Joralf Gjerstad – forfatter og lurendreier

Skjermbilde 2010-10-11 kl. 21.18.57.pngBare sånn for de som måtte lure: Jo, Joralf Gjerstad (aka Snåsamannen) har så vidt jeg kan finne ut forfattet tre bøker om seg selv i tillegg til å ha medvirket på to. Totalt har han altså skrevet eller bidratt til å få utgitt hele fem bøker om seg selv.

Jeg tenkte bare det var på tide å dokumentere dette en gang for alle, ettersom mange tror jeg overdriver når jeg påstår dette. De fleste har bare hørt om de to nyeste bøkene, men Gjerstad har en lang tradisjon i å dele av seg selv med resten av verden.

Bøker om Joralf Gjerstad av Joralf Gjerstad:

1) Det godes vilje: minner fra liv og virke, 2004
2) Å stå i lyset, 2006
3) Den gode kraften, 2010

Bøker om Joralf Gjerstad av andre i samarbeid med Joralf Gjerstad:

4) Med varmt hjerte og varme hender, 2000 (av Gjerstads gode venn Arvid Erlandsen)
5) Snåsamannen – Kraften som helbreder, 2008 (av Ingar Sletten Kolloen sammen med Joralf Gjerstad)

(Jeg kom også over boken: «Minner – intervju og samtaler«, 1980, skrevet av Joralf Gjerstad, men finner ingenting på nett om denne boken og er derfor usikker på om den handler om Gjerstad selv eller om noe annet. Noen som vet?)

Og når vi først snakker om mannen fra Snåsa:

Jeg skrev tidligere en bloggpost om Gjerstad som vekket mye harme. Tittel var «Snåsamannen – en koselig løgner«, og mange hevdet at denne mannen slettes ikke farte med løgn. Når han sier han er synsk, så er han synsk. Ingen løgn i det vel?

Neida. Og jeg er Fantomet. Helt sant altså.

Men la meg vise enda et eksempel på hvordan denne «ydmyke» sjarlatanen åpenbart kaster om seg med løgner for å underbygge sine påståtte overnaturelig evner, evner han inderlig godt må vite at han ikke har, og dermed like åpenbart må lyve om. Fullstendig bevisst. (Jada, mannen er ikke dum. Han har snart tjent 5 millioner på boksalg, og gudene må vite hvor mange hundrelapper og andre gaver av ulik størrelse han har høstet i løpet av sine tiår som helbreder. Over 50.000 pasienter hevder han. Hva om hver tiende ga en liten slant for å vise sin takknemlighet? Det blir penger av sånt…)

I et intervju med Trønder-Avisa fra januar 2009 sier han nemlig:

– Da jeg spådde et salg på 72.000 tenkte jeg på salget i 2008. Det ser ut som den kanskje vil selge en god del i 2009 også. Så dersom salget passerer det jeg «så», har jeg ikke akkurat tatt feil, smiler Joralf.

Men allerede 5. desember 2008 skrev VG følgende:

Nordmenn får ikke nok av trønderen Joralf «Snåsamannen» Gjerstad (snart 83 år). Gyldendal forlag melder nå at de har økt opplaget på boken «Snåsamannen: Kraften som helbreder» til 82.000 eksemplarer.

Da Gjerstad spådde et opplag på 72.000 skrev vi midten av november 2008, og boken var allerede trykket i 50.000 eksemplarer. En uke senere nådde man et opplag på 72.000, og en uke senere var man altså oppe i 82.000. I januar 2009, da Gjerstad kom med sin pinlige bortforklaring av sin fullstendig mislykkede spådom, var opplaget allerede oppe i 105.000.

Ro, ro til fiskeskjær, hvor mange nye bøker solgte jeg der.

Jada. Jeg er slem med Joralf. Han gråter nok hele veien til banken.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!