The Bullshido of Combat Ki

Vågsbygd Karateklubb driter seg ut.

Vågsbygd Karateklubb (VKK) hadde i helgen besøk av japanske Soke Yamaue. Den anerkjente 66-åringen, som er bosatt i Danmark, innehar 10. Dan (høyeste nivå) i stilarten Aiki Jutsu, og er ekspert på nervepunkter, kast og låsninger.

– Det er veldig inspirerende å ha ham her. Vi får nye impulser, og det har vært veldig lærerikt, sier Erik Olsen i VKK.

Yamaue har trent kampsport siden han var fire år gammel, og er en av få personer i verden som aktivt kan bruke ki, noe som betyr at han aktivt angriper med sin ki-energi. Det innebærer at han overfører energien fra seg selv og motstander, og sender alt tilbake til sistnevnte.

– Han får min og sin egen energi tilbake, sier Yamaue til fvn.no .

[…]

Motstanderne som opplever dette mister ofte kontrollen over egen kropp, og kan bli helt paralysert. Vanskeligheter med å puste og bevege seg, samt smerter, er også veldig vanlig.

Artikkelen har en liten video som viser gamlingen i aksjon. Huff, dette er pinlig å se på, men gjør det likevel. Eller bare se denne videoen av samme mann som demonstrerer sin teknikk i Sverige for 4 år siden:

Alvar Wattne, som har vært elev hos Yamaue i 12 år, var en av de som fikk gjennomgå av gamlingens pekefinger.

Oppvisningen til Yamaue var nesten surrealistisk, og man skulle nesten tro at det var skuespill som foregikk ute på dojoen til karateklubben.

– Mange tror det er ”fake”, men dette er ikke avtalt spill. At en som har holdt på med dette i 62 år, skal drive med skuespill er helt uvirkelig, sier Wattne.

*stillhet*

*stillhet*

*stillhet*

Det er kanskje ikke avtalt spill på et bevisst plan, men kan vel i stor grad sammenlignes med show-hypnose hvor lett påvirkelige mennesker gjør det som forventes av dem. Man vil jo helst ikke skuffe. Spesielt ikke en slik gammel autoritet og helt som endelig har kommet på besøk til lille Vågsbygd.

Omtrent som med Snåsamannen. «Kjenne du varmen? Ka? Kjenne du varmen?» Nei, folk gjør ofte ikke det, men svarer alltid «Joda» likevel. Man vil jo ikke skuffe eller være den insensitive annerledesmannen som Hans varme hender ikke virker på…

Så jo, godeste Wattne, dette er i høyeste grad en form for skuespill. Og at Aftenposten kan skrive at Yamaue «overfører energien fra seg selv og motstander, og sender alt tilbake til sistnevnte«, helt uten et fnugg av kritisk vinkling, er fullstendig… forventet i dagens mediebilde.

Men la oss se når en slik ki-tulling skal bryne seg på en som ikke gidder spille dette spillet?

Auda.

Et tips til Wattne og co: Dette funker nok fint i oppvisninger, men jeg tror ikke jeg ville forsøkt meg på denne teknikken om jeg møtte noen skumle type i en bakgate. Noe sier meg at de ikke hadde giddet å spille med…

Ren og skjær bullshido altså. Les, eller lytt, gjerne hva Brian Dunning har å si om dette i podcasten Skeptoid.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!