Trene? Nei takk, jeg onanerer heller.

Vi vet alle at fysisk aktivitet gir bedre helse som igjen gir økt levealder. Vi får stadig høre at vi bør være i fysisk aktivitet minst 30 minutter hver dag for helsas skyld.

Vel, jeg har alltid lurt på hvilke studier som viser denne sammenhengen. Er det virkelig slik at de som trener jevnlig lever lenger? Personlig ønsker jeg nemlig at de som trener hver dag helst skal dø tidlig. Gjerne smertefullt. Det ville være universets rettferdighet mot disse narsissistene med en selvdisiplin som jeg bare kan drømme om.

Mens jeg filosoferte over disse tingene, full av misunnelse og ondskap, banket det på døren. Jeg ropte kom inn, og der stod Google. Hun, ja for Google er en jente må vite, ingen menn er så flinke til å grave frem informasjon og sladder, hadde samlet sammen noen søkeresultater til meg og slapp dem på pulten min med et dunk.

Dunk.

-Noe mer jeg kan gjøre?, spurte hun med lett amerikanske aksent. Jeg ristet fraværende på hodet mens jeg begynte å bla gjennom artiklene hun hadde funnet til meg, og enset nesten ikke at hun surmulende forlot rommet for å leke med Bing på graven til Alta Vista.

For hvert søkeresultat jeg bladde om handlet det stort sett om en og samme studie. En studie publisert i 2005 med tittelen Effects of Physical Activity on Life Expectancy With Cardiovascular Disease. Dens konklusjoner gjengis i artikkel etter artikkel som bevis for at fysisk aktivitet gir økt levealder.

I følge studien ga moderat fysisk aktivitet i snitt 1.3 år høyere levealder, mens høyt fysisk aktivitetsnivå ga 3,7 år, for menn.

Jassåja.

Hm.

Menventnålitt.

Forventet levealder i Norge er 78,6 år for menn. Hvis man mosjonerer 30 minutter hver dag fra man er 20 år gammel til man er 78, så utgjør det totalt 10585 timer med trening. Det tilsvarer litt over 1.2 år med mosjon i løpet av denne perioden. Den tiden man vinner i økt levealder forsvinner altså i tid man har brukt på å mosjonere.

Med andre ord: For hver time du trimmer lever du en time lenger.

Tygg litt på det.

Hvis du heller bruker den halvtimen hver dag på å onanere, vil du kanskje leve litt kortere, men til gjengjeld ha gjort noe deilig på den tiden du ellers kunne ha risikert å kaste bort med å løpe meningsløst fra et sted hvor du kunne ha kost deg, til et annet sted hvor du ikke har noe å gjøre, og tilbake. OK, onani var kanskje et dårlig eksempel da det gir høyere puls og om man holder på en halvtime så gir det grei mosjon det også. Men man kan se en episode av The Big Bang Theory. Eller lage et godt og sunt måltid. Eller spille på gitar. Eller lese litt i en bok. Eller kose litt med dama. Eller pus. Eller gjøre noe annet givende og morsomt.

Man må altså virkelig like å mosjonere for at det skal være verdt innsatsen. Så hvis du liker å mosjonere – go ahead! Hopp og spring for alt det er verdt. Men om du er en av de som ikke synes det er noe stas å lide for skjønnheten, med mindre det dreier seg om å bli dasket på rompa av en vakker kvinne, så er det rett og slett ikke verdt det.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!