Rød Krill – bare dill?

Oslos gater har den siste tiden vært infisert av et lite kryp som normalt befinner seg i de dype hav i Antarktis. Overalt er det røde stands hvor overivrige unge voksne hopper rundt for å fange oppmerksomheten til uinteresserte forbipasserende. Nede ved Oslo S får man tilbud om diverse illegale stoffer hver gang man passerer den tvilsomme gjengen som henger der. De er i det minste ærlige om hva de selger. De hyperaktive kosttilskudd-selgerne som pusher omega-3 er ikke fullt så oppriktige. Men de selger tross alt ikke et hvilket som helst omega-3, neida, de selger rød omega-3. Rett fra stakkars små krill sanket i tonnevis fra de iskalde hav.

Alle vet at det er sunt å innta fiskeolje. Ikke sant? Rikt på omega-3 og greier. Alle vet jo det? Det har vi hørt i alle år. Selv fra offisielt hold hører man at selv om de fleste kosttilskudd er fullstendig meningsløse for nordmenn som har et normalt balansert kosthold, så kan fiskeolje som kosttilskudd være en fin ting å ta hver dag, hvertfall om man ikke spiser fisk annenhver dag. Vi er en fiskenasjon, må vite. Fisk er sunt, så da må også kapsler med fiskefett være det. Ikke sant? Alle vet jo det?

Og nå som alle vet det, at fiskeolje er sunt, er det på tide å heve listen litt. Dette er en milliardindustri må vite. Markedet må melkes. Grønne bokser er ut. Nå er det rødt som gjelder. Nå finnes noe enda bedre. Naturlig Krill – Rød Omega 3. Krillolje. Vitenskapelig dokumentert, står det på boksen til og med. Her er det bare å kjøpe og stappe i seg, for alle vet jo at fiskeolje er sunt! Og hvis krillolje er enda et hakk bedre, ja, da er det ingen grunn til å nøle.

Ikke sant?

Og så er den jo så rød og fin den flasken. De har til og med idrettskjendiser som går god for produktet. Dette må jo være bra.

Skjermbilde 2010-06-01 kl. 03.12.47.png

Vel, jeg er skeptisk. Overrasket? Neppe. Men en tommelfingerregel er at vanlige friske mennesker ikke har noe å vinne ved å putte i seg tabletter eller kapsler med isolerte næringsstoffer. Vi vet ennå skremmende lite om de kompliserte prosesser i menneskekroppens stoffskifte, men et bilde som begynner å tegnes ganske tydelig er at å ta ut mikronæringsstoffer fra maten har null effekt, eller til og med negativ effekt, når man inntar det isolert fra resten av maten det egentlig hører hjemme i.

Hva hevder så Norvital, produsenten av Naturlig Krill, om dette vidundermiddelet sitt som også skal være vitenskapelig dokumentert? På siden om Helse skriver de:

Forskning og kliniske studier på tilførsel av omega-3 har gjennom mange tiår vist gode resultater og bekrefter stadig hvor viktig omega-3 er for menneskekroppen. NATURLIG KRILL består av 100% krillolje som regulerer og påvirker prosesser for at kroppen skal kunne fungere optimalt.

De trekker deretter frem tre hovedområder som omega-3 skal være gunstig for:

 • Hjerne
 • Hjerte og kretsløp
 • Ledd

De bruker hele tiden begreper som:

 • Omega-3 har gjennom mange studier vist seg å ha positiv effekt på…
 • Studier viser at…
 • …har vist seg å ha gunstig virkning…
 • Flere studier har imidlertid vist…

Uvillig som jeg er etter å ta helsepåstander om kosttilskudd for god fisk (pun intended), mailet jeg Norvital og spurte om de kunne henvise meg til nevnte dokumentasjon og studier. Jeg fikk en hyggelig mail tilbake relativt kjapt:

Hei, Gunnar Tjomlid.

Det finnes ca 15000 offentliggjorte publikasjoner på omega 3-fettsyrenes fortreffelighet for menneskelig helse tilgjengelig på internett.
Dersom du søker på google.com etter krill, marine fosfolipider eller omega 3 vil du finne mye forskning som understøtter den reklame vi benytter oss av.

Følgende linker for eksempel;

http://www.dinside.no/352120/omega-3-mot-vonde-ledd

http://www.umm.edu/altmed/articles/omega-3-000316.htm

Ta gjerne kontakt med vår kundeservice dersom vi kan bistå med ytterligere informasjon!

Ha en fortsatt fin dag!

Norvital kundeservice

Sammen med mailen var det vedlagt en del dokumenter som de mener skal dokumentere påstandene de kommer med.

Ulovlig markedsføring?

Først av alt stiller jeg meg skeptisk til at de har lov å markedsføre produktet på denne måten. Norvital fremsetter helt klart helsepåstander om et kosttilskudd, noe som ikke er lovlig. I «Forskrift om kosttilskudd» heter det i §6:

Det er ikke tillatt i merking eller markedsføring å påstå eller gi inntrykk av at et kosttilskudd forebygger, leger eller lindrer sykdom, sykdomsymptomer eller smerter.

Norvital må vel definitivt kunne sies å gjøre det når de bl.a. skriver:

Krilloljen inneholder fettsyrer som er essensielle for vår hjernes helsetilstand…

og

Studier viser at omega-3 kan virke lett blodtrykksenkende og ha en god effekt på fettstoffer i blodet ved å virke svakt triglyseridsenkende. Fettsyrene har vist seg å ha gunstig virkning på kolesterolnivå i blodstrømmen, hvilket igjen har sammenheng med et sunt hjerte.

og

Et tilstrekkelig inntak av omega-3 fra marine oljer inneholdende EPA og DHA viser positiv effekt ved bruskslitasje og ved ømme og stive ledd.

Det heter seg også at:

Det er ikke tillatt i merking eller markedsføring av kosttilskudd å påstå eller gi inntrykk av at et balansert og variert kosthold generelt ikke gir tilstrekkelig tilførsel av vitaminer og mineraler.

Men Norvital skriver:

NATURLIG KRILL består av 100% krillolje som regulerer og påvirker prosesser for at kroppen skal kunne fungere optimalt.

Er ikke dette å si at uten NATURLIG KRILL så vil ikke kroppen fungere optimalt? Altså at et balansert og variert kosthold ikke er nok i seg selv? (Få eller ingen av oss får i oss «100% naturlig krillolje» gjennom vårt vanlige kosthold.)

Dokumentasjonen fra Norvital

Hva så med dokumentasjonen Norvital viser til? Vel, her følger en kjapp gjennomgang av dokumentene de sendte til meg:

1) Sluttrapport DOCMAR – Delprosjekt: Fosfolipider og nukleotider

Har fiskeolje anti-inflammatoriske egenskaper gjennom å regulere fettsyresammensetningen i cellemembranene? Forsøkene ble gjort på mus og rotter. Konklusjonen ble at omega-3 i form av marine fosfolipider (som i krillolje og torsk) har en betennelsesdempende effekt, men det trengs mer forskning for å vise at denne er bedre enn andre former omega-3 som bl.a. Fri Flyt, Mills Soya Olje, Selolje, Møllers Tran eller en torsk- eller laksemiddag.

Merk at dette ikke var en klinisk studie, men bare dyreforsøk som måler mengde og fordeling av ulike fettsyrer i bl.a. tarmsystem og hjerne. Den sier ingenting om helseeffekt og enda mindre om effekt på mennesker.

2) Omega-3 DHA and EPA for Cognition, Behavior, and Mood: Clinical Findings and Structural- Functional Synergies with Cell Membrane Phospholipids

Denne artikkelen er hentet fra magasinet «Alternative Medicine Review«. Magasinets målsetning er å promotere alternativ medisin. Det får ikke min entusiasme for artikkelens kvalitet til å gløde. Men man skal ikke avfeie artikkelen av den grunn. Den gjennomgår en del studier på omega-3 og dets effekt på ulike hjerne-relaterte helsetilstander som bipolaritet, borderline, schizofreni, demens, autisme, ADHD m.m., men dette er totalt irrelevant for den jevne forbruker. Skal omega-3 gis som medisin for ulike lidelser, bør det gjøres av en lege, ikke i form av kosttilskudd kjøpt på gaten.

Ikke minst viser dette hvor grovt Norvital går ut og påstår, direkte og indirekte, at NATURLIG KRILL har helseeffekter.

3) Endocannabinoids May Mediate the Ability of (n-3) Fatty Acids to Reduce Ectopic Fat and Inflammatory Mediators in Obese Zucker Rats

Denne studien er finansiert av Aker Marine, som selv produserer og selger kapsler med krillolje under navnet Superba. Dette produktet er også brukt i studien. Selve forsøkene er utført på rotter og gjør mye av det samme som i studie 1 omtalt ovenfor. Den sier altså ikke noe som helst om helseeffekt på mennesker.

4) Evaluation of the Effects of Neptune Krill Oil on Chronic Inflammation and Arthritic Symptoms

Dette er den ene av tre kliniske studier på krillolje som jeg har kunnet finne, bl.a. ved søk i Pubmed. Studien tester spesifikt produktet Neptune Krill Oil, noe som er litt suspekt. Er studien finansiert av denne produsenten? Det må man vel anta ettersom de bruker disse tre studiene hardt i sin markedsføring. Det i seg selv diskvalifiserer ikke studiene, men gjør at man kanskje bør forvente replikering av uavhengige instanser før man kan ta resultatene fullt på alvor.

Den kliniske studien mener å kunne vise at krillolje har en betennelsesdempende effekt hos folk med artritt. Dette er i tråd med annen forskning på fiskeolje, selv om dette ikke er endelig dokumentert. Denne studien er likevel en liten enkeltstudie og flere studier må nok til for å bekrefte effekten.

5) Evaluation of the Effects of Neptune Krill Oil on the Clinical Course of Hyperlipidemia

Denne studien er utført av samme forskningsinstitutt som forrige, og gjelder også Neptune Krill Oil spesifikt. Studien mener å kunne vise at krilloljen reduserer kolesterolnivået totalt, spesielt «dårlig kolesterol» (LDL), mens «godt kolesterol» (HDL) øker. Triglyseridnivåene senkes også. Dette er i tråd med annen forskning på fiskeolje. Det er likevel en liten enkeltstudie og flere studier må nok til for å bekrefte effekten, spesielt det at krillolje er vesentlig bedre enn fiskeolje.

6) Evaluation of the Effects of Neptune Krill Oil on the Management of Premenstrual Syndrome

Denne studien er utført av samme forskningsinstitutt som forrige, og gjelder også Neptune Krill Oil spesifikt. Studien mener å kunne vise at krilloljen reduserer PMS-symptomer, men det er bare en liten enkeltstudie som har blitt kritisert for dårlig design.

Merk at når selgere går ut og hevder at krillolje hjelper mot PMS-plager, så er det altså denne ene dårlige studien de har å backe opp sin påstand med. De lyver altså til sine kunder, fordi status per i dag er at det faktisk ikke finnes en eneste god studie som viser noen slik sammenheng mellom krillolje og PMS-plager.

7) Omega-3 may boost kidney health in diabetics: Study

Denne kinesiske studien mener å vise at ved inntak av 4 gram fiskeolje hver dag hadde pasienter med type 2 diabetes lavere kreatinin-nivåer enn kontrollgruppen. Kreatinin brukes som et mål på hvor godt nyrene filtrerer blodet.

Vurdering

Det var altså dokumentasjonen jeg fikk tilsendt. Det sa meg ganske lite, og felles for studiene er at de gjelder spesifikke lidelser, og ikke forebyggende effekter eller generelle helseeffekter hos allerede friske mennesker. Det nærmeste man kommer en generell effekt er kolesterolsenkende virkning, men som jeg kommer tilbake til senere er heller ikke dette nødvendigvis relevant. Norvital pusher dette kosttilskudet på gatene og markedsfører det som om det er noe vi alle trenger, men dokumentasjonen de selv legger frem viser noe helt annet.

Hva viser den samlede forskning om helseeffekten av fiskeolje?

En ting er enkeltstudier. Noe annet er hva summen av forskning har vist oss over tid. En gjennomgang av studier på fiskeolje som kosttilskudd ble i 2006 publisert i The Medical Letter, en ikke-kommersiell organisasjon som gir informasjon om medisiner og behandlingsmetoder til leger helt uavhengig av den farmasøytiske industri. Denne rapporten fant bare fire påstander om fiskeolje som er grundig vitenskapelig dokumentert:

 • I pasienter som har hatt hjerteinfarkt så kan fiskeolje øke overlevelsesraten.
 • Det reduserer nivåene av triglyserider.
 • I pasienter med høyt kolesterol reduserer det risikoen for hjerteproblemer, men senker ikke dødeligheten.
 • Det senker blodtrykket noe.

Det er alt. Påstander om at det hjelper mot alt fra schizofreni til pms, fra psoriasis til astma, finnes det altså ikke god vitenskapelig dokumentasjon for per i dag. Dette redegjøres det ironisk nok godt for i en av linkene til informasjon om omega-3 som Norvital selv sendte meg.

Det finnes også en del skumle bivirkninger, men også det gjelder i hovedsak for mennesker med diabetes, kroniske hjerteproblemer osv.

Konklusjonen til The Medical Letter ble:

Eating fatty fish may be beneficial for healthy people, but there is no evidence from prospective trials that fish oil supplements prevent cardiovascular disease in the general population.

Så der.

Norvital skrev til meg at «Det finnes ca 15000 offentliggjorte publikasjoner på omega 3-fettsyrenes fortreffelighet for menneskelig helse tilgjengelig på internett.» Jeg vet ikke hvor de har dette tallet fra, men det store problemet er at de fleste av disse studier gjelder studier på dyr, små enkeltstudier, dårlige studier, studier som gjelder helseeffekter kun relevant for mennesker med spesifikke lidelser, studier som kun fokuserer på isolerte effekter og ikke det store bildet osv.

Et eksempel på en relevant problemstilling er at man gjerne trekker frem at inntak av omega-3 reduserer risikoen for infarkt/blodpropp fordi blodet «flyter bedre». Det kan være korrekt. Problemet er at dette samtidig øker risikoen for blødninger. Den totale dødsrisikoen senkes dermed ikke om man ser begge disse effektene i sammenheng.

Gjennomgår man de gode, kliniske studiene som er direkte relevante for Ola Nordmann, står man tilbake med så godt som null relevant effekt. Og, kanskje enda viktigere, effekten av omega-3 er lavere ved inntak gjennom kosttilskudd enn ved å enkelt og greit spise fisk til middag et par-tre ganger i uken.

Det er mye mer man kunne gått inn på. Potensiell forurensing av krilloljen. Miljøaspektene ved å sanke store mengder krill fra havet. Mulige negative bivirkninger ved inntak av (harsk) fiskeolje fra kapsler. Men hovedbudskapet mitt er å vise den manglende dokumentasjonen for at inntak av fiskeolje som kosttilskudd har noen vesentlig positiv helseeffekt for folk flest. Ikke minst ønsker jeg å vise at den fullstendig ukritiske, og etter mitt syn ulovlige, markedsføringen som Norvital driver med for NATURLIG KRILL, er villedende og mangler rot i vitenskapelig dokumentasjon.

Andre referanser:

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!