Skeptiske troende

Last updated on 18. september 2010

Untitled-3_395635t.jpgEn ting slo meg plutselig. Etter å ha sett video på video med såkalte «synske» av typen Lisa Williams, John Edward og Sylvia Browne, som samler hundrevis eller tusenvis av mennesker på store show hvor de snakker med utvalgte publikummeres avdøde venner og familie, så er det en fellesnevner som går igjen: Budskapet fra det hinsidige er alltid, og jeg presiserer alltid, at den avdøde har det bra.

Det er budskapet de ønsker å gi til oss som fortsatt lever her på jorden: Vi døde har det bra!

Jupp. De har det dødsbra. Hver eneste én av dem.

Ikke én gang i historien har en synsk meldt tilbake fra den som har krysset over med et budskap om at vedkommende nå har det helt forjævlig. At livet som død suger rompejuice, og at de hater sin gjenlevende kone, datter eller arbeidskollega. Nei. Det er ikke slik det fungerer. Alt tyder på at straks man kommer til den andre siden blir faktisk alt bra. Alle uoppgjorte forhold glemt, og dine idiotiske handlinger evig tilgitt.

Slapp av.

Dødsriket er fylt av kjærlighet, ro og ekstase. Ingen grunn til at du som ennå lever skal trenge å bekymre deg for de dødes helsetilstand.

Så hvorfor i huleste må de troende være så fordømt tvilende? Hvorfor kan de ikke bare akseptere at når man er på den andre siden, så har man det bra? Hvorfor skal disse skeptikerne på død og liv, bokstavelig talt, måtte sjekke om kanskje akkurat deres avdøde er det ene unntaket fra regelen som faktisk ikke har det så bra likevel? Den ene som fortsatt er litt sur der på andre siden? Hvorfor må de møte opp og plage et stakkars medium som sikkert har mye bedre ting å gjøre enn å reise verden rundt for å snakke med vilt fremmede døde mennesker for din og min skyld, når vi alle vet at budskapet de overbringer til oss er at joda mamma, pappa, søster, bror, barnebarn: Jeg har det bra! (Og den ringen du mistet ligger bak sofaen på loftet.)

Hvorfor være så skeptisk? Hvorfor ikke la dem få nyte livet som død i ro og fred? All erfaring tilsier at de er like dødshappy hele gjengen.

Jeg er hvertfall overbevist. Jeg har lagt min skepsis til side for lenge siden og akseptert at de døde lever i beste velgående. Jeg trenger ikke møte opp på flashy show for å teste denne hypotesen. Jeg vet at den stemmer. Alle anekdotiske bevis tilsier det.

Hvorfor kan ikke bare alle være like lite skeptiske som meg?


Apropos: Se Derren Brown kle av såkalte «medium». 5 deler.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!