Forbrukerombudet nedprioriterer ulovlig markedsføring av alternativ behandling

I forrige uke var jeg på et meget hyggelig Skeptikertreff. Disse uformelle pub-treffene arrangeres en gang hver måned i Oslo, og her møter man andre kritiske tenkere, nerder og sosiale utskudd som man kan føle seg utilpass sammen med.

Et av temaene jeg diskuterte med noen medskeptikere var hvilken effekt det har å rapportere ulovlig markedsføring av alternativ behandling til Forbrukerombudet. Inspirert av den raske responsen jeg fikk på min klage på sjarlatenene i Terapeuter Uten Grenser, og ombudets tidligere behandling av klagen på VitaePro, skrøt jeg hemningsløst av Forbrukerombudets evne til å faktisk ta tak i denne type klager, og deres nylig utvidede mulighet til å føre saken videre til Markedsrådet med tilhørende trusler om bøter. Dessverre ikke helt på høyde med australske forbrukermyndigheter, men likevel bedre enn tomme trusler.

Etter Terapeuter Uten Grenser-saken har jeg klaget inn flere kjeltringer, men denne gangen har responsen dessverre vært mye dårligere. Jeg fikk til slutt en tilbakemelding på min siste klage mot selskapet IMPOCO som sammen med løgneren Henning Hai Lee markedsfører magnetarmbånd hvor de bryter de fleste punkter i forskriftene om markedsføring av alternativ behandling. Her viser de til forskning (ikke lov) som selvsagt også er fullstendig ikke-relevant og villedende, og serverer et tonn helsepåstander (ikke lov).

En av de mest fantastiske helsepåstander er at magnetarmbåndet gir et bedre seksliv. Er det en form for gruppesex? Blir min sexpartner til fem kvinner om jeg har på meg dette armbåndet? Bør jeg i så fall også ta litt VitaePro for å ha overskudd til å håndtere en slik overfylt seng? Annonsen sier ingenting om dette dessverre…

Dessverre var svaret fra Forbrukerombudet veldig skuffende. Her skriver de innledningsvis:

Forbrukerombudet får over 7000 henvendelser i året. For at sakene ikke skal hope seg opp, er det nødvendig med en streng prioritering av hvilke saker som tas opp til realitetsbehandling. Vi ønsker å oppnå et så effektivt tilsyn som mulig. Derfor har vi funnet det mest hensiktsmessig å behandle klager innenfor en bransje eller på enkelte fenomen mer samlet. På den måten kan vi løse flere forbrukerproblemer samtidig.

På bakgrunn av henvendelser Forbrukerombudet mottok i 2009 og samfunnsutviklingen for øvrig, har vi i 2010 besluttet å prioritere blant annet følgende emner: Finansielle tjenester, bolig, IKT, barns avtalekompetanse og internasjonalt arbeid. Hele virksomhetsplanen ligger tilgjengelig på våre nettsider.

Det er selvsagt forståelig at Forbrukerombudet må prioritere og sile litt i sakene, men det er synd at alternativ medisin nå ser ut til å være nedprioritert.

Som et lite lyspunkt trekker de likevel frem den aktive nedkjemping av Nuform sin lurepille «Nushape», et selskap og et produkt som jeg har blogget mye om tidligere:

Din klage vil ikke bli behandlet konkret, men vi vil likevel orientere om at i saker om helsekost/helsepåstander der vi registrerer størst forbrukerproblem og mest klager, vil vi ta dette opp med de næringsdrivende. Blant annet fattet vi i 2009 forbudsvedtak på kr. 400.000 mot villedende markedsføring av produktet Nushape, som ble bekreftet av Markedsrådet i januar 2010. Du kan lese mer om dette her: http://www.markedsradet.no/multimedia/archive/09-969.pdf.

(Jeg bistod også tidligere i år forbrukerprogrammet Basta på Dansk TV2 med å supplere dokumentasjon som viste at Nuforms daglige leder Kjell Nødtvedt i et skriv til meg innrømte at Dr Erling Thom, som har testet Nushape for Nuform, også er samme person som utviklet pillen. Interessekonflikt? Ehm, ja, jeg tror vi trygt kan si det. Nuform har også fått forbud mot å markedsføre sin slankepille, nå under navnet Reduxin, i Danmark.)

Men, dette betyr ikke at det er bortkastet å klage inn flere alternative behandlere. Tvert i mot:

Henvendelser fra forbrukerne gir et nødvendig grunnlag for å vurdere hvilke saksområder Forbrukerombudet skal prioritere. Vi takker derfor for at du tok kontakt med oss.

Har du funnet en webside eller annonse med markedsføring av alternativ medisin som bryter med forskriftene? Bruk dette skjemaet for å klage inn saken. Det tar bare 2 minutter og er et viktig arbeid!

Hele svaret fra Forbrukerombudet kan leses her (PDF).

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!