mat skal en selge, men hvorfor all denne kunstige, ferdiglaga maten som ikke har noe for seg? Jeg elsker å reise utenlands for å handle mat, hvor butikkene bugner over av ferskvare, masse grønnsaker og ulike frukter. Vi er ikke flinke nok til det her til lands, vi må tenke helt nytt for å nå frem.

Så hva er det Trine Grung selger da? Jo, kunstig, ferdiglaget mat levert i små bokser med tørkede pulveriserte råvarer til blodpris! Ta f.eks. produktet «Bio Fruit» som markedsføres med følgende tekst:

Bio Fruit gir deg en nyttig blanding av næringsrik frukt i en praktisk og smakfull form. Den inneholder en imponerende blanding av frukt uten sprøytemidler, akkurat slik de var i Edens Hage. Du finner bl.a. vill blåbær, dadler, tranebær, bringebær, druestensekstrakt, blåbær og surkirse bær.

Men leser man inneholdsfortegnelsen ser man at nesten alle frukt og bær er i pulverform. Hvor naturlig er dette? Og så vidt jeg husker skapte eplet i Edens Hage mer problemer for menneskeheten enn noe annen mat noensinne har gjort i ettertid!

Så hva koster da 240 gram av denne vidundermaten? Åh, ikke mer enn 395 kroner. WTF (som Trine selv pleier å si)? Det er en krone og seksti øre per gram! For nesten 400 kroner får du da eksempelvis 14 gram blåbær. Og et tiendels gram mandarin og aprikos. Dette er det Trine vil vi skal kjøpe selv om hun selv forherliger de europeiske markeder med sine ferske råvarer. Ikke helt sammenheng mellom liv og lære der?

Produktet markedsføres også med lovnad om at produktet er fritt for sukker. La meg gjenta meg selv: WTF? Sist jeg sjekket inneholdt frukt og bær masse sukker. Og hvis innholdet i denne boksen er fullstendig naturlig (bortsett fra at det er tørket og pulverisert, hva nå enn det måtte gjøre med næringsstoffene), så har de vel neppe fjernet det naturlige sukkeret. Kanskje de mener at det er fritt for tilsatt sukker, men det er ikke det de skriver.

Trine har også et problem med at brødet barn spiser har så mye gjær i seg. Men gjæret forsvinner (dør) vel i stekeprosessen. Det hun må ha et problem med er at brødet har mye luft (karbondioksid) i seg. Men luft i maten har vel aldri ført til feilernæring? Jeg vil faktisk påstå at ingen noensinne har lagt på seg et gram fett av å innta ikkenoe.

Nei, ærede Trine Grung som jeg en gang var stor fan av i de gamle Poprush-dagene, dette blir for dumt. Hun har selvsagt rett i at den jevne nordmann får i seg for mye sukker og gjerne burde spise mer frukt og grønt, men det oppnår man ikke ved å kjøpe overprisede kosttilskudd eller ved å lytte til feilinformerte kjendisråd.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!