Noen strøtanker om Snåsamannen

Last updated on 17. august 2010

Snåsamannen er i vinden igjen fordi han nå har sagt han omsider vil la seg teste for å bevise sine overnaturlige evner. Nå legger nok mannen fra Snåsa litt andre forutsetninger til grunn for dette enn hva vi skeptikere mener med «testing», noe Skepsisbloggen har skrevet vel og bra om. Løp og les!

Det kan være verdt å minne noen og enhver på at James Randi allerede tidlig 2009 inviterte Joralf Gjerstad til å la seg teste for å vinne den berømte millionen som Randis organisasjon JREF har utlovet:

At JREF, we offer a one-million-dollar prize to anyone who can show, under proper observing conditions, evidence of any paranormal, supernatural, or occult power or event.

Det er bare for Snåsamannen å melde seg på. Klarer han dette vil han tjene omtrent like mye som han gjorde på sin forrige bok…

Det er vel for øvrig ikke helt tilfeldig at dette utspillet i media om å la seg teste kommer bare noen uker før hans nye selvbiografi er i salg. Hans *kremt* femte selvbiografi. Mannen har visst mye på hjertet om seg selv…

Når det gjelder boksalg kom jeg også til å tenke på hans forrige bestselger, en bok han selv spådde kom til å selge i 72.000 eksemplarer, eller som han mer presist uttalte:

Jeg tror boka vil selge i 72000 eksemplarer. Kanskje så mye som 100000.

Ikke sånn cirka 70.000, men helt presist 72.000. Eller kanskje så mye som 100.000. Både absurd presist, og samtidig med et merkelig raust slingringsmonn sånn for sikkerhets skyld. Så vidt jeg vet er dette Snåsamannens eneste dokumenterte og konkrete spådom.

Og fikk han rett? Selvsagt ikke. Det siste salgstallet jeg har funnet for boken er 120.000. En grov bommert etter alle målestokker.

[Oppdatering: Jeg glemte at Snåsamannen tidligere i år spådde Tyskland som vinner av Fotball-VM 2010. Der bommet han også. Virkeligheten – Snåsamannen: 2 – 0]

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!